kapat
   
14 Şubat 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Org. Büyükanıt: Kimse Türkiye'yi bölemez

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Türkiye'yi koruyan dinamik güçler varolduğu sürece, Türkiye'yi bölmeyi rüyalarında görenler kabusla uyanırlar ve derslerini alırlar. Bir kere buna inanmamız lazım. Biz inanıyoruz. Kimse Türkiye'yi bölemez, ona cesaret edemez. Onu düşünenlerin biz gereğini yaparız'' dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace'in geçen yıl Türkiye'ye düzenlediği ziyarete cevaben ABD'de bulunan Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ve eşi Gülgün Şensoy tarafından onuruna verilen resepsiyona katıldı.

Orgeneral
Büyükanıt, ABD'de yaşayan Türklerden oluşan kalabalığa hitaben bir konuşma yaptı. Büyükanıt konuşmasında, "Hiç kimse, hiçbir kurum Türkiye'yi, anayasasıyla belirlenmiş rejiminin dışına çıkartamaz'' dedi.

ABD ziyaretinin önceden planlandığını ve bu planlar yapıldığı sırada ABD Kongresine sunulan Ermeni tasarısı gibi problemlerin bulunmadığını belirten Büyükanıt, ABD ile yakın ilişkiler çerçevesinde böyle bir ziyareti yapmakta olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti'ne faydalı olmak için elinden gelen gayreti göstereceğini söyledi.

''İLERİYE DOĞRU TUTARLI VE SAĞLIKLI POLİTİKA...''

"Şimdi, gücünü aldığımız Türk milletine, sizlere düşüncelerimi anlatmak istiyorum'' diyen Büyükanıt, şöyke konuştu:

"Bugün Türkiye, çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Daha önce de açıkça söyledim: Türkiye Cumhuriyeti, 1923'ten bu yana bu kadar büyük risk, tehdit ve sıkıntılarla karşı karşıya kalmadı. Hududumuzda Irak sorunu var. Bu, komşuların, bölgenin ve ABD'nin sorunu. Irak sorunu, tek bir parça sorun değil. Irak'ın kuzeyi ayrı sorundur, bütünü ayrı sorundur. Bu bir gerçektir. Bugün Irak, bölünme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bunu kimse inkar edemez. Irak'ın kuzeyinde bir terör örgütü var. Bu, Türkiye'nin sorunudur, bölgenin sorunudur. Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili sorunu var. Kafkaslar potansiyel bir risk bölgesidir. Yarın ne olacağını bilmiyoruz. Diğeri, Türkiye'nin İran ile sınırı vardır. Orası da potansiyel bir risk bölgesidir. Türkiye bu kadar sorunla Cumhuriyet tarihi boyunca karşı karşıya kalmamıştır. Biz bu sorunlar varken, bu sorunları tek başımıza mı çözeceğiz yoksa uluslararası ilişkilerle mi çözeceğiz? Bu çok boyutlu bir durum. Türkiye'nin şu anda karşı karşıya bulunduğu sorunlar, maalesef kendi aralarında dokusal bir ilişki içindedir. Kuzey Irak ile Türkiye'deki terör sorunu, Irak'ın bütünlüğü konuları birbirinden ayrı değil. Çözerken Türkiye'nin ileriye doğru tutarlı ve sağlıklı politika uygulaması kaçınılmazdır."

''EN KÖTÜSÜ ÜMİDİNİ KAYBEDEN İNSAN''

Orgeneral Büyükanıt, "Türkiye Cumhuriyeti çok büyük bir devlettir, çok kuvvetli bir devlettir, bilmeniz lazım" dedi. Konuşması sık sık katılımcıların alkışlarıyla ve destek sloganlarıyla kesilen Büyükanıt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Soruyorum; sizin, bizim bugünkü durumumuz, Samsun'a çıkmadan önce 16 Mayıs 1919'da Atatürk'ün karşı karşıya olduğu sorunlardan daha mı büyük? Hayır değil. Ordun yok, paran yok, Anadolu insanı savaş yorgunu. O Anadolu insanı ki, yılların verdiği ihmalle bayanların okuma yazma oranı yüzde 5, erkeklerin yüzde 10. Atatürk tüm bu olumsuzluklara karşı 'biz bu olumsuzlukları yeneriz' diyor. Şimdi Türkiye Cumhuriyeti bu kadar mı kötü? Değil. En kötüsü, ümidini kaybeden insan, gerek bireysel, gerek kurumsal olarak... Türkiye Cumhuriyeti, onu oluşturan insanlar ümitsiz olduklarında kaybederler, olmamaları lazım. Şimdi zaten Türkiye Cumhuriyeti'nin insanları da şu anda böyle değil. Kendimize güvenmemiz lazım. Türkiye Cumhuriyeti büyük, güçlü bir devlettir. Bu gücünün bilincinde olması lazım. Türkiye güçlü bir ülke. Türkiye, onun bunun iteleyeceği bir ülke değildir'' ifadelerini kullandı.

"KORKULARIN ÜSTESİNDEN GELMEMİZ GEREKİYOR"


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, şunları kaydetti:

"Bazı korkularımız var. Bu korkularımızın üstesinden gelmemiz gerekiyor. Türkiye bölünüyor mu? Kim bölecek Türkiye'yi? Kim bölebilir? Türkiye'yi bölmeye kimin gücü yeter? Türkiye'yi bölmeyi rüyalarında görenler, bu rüyanın sonunda kabus görür. O dinamik güçler, Türkiye'yi koruyan o dinamik güçler varolduğu sürece, o rüyayı görenler kabusla uyanırlar ve derslerini alırlar. Bir kere buna inanmamız lazım. Biz inanıyoruz. Kimse Türkiye'yi bölemez, ona cesaret edemez. Onu düşünenlerin biz gereğini yaparız. Böyle bir güç var mı? Yok. Hayal kuranlar var. Hayal kuranlara destek verenler de var. Geçmişte de hayal kurulmuş. O hayallerin içinde boğulurlar. Kimseye Türkiye'yi böldürmeyiz. Hiç kimse, hiçbir kurum Türkiye'yi anayasasıyla belirlenmiş rejiminin dışına çıkaramaz. Türkiye demokratik, laik, sosyal ve üniter bir devlettir. Bunun dışına Türkiye'yi çıkaracak hiçbir güç yok ve olmayacaktır."

''İCAZETİ TÜRK HALKINDAN ALIYORUZ''

Kimsenin korkuların ve duyguların esiri olmaması gerektiğini söyleyen Orgeneral Büyükanıt, "Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk'ün kurduğu bir cumhuriyettir ve bu cumhuriyet, rejimiyle, temel ilkeleriyle sonsuza kadar varolacaktır. Bunun aksini söyleyen az sayıdakiler düş kırıklığına uğrayacaktır" dedi.

Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde ABD'yi ziyaret ettiğinde bazı çevrelerin "icazet alacak" yönünde yorum yaptığını ve bu durumun kendisini çok üzdüğünü söyleyen Büyükanıt, "Bir Türk Silahlı Kuvvetler Komutanı, başka bir ülkeye gidip kimden icazet alacak? Öyle şey olur mu? Türkiye'nin böyle bir şeye ihtiyacı yoktur. Türkiye tam bağımsız, egemen bir ülkedir. Atatürk kimden icazet aldı da Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu? Türk insanından, Türk halkından. Biz de icazeti oradan alıyoruz" ifadesini kullandı.

ERMENİ MESELESİ

ABD Kongresine sunulan sözde Ermeni soykırımı tasarısına da değinen Büyükanıt, "Bu konu bizi üzüyor. Ama 'siz böyle yaparsanız biz de böyle yaparız' polemiğine girmek istemiyorum. Biz böyle şeyleri ifade etmiyoruz, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak biz ABD Silahlı Kuvvetleriyle beraber çalışıyoruz'' dedi.

Ermeni tasarısının ABD kongresinde kabul edilmesi ihtimaline de işaret eden Büyükanıt, "Biz böyle bir şey olursa bundan inciniriz, bundan rahatsızlık duyarız" dedi. ABD Kongresine karşı bir asker olarak irade koyamayacağını, bunun aklına dahi gelmeyeceğini belirten Büyükanıt, "Ama inanıyorum ki, ABD'nin sağduyulu vatandaşları Türkiye'yi incitmekten kaçınır" diye konuştu.

''TÜRKİYE'NİN ÇIKARLARI İÇİN ÖRGÜTLENİN"

Türkiye dışında yaşayan Türklere özellikle seslenen Orgeneral Büyükanıt, "Dünyada kendi ülkeleri dışında yaşayan insanlar var, Ermeni, Rum diasporası gibi. Peki kendi ülkeleri dışında yaşayan Türk vatandaşlarına ne diyeceğiz? İşte buradasınız. Almanya'da, Fransa, Belçika, Hollanda, İsviçre, İsveç'te yaşayanlar.

Türkiye Cumhuriyeti dışında yaşayan insanların bir araya gelip Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal çıkarlarını, menfaatlerini daha düzgün korumaları gerekmez mi? Niye onların sesleri diğerleri kadar çıkmıyor? Şikayette bulunuyorum" dedi. Amerika'da, Almanya'da, Fransa'da yaşayan Türklerin daha çok sesini çıkarması durumunda Ermeni iddialarının da ortaya çıkmayacağını belirten Büyükanıt, "Kusura bakmayın, şikayetim var. Kimsenin ulusal çıkarları aleyhinde değil ama Türkiye'nin çıkarları için ne kadar iyi örgütlenirseniz Türkiye Cumhuriyeti'ne destek verirseniz, Türkiye Cumhuriyeti o kadar güçlü olur" diyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşması defalarca alkışlarla kesilen Büyükanıt, daha sonra katılımcıların arasında dolaşarak vatandaşlarla sohbet etti, resepsiyonun düzenlendiği salondan ayrılırken de alkışlarla uğurlandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, temasları çerçevesinde bugün ABD Başkan yardımcısı Dick Cheney ve ABD Başkanı George W. Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile bir araya gelecek.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Fransa'da PKK terörü
 "Elçilik yardım edeceğine kızdı"
 Acaristanbul iptaline Danıştay'dan onay
 "Orhan Pamuk ABD'ye kaçtı"
 Kurtlar Vadiye inemeyebilir
 Sakka için olağanüstü güvenlik
 Piyer Loti'nin adı değişmiyor
 Lisede bıçaklar konuştu!
 Yine enfeksyon iddiası
 Türkiye'nin 2 katı buzul eridi!
 Öğretmen atamaları yarın
 Ahirete klimalı tabut!
 Din ile beyin ilişkisi
 "Asker hayvanlar"
 Büyükanıt'ın kozu askeri anlaşmalar
 El Kaide'nin asıl hedefi TÜSİAD'ı basmaktı
 AP, Kadın Hakları Raporu'nu kabul etti
 Linci 'takkedeki kıl' ve 'DNA testi' çözecek
 Cerrah'ın yerine Çapkın
 ABD'li müsteşar: Ermeni tasarısı geçecek gibi
 Sevgililer Günü yağışlı!
 Fotoğraf çekilirken müdür de varmış
 İddianame nedeniyle tazminat ödeyecek
 Kürtçe savunmaya hâkim izin vermedi
 Katili bulamamak devlete güveni sarsar
 Şırnak'ta PKK'ya ait lav silahlı sığınak
 PKK'lılar Deveciyan'la Paris'te görüşmüş...
 Al sana sendika!
 Agos'a tehditten 9 gözaltı daha
 'Erhan, oğlumdan intikam aldı'
 'Çınar ağacı gibi örgüt var sanılıyor'
 Cevap ve düzeltme
YILMAZ ÖZDİL
Oylar İbo'ya...
Tatlıses, milletvekili...
ERGUN BABAHAN
Susuz yaz
Susuz bir yaz bizi bekliyor. Açıklamalara...
MEHMET BARLAS
Türkiye geri dönüşü olmayan noktayı geçti
Uçakla...
UMUR TALU
Hangisi vahim!
Dipsiz Kuyu'nun diplerine inerek dün...
FATİH ALTAYLI
Vergi kaçırmadıysanız bu rapor ne!
Bugün Cumhuriyet...
ERDAL ŞAFAK
Kıbrıs'a bir "Gül"
2003 Kasım'ı....
Danimarka Türk 'gece kuşu' arıyor
Natteravnene... Danca "gece kuşları" demek. Sorunlu semtlerde gece...
K.Kore elektrik alıp nükleere son verecek
İki ülkeyle yaşanan nükleer krizlerden birinde, önemli bir adım...
Gülle bitsin
Gülle bitsin
Sevgililer Günü'nde Alkmaar'ı konuk edecek F.Bahçe, sahaya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu