kapat
   
15 Şubat 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan: Dostluğumuz, geleceğe yönelik bir barış mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu barış sürecinin, ilgili BM kararları, yol haritası, toprak karşılığı barış ilkesi ve iki devletli çözüm vizyonu çerçevesinde ilerletilmesinin şart olduğunu belirterek, Türkiye'nin bunun için her iki tarafla işbirliği halinde katkılarını sürdüreceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'yı ziyaret eden İsrail Başbakanı Ehud Olmert onuruna Başbakanlık Konutu'nda akşam yemeği verdi.

Yemekte konuşan Erdoğan, iki ülke arasındaki çok yönlü ve kurumsallaşmış olan ilişkilerin tarihin sınavından geçtiğini ve sağlam dostluk bağlarına dayandığını bildirdi.

Erdoğan,
iki ülkenin, her zaman ve özellikle de zor dönemlerde birbirlerinin yardımına koştuğunu, dayanışma içinde olduğunu, tarih boyunca bu duyguyu defalarca yaşadıklarını hatırlattı.

İsrail'de yaşayan Türkiye kökenli İsrail vatandaşlarının sayısının 100 bine yaklaştığını, Türkiye'deki Yahudi vatandaşlarının sayısının da yaklaşık 30 bin olduğunu kaydeden Erdoğan, ''Ülkelerimiz arasında sağlam bir köprü oluşturan bu toplulukların katkılarına ilaveten, ülkelerimiz arasında yoğunlaşan turizm hareketleri halklarımızı birbirine daha da yaklaştırmaktadır'' dedi.

YAHUDİLER'İN, TÜRKİYE'DEKİ TOPLUMSAL YAŞAMA KATKILARI

Erdoğan, ''Tarih boyunca ülkemize yerleşen Yahudiler, dünyaca meşhur çalışkanlıklarıyla Türkiye'deki toplumsal hayata kaydadeğer katkılar yapmışlardır. Modern Türkiye'nin kuruluş harcında Yahudi bilim adamlarının, mimar ve mühendislerin de alınteri vardır'' diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye-İsrail ilişkilerinin özellikle 1990'lardan sonra istikrarlı biçimde gelişmesi, çeşitlilik ve derinlik kazanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Erdoğan, bugüne dek çeşitli alanlarda imzalanmış bulunan anlaşmalarla ikili ilişkilerin geliştirilmesi için elverişli bir ortamın hazırlandığını, artık hemen hemen her alanda düzenli olarak işleyen danışma ve işbirliği mekanizmalarının bulunduğunu söyledi.

Karşılıklı üst düzey ziyaretlerin yoğunluk ve devamlılık kazandığını ifade eden Erdoğan, ilişkilerin hızla gelişmesinde tarihsel dostluğun yanısıra ortak çıkarlar ve bölgedeki iki demokrasi olarak paylaştıkları evrensel değerlerin de belirleyici olduğunu bildirdi.

''DOSTLUĞUMUZ, GELECEĞE YÖNELİK BİR BARIŞ MESAJI''

Erdoğan, ''Bu dostluk ve işbirliğimiz, aynı zamanda bölgenin geleceğine yönelik bir barış mesajıdır'' ifadesini kullandı.

3 büyük dinin ve uygarlığın beşiği, 5 bin yıllık zengin bir tarihe sahip benzersiz bir coğrafyayı paylaştıklarına işaret eden Erdoğan, ''Ne yazık ki bu coğrafya, son yüzyılda daha çok çatışma ve kargaşayla özdeş haline gelmiştir. Ortadoğu'nun giderek müzminleşmeye yüz tutan bu imajının değiştirilmesi, bölgenin barış, istikrar ve refah havzası haline dönüştürülmesi, tüm bölge ülkelerinin, hepimizin ortak tarihi sorumluluğudur'' dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Onun için İsrail-Filistin ihtilafına kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunması bu yolda önemli bir aşama olacaktır. Biz bu anlayışla Ortadoğu barış sürecini her zaman destekledik, desteklemeye devam ediyoruz. Müzakereler yoluyla kalıcı barışın sağlanmasının, Ortadoğu'daki ortamı olumlu yönde değiştireceğine ve diğer ihtilafların çözümünü de kolaylaştıracağına samimiyetle inanıyoruz. Bu bakımdan ilgili BM kararları, yol haritası, toprak karşılığı barış ilkesi ve iki devletli çözüm vizyonu çerçevesinde barış sürecinin ilerletilmesi şarttır. Biz bunun için her iki tarafla işbirliği halinde katkılarımızı sürdüreceğiz.''

Olmert ile bugünkü görüşmelerinde ikili ilişkileri ve iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel konuları samimi bir ortamda ele aldıklarını kaydeden Erdoğan, Olmert'in ziyaretinin, ilişkilerin karşılıklı yarar ve ortak çıkarlar doğrultusunda daha da geliştirilmesi yönündeki siyasal iradelerini tazelemelerine fırsat tanıdığını kaydetti.

Erdoğan, Türkiye ile İsrail arasındaki işbirliği ve dayanışmayı daha üst düzeye çıkarma kararlılığını bir kere daha teyit ettiğini sözlerine ekledi.

OLMERT'İN KONUŞMASI

İsrail Başbakanı Ehud Olmert de yemekte yaptığı konuşmada, Erdoğan ile fikir teatisinde bulunmaya ve eleştirilerini dinlemeye büyük önem atfettiğini belirterek, bu nedenle ziyaretini bu zamanda gerçekleştirmeyi uygun bulduğunu kaydetti.

Türkiye'nin tutumu, bölgesel ve uluslararası alandaki ağırlığının stratejik değerlendirmelerinin bir parçası olduğunu belirten Olmert, ziyaret sırasında kendi düşüncelerini aktarma olanağı bulduklarını söyledi. Olmert, bu düşüncelerin bölgede istikrar ve demokrasiye katkıda bulunacağına inandığını dile getirdi.

''YAHUDİLER'İN TÜRKLER'E TARİHSEL BORCU VAR''

''Yahudi halkının Türk halkına tarihsel bir borcu olduğunu'' belirten Olmert, ''Osmanlı İmparatorluğu'nun zulüm gören İspanya Yahudileri'ne nasıl kapılarını açtığını ve müteakip yüzyıllar boyunca önce imparatorluk sonra da Türkiye sınırları içinde eşit vatandaşlar olarak yaşamaları sağladığını hiçbir zaman unutmayacağız'' diye konuştu.

İsrail'in, Türkiye'nin AB üyesi olma çabalarını yakından izlediğini ifade eden Olmert, ''Üyeliğinizi her zaman destekledik ve inanıyoruz ki Türkiye hakkıyla birliğin üyesi olacaktır'' diyerek, Türkiye'nin üyeliğinin bölgeye evrensel demokratik değerlerin yerleşmesinde temel bir faktör olacağını vurguladı.

Olmert, ''Sizi temin ederim ki İsrail, gelecekteki çabalarınızda da sizi aktif olarak desteklemeyi sürdürecektir'' dedi.

Türkiye'nin, bölgesel istikrarın sağlanması ve barış çabalarındaki rolüne büyük saygı duyduğunu ifade eden Olmert, ''Kişisel çabalarınız ve liderliğinizdeki Türkiye'nin proaktif politikaları, bölgemizdeki istikrarı bozmayı amaçlayan ve bu yolda tehdit ve teröre başvurmaktan çekinmeyen radikal güçlere karşı büyük önem taşımaktadır'' diye konuştu.

Olmert, Türkiye'nin proaktif politikaları arasında güney Lübnan'daki UNIFIL gücüne ve Erez sanayi bölgesinin yeniden canlandırılması projesine katılımın sayılabileceğini anlattı.

ORTADOĞU BARIŞI

Olmert, İsrail ve Türkiye'nin Ortadoğu'da acil barış sağlanması ve halklar arasında dostane komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda aynı düşünceleri paylaştıklarını söyledi.

''Bölgemizde barışın sağlanması konusunda bir fırsatın olduğuna gerçekten inanıyorum'' diyen Olmert, aşırı radikal güçler karşısında ılımlı güçleri güçlendirmenin, sağlam ve bir arada tutmanın önemini vurgulayarak, Türkiye ve İsrail'in bu konuda belirleyici bir role sahip olduklarını bildirdi.

Olmert, yakın gelecekte Erdoğan'ı İsrail'de konuk etme isteğini dile getirerek, böylelikle doğrudan ve sıcak temasları iki ülkenin ortak çıkarları kadar tüm bölgenin çıkarları doğrultusunda sürdürme ve kullanma olanağının bulunabileceğini kaydetti.

Ankara'daki temaslarını tamamlayan Olmert'in, görüşmenin ardından bu akşam ülkesine dönmesi bekleniyor.

Yemeğe, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve diğer yetkililer katıldı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 301 ile ilgili değişiklik bekliyoruz
 CHP'nin rakı ismi yasağına destek
 TBMM Sanayi Komisyonu Türk Petrol Kanunu'nu kabul etti
 Meclis'te 'Kurtar Bizi Paşam' tartışması
 Mescid-i Aksa'ya Türk incelemesi
 AKP'den 'Cumhurbaşkanı kim olsun?' anketi
 CHP'den Aksu için gensoru
 Türkiye 2020'de AB'de
 AKP'de Ali Taran rüzgarı
 DYP şık kadın istiyor
 Acaristanbul'da tazminat yok
 Trabzon Alperen Ocağı'nın faaliyetleri donduruldu
 Anavatan "seçim filosu" kuruyor
 Tevrat'lı tehdit
 Baykal'ın 'suçlama' dosyası Baykal'ın 'suçlama' dosyası
 Olmert'ten kritik ziyaret
 Türkmenbaşı'nın izinde
 El Kaide davasına olağanüstü önlem
 Yargıtay tasarısı CHP'ye takıldı
 Maganda kurşunu alt komisyonda
 Ağar: Onurlu yaşam teklif ediyoruz
MAHMUT ÖVÜR
AK Parti'de 'Arınç' korkusu
Aylardır AK Parti...
YAVUZ DONAT
Portre: Mehmet Elkatmış
Mehmet Elkatmış.
TBMM, İnsan...
Tarikat kurslarına Mehmetçik yanıtı
Ordu'nun Mesudiye ilçesinde Süleymancı bir grubun ÖSS kursu açacağı...
Koloni gibi yaşıyoruz
Alp Nuhoğlu, 'Buzda Dans'ta yarışan eşi Zeynep Tokuş'un partneri için...
'Katil baban mı' diyorlar
'Katil baban mı' diyorlar
BBP liderinin kızı ve oğluna okulda, 'katilin çocukları' diye laf...
Büyükanıt: Korkulara esir olmayın
Büyükanıt: Korkulara esir olmayın
Washington Büyükelçiliği'nde konuşan Orgeneral Büyükanıt, "Türkiye'yi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu