kapat
   
13 Şubat 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Urundul @ SABAH
SMS:
OU yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Alex hoca olsaydı kendini oynatmazdı

Fenerbahçe'nin Rize deplasmanındaki yenilgisi bir çok kişi için sürpriz oldu, benim için ise beklenen bir olaydı. Zico, teknik adam olarak dünyada bir ilke imza atıyor. Bugünkü fiziksel yetersizlikleriyle hiçbir şey yapmayan takımı adeta 9 kişi bırakan Alex, Kezman, Deivid 3'lüsünden 2'sine sürekli görev veriyor.
Şans faktörü veya rakiplerin beceriksizliğinden, işler çıkmaza girmediği müddetçe hiç bir katkı sağlayamayan bu oyuncuları ısrarla sahada tutuyor. Sadece işler çıkmaza girdiğinde de küstürdüğü oyunculardan medet umuyor. Bu nasıl bir iştir? Böyle bir anlayışa yönetim müdahale edeceği yerde Zico'yu koruma altına alıp futbolcuların büyük çoğunluğunun düşük performans gösterdiğinden, 100. yılın önemini kavrayamadıklarından yakınıyor. Sürekli 2 kişi eksik oynayan görevlerin paylaşılmadığı bir takımın genel performans düşüklüğü göstermesi kaçınılmaz bir olaydır.
Gazeteler, futbolculara 10 üzerinden puanlar veriyor. Bir futbolcu çok kötü oynamadıkça genelde en düşük 4 alır. Bilhassa 0-1-2 çok ender verilir. Alex ve Deivid haftalardır bu ender notları alıyor. Bu tip isimlere sınırsız prim tanıyan teknik direktöre diğer futbolcular nasıl güvenip saygı duyar.

SEMİH NE YAPSA BOŞ!
Uğur Boral ikinci yarıya kötü başladı. Ama Ümit Özat kulübede. Tümer nasıl motive olsun, Alex sakat veya cezalı değilse kulübede oturacak. Maçların gidişatına göre de kısa bir süre Alex'le birlikte oynayacak.
Semih ağzıyla kuş tutsa yaranamıyor. Görev aldığı kısa sürelerde faydalı da olsa, biliyor ki bir sonraki maç yedek kalacak. O maçta takım galip durumdaysa hiç oynamayacak (İzmir'de Kezman atıldığı için oyuna girdi). Maç berabere gidiyorsa son 15 dakika oyuna girecek. Eğer tek farklı skor dezavantajı varsa 60-65'te girecek. Rize'de fark 2'ye çıkınca 24. dakikada Zico, Semih'e sarıldı. Semih ilk devre Tuncay ve Uğur'u 2 asistle pozisyona soktu. İlk kanat ortasında golü attı. Ama bunlar tek puanı kurtarmaya yetmedi.
Zico, Semih'i oyuna alırken Can'ı çıkarıyor. Çünkü onu günah keçisi gördü. Deniz, gereksiz yere penaltı hediye etti. Çizgi defansın yönetmeni Edu, ofsayt tuzağı kurdurtunca Ferdi kaçtı golü attı. Fatura Can'a çıktı. Ayrıca Zico'nun Semih'i oyuna aldığı dakikada Mehmet Yozgatlı'yı da alması gerekirdi. Deivid'in oynayabileceği tek yer, nokta santrforun arkasında serbest rolde ikinci forvettir. Deivid ne ilerde son adam oynayabilir, ne de sağ kulvarda. Zico, Deivid'i sağ kulvarda Mehmet Yozgatlı'nın rolüne soyundurarak hatalarına bir yenisini daha ekledi.

TERİM, HAGI'Yİ KESERDİ
Yönetimi uyarmak istiyorum. Günümüz futbolunda hiçbir futbolcu takımın üzerinde değildir. Alex'in ne kadar önemli yeteneklere sahip olduğunun ben de bilincindeyim. Ama bugünkü Alex, Avrupa'nın hiçbir takımında değil ilk 11'e maç kadrosuna giremez... Hagi, G.Saray'a yaptığı katkılarla herkesin hayranlığını kazanan önemli bir yetenekti. Hırsına ve forma aşkına da diyecek laf yoktu. Ama Fatih Terim, Hagi'yi yedek de bıraktı. Bazı maçların devre arısında, bazı maçlarda da 60'larda 70'lerde Hagi'yi oyundan alırdı.
Chelsea'de Mourinho, çok büyük paralarla transfer edilen dünya çapında forvet Shevcenko'yu fizik açıdan hazır olmadığı ve beklentilerini karşılamadğı için Rus başkana rağmen sürekli yedek soyunduruyor. Ama Alex hiçbir şey yapmasa dahi 90 dakika sahada. Yarın Zico'nun yerine Alex'e teknik direktör - futbolcu görevi verseniz, sorumluluğu üzerine alınca bugünkü haliyle kendisine takımda yer vermez.

BU TABLODA İŞİ ZOR
Fenerbahçe, yarın UEFA Kupası üçüncü turunda çok kritik bir karşılaşmaya çıkacak. Futbolda çareler tükenmez. Geçen haftaki yazımda Alkmaar maçında ileri uçta Mehmet Aurelio'yu önerdim. Ben de Aurelio'nun santrfor olmadığını biliyorum. Teknik direktör Van Gall'in en büyük özelliği, çalıştırdığı takımlara oturttuğu geriden başlayan ayağa çabuk pas trafiğidir. Aurelio pres yaparak bu trafiği bozmada katkı sağlar. Ayrıca hücum girişimlerinde çarpraz koşular yapar. Adam eksilten özelliğinden de üretkenliğe yardımcı olur.
Bugünkü tabloda Fenerbahçe'nin UEFA Kupası maçında işi çok zor görünüyor. Ancak Alkmaar'ın da oyun düzenini olumsuz etkileyecek çok önemli eksikler var. Büyük seyirci desteğiyle bu maçın değişik havasına üst düzeyde motivasyon sağlanıp, en kötü ihtimalle ikinci maça ümit götüren bir skor elde edilebilir. Tek farklı galibiyet veya golsüz beraberlik gibi...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Olacağı buydu   / 11-02-2007
 Tugay ve ölü toplar   / 08-02-2007
 Alkmaar maçında Aurelio santrfora!   / 06-02-2007
 Kartal umut verdi   / 05-02-2007
 9 kişiden 10'a çıkınca   / 03-02-2007
 Zico yetersizliğini belgeledi   / 30-01-2007
 Görüntü felaket   / 27-01-2007
 F.Bahçe işini ciddiye alıyor, yavaş yavaş takım oluyor   / 23-01-2007
 Zico'ya tavsiyeler   / 16-01-2007
 Tigana'yı ya kovun ya arkasında durun   / 26-12-2006
ÖMER ÜRÜNDÜL
Alex hoca olsaydı kendini oynatmazdı
Fenerbahçe'nin Rize...
"Bayrağı kaldırmak Yasin ve Erhan'ın işi"
Avukat Fatih Çakır: Erhan Tuncel, Trabzon Terörle Mücadele Müdürü...
ÖSYM puan hesaplama yöntemini değiştirdi
ÖSYM puan hesaplama yöntemini değiştirdi
Lisans programlarına yerleşebilmek için birinci bölümdeki testlerin...
Karnı açıkta bıraktı
Karnı açıkta bıraktı
Brezilya'nın Sao Paulo kentinde düzenlenen fuarda modacılar, çılgın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu