kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Evet ben bir sahne hayvanıyım!
Evet ben bir sahne hayvanıyım!
O zamanın Tarkan'ı bendim Eurovision'a ben gittim
Mazhar Alanson beni delirtirdi
Seyyal Taner Hakkında

Evet ben bir sahne hayvanıyım!

'En İyileriyle Seyyal Taner' serisinin 2. albümüyle ortalığı kavuran Seyyal Taner: Haldun Dormen zamanında "Dikkat edin, sahneye panter gibi bir hayvan düştü" demişti. Evet öyleyim, sahne hayvanıyım!.

Yıl 1987... Ailece Eurovision'u izliyoruz. Seyyal Taner 'Şarkım Sevgi Üstüne'yi söylüyor. Ezberlediğim dans figürlerini onunla birlikte yapıyorum. Belki de en çok bu yüzden aldığı sonunculuk içimi acıtıyor... 20 yıl sonra röportaj için buluştuğumuzda Taner bana bu kez başka sözlerle olsa da yine 'Şarkım Sevgi Üstüne'yi söylüyor: "Ben hiçbir zaman menfaat için ilişki kurmadım. Sevdiğimi işi yaptım ve başardım..." Müzik piyasasında yaşananlara ateş püskürse de, enerjimi en kötü şartlarda bile yüksek tutmamı öğütlüyor. Öylesine hareketli ki... İnsan; yerinde hiç duramayan yıldız anlamına gelen ismi, sahibiyle bu kadar mı özdeşleşir diye düşünüyor. Benim için en etkileyici yanı ise yine figürleri. Konuşurken sürekli gülümsüyor, dokunuyor ve sarılıyor. "Hayranlarım bana overdose bir sevgi duyar" diyen Taner, overdose elektriğiyle beni çarpıyor...

* Geçtiğimiz günlerde 'En İyileriyle' serinizin ikinci albümü 'Naciye'yi çıkardınız... Evet. Mayıs ya da eylülde de üçüncü halka 'Nanay' gelecek. Sonra da Hakan Eren'le yepyeni şarkılardan oluşan bir albüm yapacağız. Bu albümde 'Naciye' ve 'Leyla' gibi benim daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış ama herkesin diline düşmüş şarkılarım var. Bu anlamda benim için çok önemli.

PİYASANIN HALİ KORKU FİLMİ GİBİ

* 'Naciye' şarkısında fakir bir kızın yıldız olmak için evden kaçış hikayesi anlatılıyor. Sizin de Urfa'daki evinizden kaçıp şöhrete kavuştuğunuz söyleniyor... Bunlar asılsız dedikodular. Ben ailemden hep destek aldım. 'Naciye'yi Ahmet Tuğsuz İngilizce olarak besteledi. Sonra da nakarattaki 'Ye, ye, ye' bölümünü Türkçe bir kelime olsun diye 'Naciye'ye çevirdi. Milletçe ağlamayı çok sevdiğimiz için her şeyin altında bir dram arıyoruz. Ama benim şarkılarımda dram olmadığı gibi, 'Naciye'nin de benim geçmişimle hiç alakası yoktur.

* Sizinle alakası olmasa da günümüzde hala birçok 'Naciye' var... 25 sene önce sanki bugünler için yazılmış 'Naciye'. Toplum travma geçiriyor. Boş insanlar, şöhret peşinde koşanlar gündemde. Üstelik bunlara sanatçı deniliyor. Ajdar denen lüzumsuz bir adam 'hiperstar' ilan ediliyor. Korku filmi gibi piyasadaki durum. Ahlak sükûta ermiş, herkes paranın kulu olmuş. Lüks yaşam özentisi had safhada. Uçmayalım arkadaşlar, sahne sahne Türkiye'deyiz! Kimliğimize sahip çıkalım. Kafayı yiyeceğim! Kaçacağım!

YUKARIDAN ZEMBİLLE İNDİM


* Bodrum'a yerleşmeniz de bir kaçış mıydı? Hayır ama 1994'te müzik sektörünün problemleri beni germeye başladı. Her önüne gelenin sanatçı unvanı alabilmesi beni çok rahatsız etti.

* Kimlerin mesela? İsim vermem. Ben o polemiklerin insanı değilim. Bugünkü starların tamamı diyebilirim. Zamanla sanatta kalite düştü. Benim gibi işini ciddi yapanlar seyretmeye koyuldu. Meydanı terk etmedik. Zamanı gelince çok ağır konuşulacak.

* Seyrederken genç müzisyenlere destek oluyorsunuz. Son olarak Zakkum grubuyla düet yaptınız... Gençlere yardımcı olmaya açığım. Yeter ki onlara güvenebileyim. Çoğunluk gençlerin önünü keserken ben arkamdaki civcivler koşarak öne geçsin istiyorum.

* Geçmişte sizin önünüzü kesmeye çalışanlar oldu mu? Hayır. Ben yukarıdan zembille inenlerdenim! Hiç uvertürlük yapmadım. Tepeden star olarak indim. Ayrıca ben farklıydım. Kendi kulvarımda tektim. Önüm sadece menajerler tarafından kesilmeye çalışıldı. "Şuraya Seyyal'i almayalım, bizim starlarımızı yok eder" diyenler oldu. Ama ben hep kendi önümü açmayı başardım. Benim jenerasyomun sanatçıları birbirini tırma- lamazdı. Şimdikiler birbirlerini parçalıyor.

* Neye bağlıyorsunuz bu farkı? Yeniler bir şey olmadıklarından bunu yapıyorlar. Varlıklarını sanatla değil, dedikodularla sürdürüyorlar. Ama aralarında Funda Arar, Aylin Aslım, Işın Karaca, Özlem Tekin gibi düzgün isimler de var. Erkeklerden de Tarkan'ın bir ışığı ve sihri var.

* Ekşi Sözlük'te biri Tuğba Ekinci için Seyyal Taner'in yeni versiyonu demiş... Öyle mi? Benzetmeyi yapanın kendi görüşüdür. Seyyal Taner olmak çok zor bir şey. Enteresan...

* Başka benzetmeler de var hakkınızda. Yıllar önce Haldun Dormen sizin için 'sahne hayvanı' demiş... Beni izlerken, "Herkes dikkat etsin. Sahneye panter gibi bir hayvan düştü" demiş. Evet öyleyim. Çok doğru bir yorum.

20 YIL ÖNDE!

* Sizi Tina Turner'a da benzetiyorlar... Enerjimin fazlalığından bana her şeyi diyorlar. (Gülüyor) Tina Turner dans edip şarkı söyleyen bir kadın. Ben de Türkiye'de dans edip şarkı söyleyen ilk kadınım. Bu yüzden beni ona benzettiler. Dans ederken şarkı söylemeyi Türkiye'de kimse bilmiyor. Playback yapmalarına rağmen iki kere dans edince nefesleri tükeniyor. Ben sıra dışıydım. Yaratık gibiydim. Kadın hayranlarım üstümü başımı parçalardı. Erkekler önümde tir tir titrerdi. Halk overdose bir sevgi duyardı bana.

* Yıldırım Mayruk da güzelliğiniz görünce tir tir titremiş olmalı ki, sizi ilk gördüğünde "Ben bu kızı giydirmemem ancak soyarım" demiş... O bir iltifattı. O zamanlar Galatasaray Lisesi'nin yanındaki atölyesinde çalışıyordu. Ferhan Üçoklar beni ona götürdü. İç çamaşırlarımlaydım. Yıldırım Bey pembe bir kumaş aldı, üstüme attı. "Ben bu kızı giydiremem ancak soyarım dedi" ve bir kahkaha patlattı. Ondan sonra benim kıyafetlerimi çok uzun dönem kendisi dikti. Her diktiği kıyafette de mutlak bir şeffaflık, o zaman kadar kimsenin giymediği taşlar, püsküller, yılan derileri vardı. Ukalalık olarak alınmasın ama ben kıyafetlerimle, bakış açımla hep Türkiye'nin 20 yıl önünde gittim.

ECE SARUHAN - GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Evet ben bir sahne hayvanıyım!
 Duygu sömürürüm ama insan sömürmem
 Canımı sıkan her şeyi hayatımdan çıkartırım
 Çatı arasına sıkışan yaşam mekanları
 Usta seslerle yeniden
 En yakın arkadaşımı kaybettim
 Örnek Baba Brad Pitt
 Parfümişine el attı
 Kelly Osbourne: Ailemden biri AIDS!
 Scientology tarikatına merak sardılar
 Alkol onun da başına dert oldu
 6 milyon dolara ev aldı
 Doğal güzelliği artık tescillendi
 Halk ne diyor?
ÖZAY ŞENDİR
Zor tercih Seda Akman
Bazı rolleri oynamanın görünmeyen...
ŞENGÜL BALIKSIRTI
Beni o kadınla yan yana getirmeyin
Böyle bir istek var;...
RAHŞAN GÜLŞAN
Adam&Eve şişmanın seks hayatını bitirir!
Hatırlarsanız,...
AYŞE TÜTER
Peynirli mini ekmekler
Yağı ısıtın ve soğanı yumuşayana...
Bebeklerinizi öldürmeyin!
Bebeklerinizi öldürmeyin!
Tüp bebek yönteminin sonucu olan çoğul gebeliklerde sağlıklı...
Çocuğun duygularını keşfedin
Çocuğun duygularını keşfedin
Çocuğuyla iletişim sorunu yaşayan ailelere uzmanlar, kendilerini...
Caz Geceleri'ne yeni imajla çıktı
Caz Geceleri'ne yeni imajla çıktı
Geçen kasımda Polonyalı 'Caz Perisi' Anna Maria Jopek'in konseriyle...
Yağmur ile İsmail'e Aysu eşlik edecek
Yağmur ile İsmail'e Aysu eşlik edecek
Pınar Altuğ'un genç sevgilisi Yağmur Atacan ile Ceyda Düvenci'yle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.