kapat
   
17 Şubat 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Kaçakçılığa göz yuman ödül ortaya çıkaranlar ceza aldı!

Kürşad Tüzmen - Mehmet ŞahinGebze ve İzmit gümrüğünde akaryakıt kaçakçılığı ihbarı üzerine, Gümrük Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz ve Yakup Güneş görevlendirilir. Müfettişler soruşturma sonunda Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin ile İzmit Gümrük Başmüdürvekili Şükrü Keleş hakkında Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun 'Kaçakçılığa yardım' başlıklı 11. maddesine göre Gebze C. Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulurken, Gümrük Müsteşarvekili Mehmet Şahin' in de 'kaçakçılığa yardım' gerekçesiyle
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen' den Başbakanlık Teftiş Kurulu soruşturması için onay isteniyor.
Müfettişlerin bu raporları üzerine Gebze Başsavcılığı takipsizlik kararı veriyor. Gümrük Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz, Gebze Başsavcılığı'nın takipsizlik kararına itiraz edilmesi için müsteşarlığa bir yazı yazıyor. Gümrük Müsteşarvekili Mehmet Şahin bu talebe olumlu yanıt vereceğine, Gümrük Müsteşar Yardımcısı Bülent Ertem imzalı 28.11.2006 gün ve 21344 sayılı yazı ile İzmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'nden "Gebze C. Başsavcılığı'nın anılan takipsizlik kararı için bir üst mahkemeye itiraz için müracaattan vazgeçilmesi" talimatını veriyor.
Soruşturmayı yürüten müfettişler, benim genel müdür yardımcım ile başmüdürüm kaçakçılığa yardım etti diye savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Savcı takipsizlik kararı verince de, müfettiş diyor ki, 'bu karara itiraz edilmesi gerekiyor'. Bunun üzerine müsteşarvekilinin vekili, başmüdürlüğe yazı yazıyor. Aman ha, sakın bu takipsizlik kararına itiraz etmeyin bu kapansın. Bu ne biçim iştir. Ne biçim akaryakıt kaçakçılığını önlemektir, anlamak mümkün değil.
Gümrük Müsteşarlığı gerekeni yapmayınca bu kez Hazine avukatlığınca Maliye Bakanlığı Baş Hukuk Müşavirliği tarafından Gebze Başsavcılığı'nın bu kararına Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde itiraz ediyor ve Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Gebze Başsavcılığı'nın Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin ile İzmit Gümrük Başmüdürvekili Şükrü Keleş'in takpsizlik kararını kaldırılarak dava açılmasına karar veriyor.
Gümrük Müsteşarvekili Mehmet Şahin hakkında ise, Bakan Tüzmen'in bizzat onayı ile soruşturma açılmasına gerek yoktur kararı veriliyor . Gümrük Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ,
Personel Daire Başkanlığı'na, inceleme konusu tüm raporlar ve diğer belgelerin gereği için Yargıtay C. Başsavcılığı'na gönderilmesinin yasal zorunluluk olduğunu bildirmesine rağmen bu yerine getirilmiyor. Ancak 1 ay sonra Yargıtay C. Başsavcılığı'nca Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in Gümrük Müsteşarvekili hakkında 'soruşturma izni verilmemesi' kararının kaldırılması için Danıştay 1. Dairesi'ne yapılan itiraz kabul edilerek hazırlık soruşturması yapılması karara bağlandı.
İşin ilginci, bundan sonraki gelişmelerde yaşandı. 'Kaçakçılığa yardım' ettikleri gerekçesiyle 'devlet memurluğundan çıkarılması' istenen Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin ve İzmit Başmüdürvekili Şükrü Keleş'in kurtarılması amacıyla ekim ayında yapılan yüksek disiplin kurulu toplantısına, bu olaya adı karışan Müsteşarvekili Mehmet Şahin' in başkanlık etmesine karşı çıkan Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi , Gümrükler Muhafaza Genel Müdürvekili Cemil Emre görevden alındı .

Soruşturulanlar korundu
Öte yandan, Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce haklarında dava açılması karara bağlandıktan sonra, Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin ile İzmit Gümrükler Başmüdürvekili Şükrü Keleş'in disiplin cezaları, Gümrük Müsteşarvekili Mehmet Şahin'ce vekalet verilen(!) Gümrük Müsteşar Yardımcısı Bülent Ertem'in başkanlık ettiği Ocak 2007'deki yüksek disiplin kurulu toplantısında reddediliyor. Bu şahıslar halen aynı göreve devam ediyorlar.
Kaçakçılığa yardım iddiasıyla hakkında soruşturma onayı Bakan Tüzmen'ce verilmeyen Müsteşarvekili Mehmet Şahin 5 ay gecikme ile görevinden ayrılmak zorunda kaldı. 'Kaçakçılığa yardım' iddiasıyla yargılanma kararı verilen Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin ile İzmit Gümrük Baş Müdürvekili Şükrü Keleş'e disiplin cezası verilmesine gerek olmadığı kararını veren Müsteşar Yardımcısı Bülent Ertem, Bakan Tüzmen tarafından 'müsteşarvekilliği' ünvanı ile ödüllendirildi.

Soruşturanlar cezalandırıldı
Olayı ortaya çıkaran Teftiş Kurulu Başkanı Erdenar Demirağ, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen tarafından 21.10.2006 günü görevinden alınarak ayrıca kınama cezası verildi. Olayı soruşturan Başmüfettiş Mehmet Eryılmaz ve Yakup Güneş'e dört uyarma cezası verilip haklarında soruşturma açılmasına karar verildi.
Başbakan Erdoğan, akaryakıt kaçakçılığını önlemekte samimi ise, Bakan Tüzmen başta olmak üzere Gümrükler ile Dış Ticaret Müsteşarlığı'nı sil baştan gözden geçirmelidir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çimento kartelinin gözü doymuyor   / 16-02-2007
 Akaryakıt kaçakçılığı Başbakan'ı rahatsız ediyor   / 15-02-2007
 Başbakan'ın gündeminde akaryakıt kaçakçılığı vardı   / 14-02-2007
 Aziz Yıldırım'ın hayalindeki federasyon   / 13-02-2007
 Irak'taki suni krizin perde arkası   / 12-02-2007
 Genel müdürü Bakan Tüzmen'i yalanlıyor   / 10-02-2007
 Tele-komünikasyonda kavga yargıya taşınıyor   / 09-02-2007
 Rakıcılar Maliye'den insider mı aldı?   / 08-02-2007
 Bodrum imar yetkisine bakanlık el koydu   / 06-02-2007
 Yeşil sermaye düzenlemesini Adalet Bakanlığı istemiş   / 03-02-2007
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Kaçakçılığa göz yuman ödül ortaya çıkaranlar ceza...
MELİHA OKUR
Libananco davasında son durum
Tarih, 12 Şubat 2007. Yer,...
Hubyar markası Alevileri kızdırdı
Tokatlı Temel ailesi Alevilerin kutsal kabul ettiği Hubyar Sultan'ı...
'İsimleri dangalak bir bürokrat değiştirmiş'
Piyer Loti Tepesi'nin ve sokak isimlerinin değiştirilmesi girişimiyle...
Hududun Irak tarafı PKK'ya teslim edildi
Hududun Irak tarafı PKK'ya teslim edildi
Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Irak tarafının PKK'ya teslim...
El Kaide davasında yedi kişiye müebbet
El Kaide davasında yedi kişiye müebbet
El Kaide davasında örgütün üst düzey yöneticilerinden Louai Sakka'nın...
IMKB
E: 43.636 D:% -0,41
DOLAR
S: 1,388 D:% -0,252
EURO
S: 1,819 D:% -0,465
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu