kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Acı, ekşi, tuzlu ve tatlı bir arada Tayland Mutfağı
Acı, ekşi, tuzlu ve tatlı bir arada Tayland Mutfağı
Beğendiklerim

Tatlılı ekşili bir mekân

Tüm dünya mutfakları birer birer moda olup sıralarını savıyorlar. Şimdi de farklı lezzetlerin bir arada kullanıldığı Tayland mutfağı çok moda. Çok Çok, Tayland mutfağının iyi bir örneği


Acı, ekşi, tuzlu ve tatlı bir arada Tayland Mutfağı

Tüm dünya mutfakları birer birer moda olup sıralarını savıyorlar. Şimdi de farklı lezzetlerin bir arada kullanıldığı Tayland mutfağı çok moda. Çok Çok, Tayland mutfağının iyi bir örneği.

Dünyada zaman zaman belli ülkelerin mutfakları moda olur. Örneğin 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın ortalarına dek, dünyaya Fransız mutfağı egemendi. İkinci küresel moda mutfak ise İtalyan mutfağı sayılır. İtalyan mutfağını başka modalar izledi. Ama daha kısa ömürlüydü bunlar. Kâh Meksika modası yaygınlaştı, kâh Çin... Ancak modalar arasında bir hiyerarşi vardı. Fransız mutfağı üst gelir düzeyine hitap ederken, Çin lokantaları 'paket servis' uygulamasına kadar ucuzladı. Japon mutfağı ise her Batılı damağın harcı değildi. Bununla beraber hesapta olmayan bir gelişme, Japonların suşisini başlı başına bir moda akımı olarak dünyaya yaydı. Sağlıklı beslenmeyi, giderek lezzetin önüne geçiren yeni küresel akımdı bu. Bu akımın yandaşları suşinin yanında başka arayışlara da girdiler. Akdeniz usulü beslenme modasından, bizim Ege yemeklerimiz de nasibini aldı. Ancak sağlıklı beslenme akımının müritleri için yeni modalar gerekiyordu. Bunlardan şimdilik sonuncusunu Uzakdoğu'da, Tayland'da buldular. Tayland mutfağı komplike olmayan, az yağlı, yoğun lezzetli yemekler içeriyor. Batılıların mutfaklarından hemen hiç etkilenmemiş, otantik bir yemek düzenine sahip. Hint ve Malay mutfaklarından acı biberi almışlar ve bunu daha da öteye geçirmişler. Biberlerinin etkisi türüne göre değişiyor. Örneğin küçük yeşil bir biberleri var, daha ilk lokmada insanı çarpıyor. Kırmızı acı biberleri bizimkilere daha yakın. Acısı bir süre sonra genizden yayılıyor. Sarı biber ise daha çok baharat karışımlarında kullanılıyor. Tayland mutfağında acı, ekşi, tuzlu ve tatlı yemekler de bir uyum içinde. Geçtiğimiz haftalarda Tepebaşı'nda Kallavi Sokak'ın köşesinde yeni bir restoran açıldı. Dışarıdan bakıldığında Uzakdoğu özentilerinden kaçınılmış, modern, ancak iyi bir tasarımcının elinden çıktığı hemen belli olan küçük bir restoran, Çok Çok. Bu ismin Tayland dilinde bir anlamı olduğunu pek sanmıyorum. Üst kat Tayland usulü bir çay salonu olarak düzenlenmiş. Burada sırtınızı dayayabileceğiniz özel minderlerle döşenmiş ahşap şezlonglara yarı uzanarak, birbirinden ilginç yeşil çayları yudumlayabiliyorsunuz. Restoranın bayan aşçısı yıllarca ülkesinin Japonya, Meksika gibi bazı büyükelçiliklerinde çalışmış. Mönü çorbalar, aperatifler, salatalar, tavalar, köriler, ana yemekler, tatlılar başlıkları altında toplanmış. Ben acılı ve ekşili tavuk çorbasıyla başladım. Arkadaşlarım daha hafif acılı, içinde bir tür zencefil türü olan galangal kökü, limonotu ve karışık baharatlı jumbo karides çorbası ve hindistancevizi sütü, taze baharat ve misket limonu suyu ile yapılmış tavuk çorbasını denediler. Hepimiz etkilendik. Thai usulü tavuklu ve sebzeli börek, Çin böreği olarak birçok restoranda karikatürleri sunulan yemeğin, Tayland'da yapılan biçimi ve çok iyisi. Genellikle deniz ürünleriyle kırmızı et pek bir araya getirilmez. Dolayısıyla mönüde istridye soslu bifteği görünce, tatmadan edemedik. İyi ki de ısmarlamışız. İki malzeme birbirine çok yakışmıştı...

TAYLAND BİRASI DA YAKINDA...
Pirinç gibi 'noodle' adı verilen Uzakdoğu'nun pirinç makarnası da yemeklerinin yanında ekmek niyetine getirilir. Ancak Tayland mutfağında koskoca bir kase içinde karışık sebzeler, soya ve istiridye sosuyla bol sulu, tek başına doyurucu ama hafif bir yemek olarak sunuluyor. Uzakdoğu restoranlarında yemek üstüne tatlı yemek âdeti pek yok. Bu nedenle de tatlı mönüsü hindistancevizi kremalı süt mısırı ya da muz veya balkabağı ile dondurmalı liçi meyvesi ya da klasik Uzakdoğu tatlısı, yanında dondurma ile servis edilen kızartılmış muzdan ibaret. Çok Çok'un çok hoş yeşil çay çeşitleri var. Çayın kalitesi de çok iyi. Şarap listesi zengin değil, ama zaten çok ekşili, acılı Tayland yemekleriyle şarap pek uyuşmuyor. Ancak söylendiği kadarıyla, Çok Çok kısa zamanda İstanbul'un en iddialı bira mönülerinden birine sahip olmayı hedefliyor. Bir de Tayland birasını ithal etmeye hazırlanıyorlarmış. İstanbul'un yemek ortamında son bir yıldır kayda değer bir yenilik görülmüyordu. Çok Çok, Tayland mutfağının başarılı bir temsilcisi olarak dikkati çekiyor.

DENİZ ERBİL

DİĞER GURME HABERLERİ
 Manzara karın doyurur mu?
 Antep ve Antakya yemekleri bir arada
 Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler
 Ağzımız tatlansın
 Bayatlamayan kurabiyeler
 Bir ABD'linin Osmanlı mutfağı tutkusu
 Naz'lı Türk mutfağı
 Tijen İnaltong'dan açıklama
 Plazma TV'li esnaf lokantası
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
New York'ta olmak ya da olmamak
New York'ta olmak ya da olmamak
New York Moda Haftası tüm hızıyla geldi, geçti. Moda, defilelerden...
Her şey çanta için
Her şey çanta için
Bir dönem sadece kıyafet tamamlayıcısı olan çantalar, bugün statü ve...
Korsan gemisinden Mauritius'a giden yol
Eczacı Rasih Verdigil'in gemi maketi tutkusu, 36 yıl sonra kavuştuğu...
Gündüz butik, gece bar
Beyoğlu'ndaki gece hayatının önemli merkezlerinden Mono, gün ışıyınca...
Berlin 2007: Tarihe veya insan ruhuna doğru yolculuklar...
Bu yıl Berlin Film Festivali'ndeki filmler iki kategoride...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.