kapat
   
21 Şubat 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk ve Ermeni tarihçiler buluşuyor
Sarafyan kimdir?
İsveç'le 'kemik' krizi
Koçaryan'dan inciler...

Ve tarihciler buluşuyor

İlk kez bir Ermeni tarihçi, Türkiye'nin ortak çalışma tezini kabul etti. Ermeni diasporasının önemli tarihçilerinden olan ve Ermeni iddialarının temel dayanağı Mavi Kitap'ın editörlüğünü yapan Ara Sarafyan'ın "Harput'la başlayalım" teklifine Türk Tarih Kurumu Başkanı Halaçoğlu'ndan jet yanıt: Memnuniyetle.

ÖNKOŞULSUZ İLK YANIT
Ermeni diasporasının önemli tarihçilerinden olan ve Ermeni iddialarının temel dayanağı Mavi Kitap'ın editörlüğünü yapan Ara Sarafyan dün "Türk Tarih Kurumu Başkanı Halaçoğlu'nun ortak çalışma önerisini kabul ediyorum" dedi.

'OSMANLI KAYITLARI ÇIKSIN'
Sarafyan, bir vaka çalışması olarak Harput Ovası'nın ele alınmasını önerdi ve şunları söyledi: "Türkler Harput'tan tehcirle ilgili Osmanlı kayıtlarını ortaya koysun. Ben de farklı kayıtlar çıkaracağım. Böylece daha geniş ortak çalışmaların önü açılır."

HALAÇOĞLU: "ÇOK ÖNEMLİ"
Sarafyan'ın çıkışını "Çok önemli" diye yorumlayan Prof. Halaçoğlu da şöyle dedi: "Resmi olarak kabul ettiğimizi açıklıyorum. İlk kez Ermenilerden önşartsız bir öneri geldi."


Türk ve Ermeni tarihçiler buluşuyor

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Halaçoğlu'nun "Ermeni soykırımı iddialarını birlikte araştıralım" çağrısına Ermeni asıllı İngiliz tarihçi Sarafyan'dan olumlu yanıt geldi. Sarafyan, "Harput'ta ortak çalışma yapalım" dedi.

Ermenilerin soykırım iddialarıyla ilgili olarak Türkiye'nin "Tarihçiler araştırsın" önerisi nihayet kabul gördü. Ermeni asıllı İngiliz tarihçi Ara Sarafyan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun birlikte araştırma yapma çağrısına karşılık olarak "Harput'ta ortak çalışma yapalım" önerisi getirdi. Dün Sarafyan'ın önerisini "memnuniyetle" karşıladığını belirten Halaçoğlu "Bu çok önemli bir gelişme. Türk Tarih Kurumu Başkanı olarak öneriyi resmen kabul ettiğimi açıklıyorum" dedi.

'HARPUT OLABİLİR'
16 Mart 2006 tarihinde İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen bir sempozyuma katıldığını belirten Sarafyan burada Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun kendisine 1915'te yaşananlar konusunda ortak çalışma önerisinde bulunduğunu, bu öneriyi kabul ettiğini söyledi. "Benim önerim, bir vaka çalışması olarak Harput ovasını ele alalım" diyen Sarafyan açıklamasında şunları kaydetti: "Türkiye'deki tarihçiler Harput'tan tehcir edilen ve başka yerlere yerleştirilen Ermenilerle ilgili ellerinde bulunan Osmanlı kayıtlarını ortaya koysunlar. Bu kayıtların bu bölge Ermenilerinin gerçek akıbetlerini açıklayıp açıklamadığına bakalım. Ben kendi adıma daha farklı kayıtları ortaya koyacağım. Kanımca bu belgeler, benim neden bu bölgedeki Ermenilerin sadece tehcir edilmediğine, bir kötü muamele ve katliam politikasına tabi tutulduklarına inandığımı ortaya koymaktadır." Harput'u "Erzurum ve Van'dan farklı olarak savaş zamanı karışıklıkları ya da Rus işgali sonucunda karmaşık bir hale gelmemiş olması" nedeniyle önerdiğini vurgulayan Sarafyan "Böyle bir çalışma ayrıca Ermeni sorunu üzerinde çalışan daha geniş bir akademisyenler ağı arasında ortak çalışmalar yürütme olanaklarının da önünü açacak" diye konuştu.

'BU
ÖNERİ BİR İLK'
Sarafyan'ın ortak araştırma teklifini kabul etmesini "memnuniyetle" karşıladığını belirten Halaçoğlu ise şunları söyledi: "Bizim daha önce yaptığımız tarihçiler komisyonu önerisine de diğer ortak araştırma önerilerine de Ermeniler önşart koyuyorlardı. 'Önce soykırım olduğunu kabul edin sonra ortak araştırma yapalım' diyorlardı. Sarafyan'ın önerisi böyle bir şart olmadığı için bir ilk. İlk kez Ermeni tarihçilerle bir masaya oturmak açısından, 1915 olaylarını tartışmaya hazır olup olmadığımız bakımından çok önemli. Dünya kamuoyunda Türkiye'nin 1915 olaylarını tartışmaya hazır olduğu mesajını vermesi açısından önemli. Ben Türk Tarih Kurumu Başkanı olarak Sarafyan'ın teklifini resmi olarak kabul ettiğimi açıklıyorum. Kurum olarak her türlü desteği vereceğiz." Sarafyan'ın bu cesur girişim nedeniyle tehlike altına girebileceğini de söyleyen Halaçoğlu, "Üzerinde baskı olacak" dedi.

NEVZAT ATAL HABER MERKEZİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İşkenceci hastabakıcılar Türkiye'yi ayağa kaldırdı
 Gül uçak gönderdi Sezer görüşmedi
 İddianameye ikinci 5 bin YTL'lik tazminat
 Irak'a üç uyarı
 Silopi saldırısından 'çete' çıkmadı
 "ABD'yi son kez uyardı"
 Diyarbakır'da terör zirvesi
 Dink ailesinden Cerrah'a suç duyurusu
 Belçika'da Türk köyü karnavalı
 'Pelosi ilişkilere mayın döşüyor'
 'Sözde soykırım' pulu sansürlenmişti
 CHP heyeti belirlendi
 'Balık çiftleri çok iyi anlaşırlar'
 Torunlu ilk yaş günü Torunlu ilk yaş günü
YILMAZ ÖZDİL
Kanaltürk...
Kanaltürk'e çullandılar...
Banka...
ERGUN BABAHAN
Türk basınının kısa bir tarihi
Türkiye Gazeteciler...
MEHMET BARLAS
Ankaralıların kavgalarına yedek parça olmayalım
Kim...
UMUR TALU
Tanin ile Tan
İyi bir şey oldu.
Nebil...
FATİH ALTAYLI
Çocuk pornosu da özgürlüğe girsin mi!
Yılmaz...
ERDAL ŞAFAK
Sol mu yok, solcu mu yok?
CHP lideri Baykal...
'ABD kalkanını da vururuz'
Rusya yönetimi, geçtiğimiz hafta Soğuk Savaş dönemini hatırlatan...
'ABD, İran operasyonu planlarını hazırladı'
BBC televizyonu ABD'li üst düzey kaynaklara dayandırdığı haberinde...
İmza Alkmaar'da
İmza Alkmaar'da
Fenerbahçe yönetimi, Alex'in sezon sonunda bitecek olan sözleşmesini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu