kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sıla özel mönüsü
Sıla'nın yemekleri

Geçen hafta Avrupa Yakası'ndaki oyuncuların ve karakterlerin sevdikleri yemekleri sorup tariflerini de yayımlamıştık. Peki Sıla'da kimin hangi yemeği sevdiğini de merak ediyor musunuz? İşte dizi semalarında en sevilen yemekler


Sıla özel mönüsü

Geçen hafta Avrupa Yakası’ndaki oyuncuların ve karakterlerin sevdikleri yemekleri sorup tariflerini de yayımlamıştık. Peki Sıla’da kimin hangi yemeği sevdiğini de merak ediyor musunuz? İşte dizi semalarında en sevilen yemekler.

Sıla dizisinde en az Boran ve Sıla'nın aşkı kadar heyecanla izlenen bir şey daha var; o da kurulan ihtişamlı sofralar. Özellikle dizinin ilk bölümlerinde, doğunun kendine has mutfağını yansıtan bol yemekli sahneleri izlerken pek çoğunuz "Şimdi olsa da yesek," diye içinizden geçirmişsinizdir mutlaka. Zaten dizinin oyuncuları da Mardin- Midyat yöresinin zengin mutfağından epey etkilenmiş. Sıla'nın annesi Beder, sembüsek adlı ilginç bir yöre yemeğini severken, Boran Ağa, Mardin'in ünlü rıdo kebabından vazgeçemiyormuş. Dizinin kötü adamı Cihan'ın favorisi ise kaburga dolması.

ZEYNEP ERONAT (Beder)
Sıla'nın gözü yaşlı annesi Beder rolünde izlediğimiz başarılı oyuncu Zeynep Eronat'ın en sevdiği yemek mantıymış. Eronat, Beder karakterinin en sevdiği yemeklerin ise ırok (yassılaştırılmış ve kızartılmış içli köfte) ve sembüsek (kapalı lahmacun) olduğunu söylüyor.

SEMBÜSEK (Kapalı lahmacun)
Hamur için:
*
500 gr un
* 1 çorba kaşığı kuru maya
* 1 su bardağı ılık su
* Tuz
İçine:
*
500 gr kıyma
* 2 adet soğan
* Az sıvıyağ
* 3 adet sivri biber
* 2 adet domates
* Yarım çorba kaşığı biber salçası
* Tuz, karabiber
* Maydanoz
Üzerine:
*
Yumurta sarısı
Yapılışı: Hamur için, mayayı bir su bardağı ılık suda eritin ve kabarana kadar bekleyin. Sonra unu ekleyin. Tuz ilave edin. Ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar su ilavesi ile yoğurun. Hamuru, üzerine nemli bir bez örtüp, hamur kabarana dek oda sıcaklığında bekletin. Ayrı bir yerde iç malzemeyi hazırlayın. Soğanı doğrayıp, az sıvı yağda kavurun. Salçayı ilave edip çevirin. Üzerine kıymayı ekleyin. Biraz kavurup, doğranmış domates ve biber ilave edin. Tuzunu, karabiberini ayarlayın. En son ince kıyılmış maydanozu katıp karıştırın. Ocaktan alın. Hamurdan iri bezeler koparıp, tabak büyüklüğünde açın. Ortasına kıymalı harcı yayın ve hamuru kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin.

MEHMET AKİF ALAKURT (Boran)
Dizinin yakışıklı Boran Ağa'sı Mehmet Akif Alakurt'un en sevdiği yemek karnıyarık. Boran'ın sevdiği yemek ise rıdo kebabı. Bu kebap, Mardin'in ana caddesindeki Kebapçı Rıdo'nun kendine has kebabıymış. n0 yıldır aynı kişi tarafından işletilen ve aynı yöntemle kebap yapılan mekândaki rıdo kebabının özelliği ise kebap olacak etin, kıyma makinesinden geçirilmeden, satır ile kıyılması.

KARNIYARIK
* 4 adet patlıcan
* Yarım kg kıyma
* 1 çorba kaşığı zeytinyağı
* 1 adet soğan
* 1 çorba kaşığı salça
* Yarım demet maydanoz
* Tuz, karabiber
* Kızartmak için: Sıvı yağ
* Üzerine: Domates ve biber
Yapılışı: Patlıcanları alacalı olarak soyun. Tuzlu suda 15 dakika bekletin. Sudan aldığınız patlıcanları kâğıt havlu ile kurulayın. Bu arada sıvı yağı kızdırın. Patlıcanları yağda kızartın ve tepsiye alın. Ayrı bir yerde, iç malzemesini hazırlayın. Bunun için, zeytinyağını tencereye alın. Yemeklik doğranmış soğanı yağda kavurun. Salçayı ilave edip, bir iki kez çevirin. Kıymayı ekleyin. Kıyma renk değiştirene kadar kavurun. Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz ekleyin. Karıştırıp, tavayı ocaktan alın. Patlıcanların üzerine bir çentik atıp, ortasını açın. Hazırladığınız kıymalı harcı içlerine doldurun. Üzerine dilimlenmiş domates ve biber koyun. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 15 dakika kadar pişirin. Fırından alıp, sıcak servis yapın.

Devrim Saltoğlu (Cihan)
Dizinin kötü adamı Cihan karakterinde izlediğimiz Devrim Saltoğlu, dolmanın her çeşidini seviyor. Cihan'ın en sevdiği yemek ise kaburga dolması ve üzerine irmik helvası.

KABURGA DOLMASI
İç pilav malzemesi
* 1 su bardağı pirinç
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 1 su bardağı su
* 1 çay bardağı rendelenmiş badem
* 2 çay kaşığı kırmızı pulbiber
* 1 yemek kaşığı karareyhan
* 1 demet maydanoz
* Karabiber, tuz
Kaburga malzemesi
*
1.5 kg kaburga eti (ön koldan)
* 1/2 yemek kaşığı biber salçası
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* 1 çay kaşığı karabiber
* 3 su bardağı su
Yapılışı: İçpilav için pirinçle bademi tereyağında kavurun. Karışımın yarısını ayırın. Diğer yarısına suyu ilave ederek haşlayın. Haşlanan pilavı yelpaze yardımıyla soğutun. Pilavın üzerine pulbiber, karabiber, maydanoz, karareyhan ve kenara ayırdığınız karışımı ekleyip karıştırın. Böylelikle iç pilavınız hazır olacaktır. Kaburganın içine pilavı doldurup iğne iplikle dikin. Bir tencerenin içine kaburga malzemelerini ilave ederek iki saat haşlayıp sudan çıkarın. Orta ısıdaki fırında 30 dakika pişirin. Kaburgayı doldururken boşluk bırakmayı ihmal etmeyin. Eğer boşluk olmazsa, kaburga patlayabilir.

TAYANÇ AYAYDIN (Abay)
Dizide Boran Ağa'nın en yakın arkadaşı Abay karakterini canlandıran Tayanç Ayaydın'ın sevdiği yemek, kremalı mantarlı ıspanaklı krep. Abay karakterinin sevdiği yemek ise ciğer kebabı.

CİĞER KEBABI
* 400 gr kuzu ciğeri
* Tuz
* Karabiber
* Pul biber
* İki soğan
* Sumak
* Maydanoz
* Limon suyu
Yapılışı: 400 gr kuzu ciğerini, tuz, karabiber ve biberle karıştırın. Daha sonra şişe dizip kömür ızgarasında pişirin. Yanındaki soğan salatası için de soğanları ince ince doğrayıp, sumak, pul biber, maydanoz, tuz ve limon suyuyla karıştırıp ayrı bir tabakta servis yapın. Soğan salatasının yanı sıra közde pişirilmiş domates, biber ve patlıcanı da ayrıca servis edin.
DİĞER GURME HABERLERİ
 'Aşk olmadan aş pişmez'
 Yemek mucitleri
 'Boğaz'da balık'a kardeş geldi: Boğaz'da kebap
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Tiraja giden yol mideden geçer
Son haftalarda...
Allah'ın sopası yok, RTÜK'ün var
Allah'ın sopası yok, RTÜK'ün var
Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun haber bültenlerine ilişkin yaptırdığı...
Gerçek starlar aranıyor
Gerçek starlar aranıyor
"Bush'la aynı memleketten olmaktan utanıyoruz," diyen Teksaslı Dixie...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.