kapat
   
13 Şubat 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Kurun düşüşüne karşı Türkiye'nin eli kolu bağlı mı?

Aralık ayında 2007 yılının risklerini değerlendirirken "Ekonominin üzerinde üç bulut var ama fırtına olmaz" diyen Merrill Lynch'in Makro Ekonomik Araştırmalar Bölüm Başkanı Mehmet Şimşek dün İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında "Seçimler pürüzsüz geçecek" görüşünü ortaya koydu. Mehmet Şimşek'in değerlendirmelerini iyimser tarafta saymak gerek. Çünkü Türkiye'de yerleşik yatırımcılar özellikle geçen yıl yaşanan dalgalanmadan sonra dövize ciddi bir yönelim gösterdiler.
Yerleşiklere ait döviz hesapları 7 ay içinde 17 milyar dolar arttı. Döviz hesaplarındaki bu artış yerleşiklerin çifte seçim belirsizliğine, küresel piyasalardan kaynaklanabilecek yeni bir dalgalanmaya hazırlık ve riske karşı önlem olarak da yorumlanabilir.
Mehmet Şimşek de bir Türk vatandaşı ve bir ara Merkez Bankası Başkanlığı için adı da geçti ama yerleşik yatırımcılar gibi düşünmüyor. İyimser bakış açısına sahip olarak yabancıların tarafında yer alıyor.

- Dışarısı belirleyici - Mehmet Şimşek'in ortaya koyduğu görüşün temelinde, Türkiye piyasaları ve ekonomisi için ana belirleyicinin küresel piyasalar ve sermaye hareketeleri olduğu gerçeği yatıyor. Küresel piyasalarda likidite bolluğunda ve risk alma iştahında keskin bir düşüş şimdilik beklenmiyor.
Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle oluşacak bir riskin de sınırlı olacağı, belli bir takvimden sonra ortadan kalkacağı düşünülebilir. Hatta Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in dile getirdiği gibi, cumhurbaşkanının da AK Parti'den olması durumunda seçimlerdeki şansının artabileceği görüşü de taraftar bulmaya başladı.

- İki farklı yol - Diyelim ki gerçekleşmeler bu beklentilerin ötesine taştı. Yani cumhurbaşkanlığı seçiminde gerilim arttı. Genel seçimlere doğru da. Bu da finansal piyasalarda belli dalgalanmalara yol açtı. Ancak bu durumda bile, eğer dışarıdaki olumlu trend bozulmamışsa dalgalanmanın boyutu sınırlı kalabilir. Yaratacağı tahribat da azalır. Seçimlerin aşılması sonucunda Türkiye diğer piyasalarla birlikte hareket etmeye başlayabilir.
Bir de olumlu beklentiler çerçevesinde gerçekleşmelerin olduğunu, Türkiye'de iki seçimin de pürüzsüz aşıldığını varsayalım. Bu durumda yerlilerin çekindiği ve önlemini aldığı risk beklentisi gerçekleşmez. Türkiye'ye güçlü sermaye akışı devam eder. Zaten yerlilerin de elinde fazlasıyla döviz biriktiği için, kurun aşağıya gidişi veya düşüşü netleşir.

- Tıkanma noktası - Bu durum, hem dış açığı büyüten hem de yerli üretimi dışlayan sürecin devamı anlamına gelir. Sırtını ithalata dayamayan sektörlere Allah kolaylık versin.
- Kurların daha da düşmesini önlemek için sermaye hareketlerinin iyi yönetilmesi için daha rahat bir zamanda karar alınması gereği ortada. Ancak bu aşamada piyasalar bunu sermaye hareketlerinin kontrolü olarak da algılayabilir. Tayland'ın başına gelenler Türkiye'nin de başına pekala gelebilir.
- Buna karşılık bir seçenek de Merkez Bankası'nın faiz düşürmesi. Ama şubat ve mart aylarında faizi düşürmek de zor. En azından enflasyon yıllık bazda inmiyor olacak ve çift haneli rakamlar düzeyinde veya sınırında seyredecek. Böyle bir ortamda faiz düşüşü erken olacak ve yanlış görüntü verebilecek.
- Bu nedenle sermaye girişi güçlü seyrini sürdürmesi halinde Merkez Bankası'nın dövize müdahele etmesi için daha büyük baskılarla karşılaşması olasılığı daha yüksek. Bu yola sapmanın enflasyonu artırabileceğini dün belirttim. 2005 yılındaki bu uygulamanın olumsuz sonuçlarını 2006 yılında yaşadık.
Görüldüğü gibi üç seçenek de devre dışı ve sermaye hareketleri güçlü seyrini sürdürürse yapılabilecek bir şey yok bu aşamada.

- Bedeli olur - "Döviz alınırsa ne olacak, biraz da enflasyon olsun" denirse sorun kısmen ertelenmiş olur. Piyasaların bu gelişmeleri fiyatlaması, faizlere yansıtması aylarla ifade edilebilecek belli bir zamanı bulabilir. O zamana kadar seçimi atlatırsak sorun yok. Belli bir enflasyon yükselmesi veya gerektiği kadar düşmemesi, bunun yol açtığı diğer gelişmelerle bedeli ödemiş oluruz.
Seçim sonrasına nasıl olsa siyasi açıdan da ekonomik açıdan da yeni bir başlangıç yapılması fırsatı ve gereği var.

- Sonuç - "Akıp giden bir bataklığın içindeyiz hepimiz; ama yıldızlara bakıyor bazılarımız" Oscar Wilde

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Dövize müdahale faizi yükseltir mi?   / 12-02-2007
 Bu bütçeyi çok ararız   / 09-02-2007
 Halk Bankası'nın halka arzı yeni mağdur yaratmasın   / 07-02-2007
 Bu yıl da mart kapıdan baktırır yabancıya sattırır mı?   / 06-02-2007
 Dalgalanma piyasanın kaderi mi?   / 05-02-2007
 Bankalarda toplu temizlik, yeşil sermayede kurtarma mı?   / 02-02-2007
 Borçta Maastricht kriteri tamam   / 01-02-2007
 Yabancılardan Erdoğan'a seçimler öncesi altın fırsat mı?   / 31-01-2007
 İyilik dışarıdan geldi kötülük de dışarıdan gelir mi?   / 30-01-2007
 Ankara'nın dalgayı kırma formülü   / 29-01-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Kurun düşüşüne karşı Türkiye'nin eli kolu bağlı...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Aziz Yıldırım'ın hayalindeki federasyon
Geçen...
'Kış oyunları için kapasite artırıyoruz'
Universiade 2011 için 200 milyon Euro'luk yatırım bütçesi ayrılan...
Kraliçe rolüyle ikinci büyük ödülü kazandı
İngilizlerin prestijli sinema ödülü BAFTA'da en iyi kadın oyuncu...
"Bayrağı kaldırmak Yasin ve Erhan'ın işi"
Avukat Fatih Çakır: Erhan Tuncel, Trabzon Terörle Mücadele Müdürü...
ÖSYM puan hesaplama yöntemini değiştirdi
ÖSYM puan hesaplama yöntemini değiştirdi
Lisans programlarına yerleşebilmek için birinci bölümdeki testlerin...
IMKB
E: 42.026 D:% -0,38
DOLAR
S: 1,410 D:% 0,787
EURO
S: 1,828 D:% 0,495
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu