kapat
   
19 Şubat 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guantanamo'daki Türkler yurtsuz kaldı
Guantanamo'daki Türkler yurtsuz kaldı

ABD'nin 11 Eylül 2001'den sonra terörle mücadele yöntemleri neticesinde, Uygur Türklerinden 18 kişinin yaşadığı dram İtalya'daki Corriere della Sera gazetesine haber oldu.

Gazetede, Kandahar'dan Tiran'a: Guantanamo'daki Urgurlar yurtsuz kaldılar başlığıyla yayımlanan habere göre, Guantanamo'daki tutukluluk, Uygur Türklerinin suçsuz olmalarına karşın bugün hiçbir ülkeden sığınma hakkı alamaz duruma gelmelerini de beraberinde getirdi.

Haberde, 2006 ortalarından beri Tiran'da BM'ye ait bir mülteci kampında tutulan 5 Uygur Türkünün, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı ülkelere sığınma başvuruları hep olumsuz sonuçlandı.

UMUT

Corriere
della Sera'nın haberine göre, 18 Uygur Türkünün, daha güzel bir gelecek umuduyla 2001 yılında Doğu Türkistan'dan kaçışları tam bir trajediyle sonuçlandı. Uygurların, Guantanamo'da tutuklu kalmalarını da içeren dram, şöyle gelişti:

"Uygur Türklerinden 18 kişi, 2002 yılında Kandahar'da Pakistan yetkilileri tarafından tutuklanarak, 5000 dolar karşılığında, 'terörist' oldukları iddiasıyla ABD'ye teslim edildi.

ABD askerlerinin, Guantanamo'ya sevk ettikleri Uygurların, oradaki tutuklulukları ve sorguları neticesinde suçsuz oldukları anlaşıldı.Çin Halk Cumhuriyeti tarafından fişlendikleri için ülkelerine dönemeyen Uygur Türkleri, hiçbir ülkeden siyasi sığınma da elde edemez duruma düştü."
Haberde, ABD yetkililerinin suçsuz buldukları 18 Uygur Türkünden 5'inin geçen yılın ortalarından itibaren Arnavutluk'taki BM mülteci kampında, diğerlerininse halen Guantanamo'da bekledikleri; muhtelif ülkelere yaptıkları sığınma başvurularının da Çin Halk Cumhuriyeti'nden tepki endişesiyle sürekli geri çevrildiği belirtildi.

Halen Tiran'daki kampta bulunan Uygurların, Ahmet Adil, Ahtar Kasım, Eyüp Hacı Mehmet, Ebubekir Kasım ve Adil Abdulhakim'den oluştuğu belirten Corriere della Sera'daki haberde, şu ifadelere yer verildi:
Beş Uygur, şimdi Tiran'da gelecek beklentisinden yoksun tecrit edilmiş biçimde yaşıyor. Sığınma talepleri, Finlandiya, İsveç, Almanya, Norveç ve Türkiye tarafından reddedildi.

GUANTANAMO'DA ÇİNLİ AJANLAR DA SORGU YAPMIŞ

Haberde, Uygur Türklerinin eylül 2002'de Guantanamo Kampında Çinli ajanlar tarafından da sorgulandığı belirtilerek, şöyle denildi:

Uygurlar, eylül 2002'de Guantanamo'da iki hafta boyunca altı Çinli ajan tarafından da sorgulandıklarını iddia ediyor. Tehditler eşliğinde, gündüzleri aç bırakılıp, soğuğa tabi tutulma taktiğiyle sorgulanmışlar.ABD'li yargıçlara, BM gözlemcilerine izin verilmeyen Guantanamo'da, bu nasıl mümkün olabilir

Bir FBI ajanına göre, 'O dönemde ABD yetkilileri, Orta Doğu konusunda Çin'den peşin destek alma karşılığında Uygurları Pekin'e teslim etme hesapları yapmaktaydı'.

Halen Guantanamo'da görev yapan, isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Çinlilerin orada bulunmuş olduklarını doğruladı. Guantanamo'daki sözcü Robert Durant ise konuya ilişkin sorumuzu yanıtsız bıraktı."
Uygur Türklerinin ABD'li avukatı Sabin Willet ise Corriere della Sera'daki demecinde, suçsuz durumdaki müvekkillerine hiçbir ülkenin sığınma hakkı vermemesini eleştirerek, Hükümetim, yapılan hatayı telafi etmek durumunda. Ama Guantanamo'yu eleştiren Avrupalılar, hadiseyi olumlu sonuçlandırma girişimimizde bizi hayal kırıklığına uğrattılar dedi.
Avukat Willet, Küba'da Camp 6'da beklemekte olan müvekkillerinin morallerininse son derece kötü olduğunu kaydetti. Avukat Willet, Küba'da kendisiyle en son geçen ay görüştüğü Abdüsssamet adlı müvekkilinin, kendisine, Eşime söyleyin yeniden evlensin. Beni artık ölmüş biri olarak addetsin? demesini de buna örnek olarak gösterdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Kuş gribi tüm dünyayı sardı
 Trene terör saldırısı: 65 ölü
 İran bugün 750 füze kullanacak
 PKK elebaşısı Fransa'ya iade
 Nükleer karşıtı eylem Türkiye'de bitecek
 Başkan Bush: "Türkiye'ye müteşekkirim"
 "Fakir bankeri" parti kuruyor
 Siyasi kahramanı oynayacak
 Pazar yerine saldırı: 56 ölü
 'Türkiye ile AB'nin bağı ortak çıkarımıza'
 Hamdaniye katili ABD askerine 8 yıl
 İngiliz kabinesinin savaşı öğrendiği an
 İngiliz bakan, evlilik dışı ilişkisini itiraf etti
 'Oğlun kaçırıldı' şakası öldürdü
 Kadın gardiyan 75 milyon dolar kazandı
 ABD, Moss'a vize vermedi
Tek atımlık barut: 1-0
Tek atımlık barut: 1-0
F.Bahçe maça fırtına gibi başladı. İlk 25 dakikada golü buldu, farkı...
I love you Alex
I love you Alex
F.Bahçeliler, Alkmaar maçında yuhaladıkları Alex'in dün gönlünü aldı.
Tasarı onanırsa stratejik ortaklığımıza gölge düşer
Tasarı onanırsa stratejik ortaklığımıza gölge düşer
Başbakan Erdoğan, ABD Temsilciler Meclisi'nin, Ermeni soykırımı...
Tartışmalı davete 'VIP program' uygulaması
AB'den davet edilen ve aralarında Dışişleri'nin istemediği üç vekilin...
Büyükanıt, 'Kâtibim' şarkısıyla ağırlandı
Amerikan Genelkurmay Başkanı Pace'in, evinde Orgeneral Büyükanıt...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu