kapat
   
15 Şubat 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Meclis'te 'Kurtar Bizi Paşam' tartışması

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ABD gezisinde "rejim ve ülke bütünlüğüne" ilişkin sözleri ve Washington Büyükelçiliği'nde "Kurtar bizi paşam" alkışları ile karşılanması TBMM'den farklı tepkilere neden oldu.

CHP, Büyükanıt'a destek verirken, Anavatan Partisi, "ülke bütünlüğünü tanklar, toplar koruyamaz" şeklinde görüş bildirerek, "toplumun sivilleşmesi" mesajı verdi.

AKP'li vekiller, yorum yapmaktan kaçınırken, görüş bildiren bazı vekiller, sözde Ermeni soykırımı tasarısına karşı yürütülen çalışmaları destekledi ancak "inanç özgürlüklerinin" de güvence altına alınmasını vurguladı. AKP'li Mevlüt Akgün, Büyükanıt'ın, Fethullah Gülen'i kastederek, "Biz de o zaman New Jersey'e yerleşelim" sözlerine, tepki gösterdi.
Vekillerin,
"sivil giyimi" ile temaslarda bulunan ve "gazeteci ordusu" ile ABD'ye çıkarma yapan Büyükanıt'ın gezisine ilişkin görüşleri şu şekilde sıralandı:

CUMHURİYETİ KORUMAK TSK'NIN ANAYASAL GÖREVİ


CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır
"Genelkurmay Başkanımızın rejime ve ülke bütünlüğüne yönelik net ifadeler kullanması, bu sorunun var olduğu ve yakıcı olduğu noktasında hassasiyet içerisinde olmasını gösteriyor. Genelkurmay Başkanı'nı harekete geçiren önemli bilgi, belge ve ipuçları var demek ki. Ülkenin bölünmez bütünlüğü ve cumhuriyetin korunması ile ilgili anayasa TSK'ya görev vermiştir. TSK'nın bu yetki çerçevesinde ülkenin bölünemeyeceğine ilişkin mesajı, ülkede yaşayan herkesin alkışla karşılayacağı bir davranış. 'Kurtar bizi paşam' tek başına yeterli değil. Ülkenin bölünmez bütünlüğü ve laik cumhuriyetin devamı konusunda vatandaşlık sorumluluğunun bir kişi ve kuruma devredilmesi zaafiyet yaratır. Bu görev bir kişi ve kurumun değil herkesin."

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin:

"Büyükanıt Paşa, önceki Genelkurmay başkanlarından farklı bir anlayışla Türkiye'ye bakıyor ve TSK'yı yönetiyor. Büyükanıt Paşa'nın çalışmalarını olumlu karşılıyorum. İyi bir Atatürkçü, laik cumhuriyete bağlı ve ülke bütünlüğüne hassasiyet gösteren iyi bir Genelkurmay Başkanı. Bunun da vatandaşlar arasında yarattığı bir sevgi var. Türkiye'yi yönetenler bu mesajları vermeli. Türkiye'yi yöneten kadrolar bu mesajları vermiyor ya da kamuoyuna güven vermiyor. Paşanın söylediklerini sivil yönetim yerine getirmeli. Bu konuda maalesef duyarsızlar."

ANAVATAN'DAN SİVİLLEŞME VURGUSU

Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler:

"Toplumun büyük kesimi sessiz ama derinden kaygıların korkuların yaşandığı süreç yaşıyoruz. Toplum, sivil örgütlenme geleneğinden yoksun olduğu için tepkisini güçler üzerine yansıtma anlayışına gidiyor. Genelkurmay da, toplumun üzerinde güç anlayışına hakim. Rejimin bölünmez bütünlüğüne karşı tek vücut olmamız gereken bir dönemde AKP, bu korkuları derinleştirdi. Türk toplumu da kendini kurtaracak güç arayışında. Ancak toplum sivilleşmeli. Rejimi ve ülkenin bütünlüğünü tanklar toplar koruyamaz. Halk kendini sahiplenmeli."

AKP'DEN İNANÇ VURGUSU

AKP Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek:

"Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın Washington'da Türkiye'nin bağımsızlığı ve bütünlüğü konusunda verdiği mesajlar son derece olumlu. Ermeni soykırımı ile ilgili iddialar karşısında da gerek asker, gerek sivil olarak gereken mesajları vermemiz gerekir, bunu da yapıyoruz. Genelkurmay Başkanı'nın Ermeni lobisiyle ilgili verdiği mesajları ülkemiz adına olumlu buluyorum. Toplum olarak barıştan, sevgiden yanayız. Ama bizim bir de savaşçı ruhumuz vardır. Bunun da temsili yeri askerdir. Toplum olarak her zaman asker bizim başımızın tacıdır. 'Kurtar bizi paşam' tepkilerinin verilmesi çok normal. Askerin zaman zaman her konudaki savunmalarını saygıyla karşılarız. Hatta başımıza taç ederiz. Ancak, devlet, vatan, millet sevgisiyle beraber inanç sevgisini vermediğiniz zaman toplum sıkıntı yaşar. Manevi değerleri ön planda tutmak lazım."

FETHULLAH GÜLEN TEPKİSİ


AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün:
"ABD gezisini olumlu buluyorum. Ermeni Yasa Tasarısı'nın kongreden geçmemesi için verdiği mücadele ve bu anlamda çıkışlarını duyarlı görüyorum. Türk milletinin bazı hassasiyetlerini bir perdeden görmesi çok olumlu. Ancak, Fethullah Gülen'le ilgili görüşlerine katılmıyorum."

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Dostluğumuz, geleceğe yönelik bir barış mesajı
 301 ile ilgili değişiklik bekliyoruz
 CHP'nin rakı ismi yasağına destek
 TBMM Sanayi Komisyonu Türk Petrol Kanunu'nu kabul etti
 Mescid-i Aksa'ya Türk incelemesi
 AKP'den 'Cumhurbaşkanı kim olsun?' anketi
 CHP'den Aksu için gensoru
 Türkiye 2020'de AB'de
 AKP'de Ali Taran rüzgarı
 DYP şık kadın istiyor
 Acaristanbul'da tazminat yok
 Trabzon Alperen Ocağı'nın faaliyetleri donduruldu
 Anavatan "seçim filosu" kuruyor
 Tevrat'lı tehdit
 Baykal'ın 'suçlama' dosyası Baykal'ın 'suçlama' dosyası
 Olmert'ten kritik ziyaret
 Türkmenbaşı'nın izinde
 El Kaide davasına olağanüstü önlem
 Yargıtay tasarısı CHP'ye takıldı
 Maganda kurşunu alt komisyonda
 Ağar: Onurlu yaşam teklif ediyoruz
MAHMUT ÖVÜR
AK Parti'de 'Arınç' korkusu
Aylardır AK Parti...
YAVUZ DONAT
Portre: Mehmet Elkatmış
Mehmet Elkatmış.
TBMM, İnsan...
Tarikat kurslarına Mehmetçik yanıtı
Ordu'nun Mesudiye ilçesinde Süleymancı bir grubun ÖSS kursu açacağı...
Koloni gibi yaşıyoruz
Alp Nuhoğlu, 'Buzda Dans'ta yarışan eşi Zeynep Tokuş'un partneri için...
'Katil baban mı' diyorlar
'Katil baban mı' diyorlar
BBP liderinin kızı ve oğluna okulda, 'katilin çocukları' diye laf...
Büyükanıt: Korkulara esir olmayın
Büyükanıt: Korkulara esir olmayın
Washington Büyükelçiliği'nde konuşan Orgeneral Büyükanıt, "Türkiye'yi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu