kapat
   
16 Şubat 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aliyev: Çözümü bekleyemeyiz
Aliyev: Çözümü bekleyemeyiz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Yukarı Karabağ sorununun çözümünü sürekli bekleyemeyeceklerini ve sabırlarının tükenmek üzere olduğunu söyledi.Aliyev, Alman Konrad Adenauer Vakfı tarafından Berlin'de düzenlenen toplantıda ülkesindeki gelişmelere ilişkin konferans verdi.

Ermenistan'la aralarındaki Yukarı Karabağ sorununa değinen Aliyev, "Sorunun çözümünü sürekli bekleyemeyiz. Yoğun diplomatik çaba harcıyoruz, aynı zamanda ordumuzu da güçlendiriyoruz. Bu bir sır değil. Ordumuza ayırdığımız bütçe Ermenistan'ın tüm bütçesi kadardır ve bunu gelecekte daha da artıracağız" dedi.

Azerbaycan'ın
bağımsızlığa kavuştuğu ilk yıllarda büyük bir sosyal ve ekonomik kriz içinde bulunduğunu, Ermenistan'ın saldırganlığının da kalkınma çabalarını zorlaştırdığını ifade eden Aliyev, sonuçta kaybeden tarafın Ermenistan olduğunu ve bu ülkenin her alanda dışlandığını söyledi.

1996'DAN BERİ

Aliyev, ülkesinin 1996 yılından bu yana büyük bir gelişme içinde olduğunu, bugün en fazla ekonomik büyümeye sahip ülkelerden biri haline geldiğini kaydederek, "Ekonomik krizi ekonomik büyümeye, siyasi krizi de siyasi istikrara dönüştürdük" diye konuştu.

Ülkesinde hala sosyal sorunlar bulunduğunu ve transformasyon sürecinin zor olduğunu, bunun Yukarı Karabağ bölgesinden sürülen yaklaşık 1 milyon göçmenden de kaynaklandığını belirten Aliyev, "Sabrımız tükenmek üzere. Yukarı Karabağ bölgesinin bağımsızlığını kabul edemeyiz, çünkü tarihi açıdan bakıldığında bizim topraklarımız. En fazla, bu bölgenin yerel bir hükümet tarafından yönetilmesini kabul edebiliriz" ifadesini kullandı.
Ermenistan'dan 7 kat daha güçlü bir ekonomiye sahip olduklarını ve bu ülkenin kendileriyle rekabet edemeyeceğini ifade eden Aliyev, elde ettikleri gelirlerle Azerbaycan'ı tamamen yenileyeceklerini, orduyu da güçlendireceklerini, ayrıca bütün bölge ülkeleriyle çok iyi ilişkilere sahip olduklarını söyledi.

Savaş istemediklerini, bugüne kadar sürdürdükleri görüşmelerle de bunu ispatladıklarını kaydeden Aliyev, ancak Yukarı Karabağ'ın resmi statüye sahip olmaması nedeniyle bu bölgede yasa dışı uyuşturucu ticareti yapıldığını ve teröristlerin eğitildiğini ifade etti.

Azerbaycan'ın büyük uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaptığını, fakirliği büyük ölçüde azalttıklarını, bunun istihdama da yansıdığını, ekonomik ve siyasi reformları büyük bir cesaretle sürdürdüklerini, güçlü bir sosyal politika izleyerek emekli maaşlarını sürekli arttırdıklarını, yüzlerce hastane, okul ve yol kurduklarını anlatan Aliyev, "Geleceğimizi petrol değil, eğitim belirleyecek" dedi.

TÜRKİYE'YLE İLİŞKİLER

Petrol boru hatlarını çok zor ekonomik ve siyasi şartlar altında kurarak, Karadeniz'e ve Akdeniz'e petrol sevkıyatı yaptıklarını, ekonomilerini çeşitlendirmek istediklerini ifade eden Aliyev, "Türkiye'ye boru hattı kurduğumuzda enerji sağlanması öncelikli konular arasında değildi. Günümüzde bu durum değişti. Avrupa'dan çok fazla taleple karşı karşıyayız" diye konuştu.

Doğal gaz sevkıyatı konusunda da Aliyev, önceleri sadece iç pazara, Gürcistan ve Türkiye'ye doğal gaz verdiklerini, ancak şimdi talebin arttığını, bu nedenle üretimi de artıracaklarını söyledi.

Türkiye ve Gürcistan ile tren yolu projesini başlattıklarını ve İstanbul'da deniz altında kurulacak boru hattı projesiyle gelecekte Avrupa'ya kadar uzanacaklarını kaydeden Aliyev, ülkesinin çok büyük doğal kaynaklara sahip olduğunu, ancak istikrarsız ortamlarda bunlardan istifade edilmesinin zor olduğunu ifade etti.

Aliyev ayrıca, ülkesinde daha fazla Alman şirketi görmek istediğini, bu şirketlerle işbirliği yapılmasının ülkesini Avrupa'ya taşıyacağını belirtti.Ülkesinde çevre sorununu bulunduğuna dair bazı haberler çıktığının hatırlatılması üzerine de Aliyev, çok sayıda petrol yatağı bulunan Bakü ve çevresinde bazı ekolojik sorunlar olduğunu, ancak diğer bölgelerde böyle sorunlar bulunmadığını bildirdi.

İRAN-MUHALEFET

İran'da yaşayan Azerilerin durumuna ilişkin bir soru üzerine de Aliyev, "Biz hiçbir ülkenin içişlerine müdahale etmeyiz. Herkes bunu yapsa dünya daha barışçı bir yer olur. Ancak tabii ki orada yaşayan Azeriler kardeşimiz. Bu nedenle gelecekleri bizim için çok önemli" dedi.
Azerbaycan'daki muhalefetin güçlendirilmesi konusunda çalışmalar yapıp yapmadığı sorusuna karşılık, "Başkanlar çok şey yapabilir, ancak muhalefeti güçlendiremez" diye espri yapan Aliyev, daha sonra muhalefetin güçlenebilmesi için değişimler olması gerektiğini, muhalefetteki politikacıların büyük seçim yenilgisine rağmen görevlerinden ayrılmadığını, genç kuşaklara fırsatlar vererek partilerini güçlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Kendisinin de muhalefet partileriyle diyalog başlatmak istediğini, ancak bunun bazı muhalefet partileri tarafından hainlik olarak nitelendirilmesi üzerine bu diyaloğun kesildiğini kaydeden Aliyev, "Görevimden ayrıldıktan sonra muhalefeti güçlendireceğim" esprisini de yaptı.

Rusya'yla ilişkilere hiç değinmediğinin belirtilmesi üzerine de Aliyev, bir kez daha espri yaparak, "Bu herhalde benim Rusya değil, Azerbaycan Cumhurbaşkanı olmamdan kaynaklanıyordur" diye konuştu.
Aliyev, Rusya'yla sınır anlaşmazlıkları konusundaki sorunların giderildiğini ve Rusya'yla bugün iyi ilişkilere sahip olduklarını kaydetti.

Adlon otelindeki toplantıya Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik, Berlin Başkonsolosu Ahmet Nazif Alpman, eski Almanya Federal İçişleri Bakanı Otto Schily, Sol Parti Federal Meclis milletvekili Hakkı Keskin, Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Taciddin Yatkın ve Berlin-Brandenburg Türk-Alman İş Adamları Birliği (TDU) Başkanı ve Berlin Azerbaycanlılar Dayanışma Derneği Başkanı Bahattin Kaya da katıldı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Heyet kararı İsrail'i karıştırdı
 Taliban yeni saldırılar için bekliyor
 ABD, 3 İranlı şirketin mal varlığını dondurdu
 Tayland ayrılıkçı müslümanlarla görüşecek
 Fransa'da muhalefet uçak gemisi istemiyor
 Yamyamın tahliye talebine red
 'Türkleri yok edin' emri verdi
 İran restinde çark etti
 Enron skandalını beyaz perdede Caprio çözecek
 Af Örgütü'nden Lopez'e özel ödül
 Blair komedi dizisinde kendini canlandıracak
 'Diziler ABD askerini işkenceciye çeviriyor'
 Chavez: Rice benimle ilgilenmeni özledim
 Madrid bombacıları mahkemeye çıkarıldı
 Filistin Başbakanı Haniye istifasını sundu
 'Çift pasaportlu bakan olmaz' tepkisi
 Kosova planını Sırp yönetimi kabul etmedi
Fatura yönetime
Fatura yönetime
Bu sezon taraftarını bir türlü memnun edemeyen Fenerbahçe'de eleştiri...
Bu stada bu futbol yakıştı mı?
Bu stada bu futbol yakıştı mı?
SABAH Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, 6 sene sonra gittiği...
Erdoğan'dan Çömez'e: Kız yurdunda işin ne?
Erdoğan'dan Çömez'e: Kız yurdunda işin ne?
Erdoğan, Bahçelievler Atatürk Kız Yurdu'nda kalan bazı kız...
Fotoğrafla ikna olmayan Erdoğan heyet gönderiyor
İsrail Başbakanı Olmert ile Başbakan Erdoğan'ın görüşmesine...
İstanbul'da Sakka alarmı
CIA'nın "Sakka kaçırılacak" uyarısı üzerine polis alarma geçti. El...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu