kapat
   
15 Şubat 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Akaryakıt kaçakçılığı Başbakan'ı rahatsız ediyor

Kürşad TüzmenBaşbakan Erdoğan'ın parti grubunda yaptığı konuşma ile yeniden ülke gündemine giren akaryakıt kaçakçılığı üzerindeki sır perdesinin aralanması gerekiyor.
Başbakan Erdoğan, 48 ülkeden ithal edilen akaryakıt kayıtları istendiğini ve bunlardan 31'inden gelen yanıtlar incelendiğinde Türkiye'nin bu 31 ülkeden 2.5 yıl içinde 28 milyar dolarlık petrol ithal ettiği, ancak kendi kayıtlarımız incelendiğinde ise bu rakamın ancak 9.3 milyar dolara ulaştığı, daha bilgisi gelmeyen diğer 17 ülkeden yapılan ithalata rağmen aradaki farkın 18.7 milyar dolar olduğu ifade edilmekte. Ben diğer 17 ülkeden gelecek olan rakamlardan ari olarak merak ediyorum, acaba bu aradaki fark nerede buharlaşıyor?
TBMM akaryakıt kaçakçılığını araştırmak için bir komisyon kurdu. Bu komisyonda çok önemli bilgi ve belgelere ulaşıldı. Ancak bu rapor şu ana kadar görüşülmedi ve çözüm yolunda bir adım atılmadı. Sanki bir el akaryakıt kaçakçılığının ortaya çıkmasını engelliyor.
Gümrüklerden ve Dış Ticaretten sorumlu Bakan Tüzmen, TV programlarında diyor ki, "Kaçak petrol gümrük kapılarından değil, denizden geliyor." Peki denizden geldiğini biliyorsanız, bunun önlemini almak da yine sizin göreviniz değil mi? Onları, defilesini zevkle izlediğiniz Fatime Lopes mi yakalayacak?

Soruşturma tıkanıyor
Akaryakıt kaçakçılığında sık sık gündeme gelen Gebze ve İzmit gümrüğüdür. Gebze'de bir akaryakıt kaçakçılığı iddiası üzerine Bakan olarak emrindeki müfettişi görevlendiriyorsun. Müfettiş gidip inceleme yapıyor ve raporunu hazırlıyor. Müfettiş raporunda diyor ki, 'Kaçakçılığın boyutu çok yüksek, ucu da bizim Bakanlığımız'ın en üst makamına dayanıyor. Benim amirlerimi soruşturma yetkim yok. Bakan olarak onay ver bu konuyu Başbakanlık Teftiş Kurulu incelesin'
Peki Bakan Tüzmen bu rapor üzerine ne yapıyor?
Bu raporu yazan müfettişi ve Teftiş Kurulu Başkanı'nı görevden alıyor. Kaçakçılık iddiasının dayandığı Müsteşar Vekili Mehmet Şahin hakkında hiçbir işlem yapmıyor . Sonunda ne oldu dersiniz? Danıştay ilgili dairesi oy birliği ile Bakan Tüzmen'in soruşturmaya onay vermediği Müsteşarvekili Mehmet Şahin'in yargılanması gerektiğine karar veriyor.

İstifa bir senaryo
Asıl komedi bundan sonra yaşanıyor. Bu kararın ertesi günü Gümrük Günü nedeniyle yapılan bir törende, televizyonların pembe dizilerine konu olabilecek bir senaryo gereği, Müsteşarvekili Mehmet Şahin konuşması sırasında basının önünde istifa ettiğini açıklıyor. Bakan Tüzmen ise konuşmasında, yolsuzlukla suçlanan Müsteşarvekilini öve öve bitiremiyor ve onu nadasa bıraktığını açıklıyor. Bakan, Müsteşarvekilinin dönüşünün muhteşem olacağı mesajı vermesini de ihmal etmiyor. Bakanlık kulislerinde Bakan'ın bu konuşmasını, Bakanlıkta birilerinin 'bizi bir an önce kurtarın, yoksa her şeyi ortaya dökerim' mesajını vermesi sonucu yapmak zorunda kaldığı konuşuluyor. Bunlar elbette iddia. Kişiler hakkında kesin kanaat için yargılama sonucunu beklemekte yarar vardır.

Sakıncalılara müsteşarlık
Gümrüklerden sorumlu idarenin mahkemelerdeki akaryakıt kaçakçılığı davaları ve son Müsteşarvekili'nin böyle bir gerekçeden dolayı azlini istemesi ve bu kadar çok Müsteşarvekili idareciyi eriten bir kurumda, kurum hafızası ve istikrar ile hassas konularda takip ve sonuç alma süreci nasıl oluşturulabilir ya da böyle bir uygulama ile Sayın Kürşat Tüzmen nasıl bir sonuç murad ediyor? Akil kimseler de benim gibi düşündüğünde, muhtemelen bir sonuca ulaşamayacak, ancak uygulayıcı Sayın Tüzmen'in mutlaka bu konuda bir bildiği ve bir öngörüsü de vardır. Belki de Sayın Bakan'ın bildiği, bizim bilmediğimiz derin timler vardır.
Başbakan Erdoğan da bu durumdan rahatsız olmuş olacak ki, ülkemizin kendi kaynakları dışında konuyu anlayabilmek ve gerçekleri ortaya koyabilmek için petrol ithal ettiğimiz ülkelerin kendi kayıt ve verilerini bilmeye ve değerlendirmeye ihtiyaç hissetmiş olsa gerek. Önümüzdeki günler sanıyorum akılda cevapsız kalan bazı soruları ve karanlık noktaları aydınlatmaya ve cevaplandırmaya gebe olsa gerek.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Başbakan'ın gündeminde akaryakıt kaçakçılığı vardı   / 14-02-2007
 Aziz Yıldırım'ın hayalindeki federasyon   / 13-02-2007
 Irak'taki suni krizin perde arkası   / 12-02-2007
 Genel müdürü Bakan Tüzmen'i yalanlıyor   / 10-02-2007
 Tele-komünikasyonda kavga yargıya taşınıyor   / 09-02-2007
 Rakıcılar Maliye'den insider mı aldı?   / 08-02-2007
 Bodrum imar yetkisine bakanlık el koydu   / 06-02-2007
 Yeşil sermaye düzenlemesini Adalet Bakanlığı istemiş   / 03-02-2007
 Yeşil sermaye borsaya gelebilir mi?   / 02-02-2007
 Yüzücü bakan yüzyılın yazarlarını arıyor   / 01-02-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yüksek faiz coğrafyamızdan mı yadigâr?
1990'lı yıllarda...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Akaryakıt kaçakçılığı Başbakan'ı rahatsız...
MELİHA OKUR
Taraftar yatırımcı hakları
Türkiye'de spor kulüplerinin...
Tarikat kurslarına Mehmetçik yanıtı
Ordu'nun Mesudiye ilçesinde Süleymancı bir grubun ÖSS kursu açacağı...
Koloni gibi yaşıyoruz
Alp Nuhoğlu, 'Buzda Dans'ta yarışan eşi Zeynep Tokuş'un partneri için...
'Katil baban mı' diyorlar
'Katil baban mı' diyorlar
BBP liderinin kızı ve oğluna okulda, 'katilin çocukları' diye laf...
Büyükanıt: Korkulara esir olmayın
Büyükanıt: Korkulara esir olmayın
Washington Büyükelçiliği'nde konuşan Orgeneral Büyükanıt, "Türkiye'yi...
IMKB
E: 43.256 D:% 1,66
DOLAR
S: 1,397 D:% -0,534
EURO
S: 1,828 D:% 0,027
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu