kapat
   
13 Şubat 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Küresel ısınma, TBMM gündeminde
Küresel ısınma konusunda meclis araştırması açılması kabul edildi

Küresel ısınma, TBMM gündeminde

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, ''Küresel ısınma ve iklim değişikliğinden toprak, su ve hava olumsuz etkilenecektir. Ama hayatın sürmesi için gerekli olan su, daha çok etkilenecektir'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, CHP ve AK Parti milletvekillerinin verdiği, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerinin araştırılmasına ilişkin Meclis Araştırma önergesinin görüşmelerine başlandı.

Önerge üzerinde Hükümetin görüşlerini açıklayan Çevre ve Orman Bakanı Pepe, dünyanın değişmeyen gündem maddesinin küresel ısınma ve iklim değişikliği konuları olduğunu belirterek, araştırma önergelerini desteklediğini bildirdi.

Küresel
ısınma ve iklim değişikliğinden en fazla su kaynaklarının etkileneceğini kaydeden Pepe, ''Küresel ısınma ve iklim değişikliğinden toprak, su ve hava olumsuz etkilenecektir. Ama hayatın sürmesi için gerekli olan su, daha
çok etkilenecektir'' dedi.

''İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN MİLLİ SINIRLARI YOK''

Pepe, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yüzde 90 oranında insan kaynaklı olduğunu; etkilerinin en aza indirilmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

İklim değişikliklerinin milli sınırları olmadığını vurgulayan Pepe, bu konuda menfaatler doğrultusunda ulusal ve uluslararası işbirliğin yapılması gerektiğini söyledi. Uluslararası kuruluşların konuyla ilgili en iyi senaryodan, en kötü senaryoya kadar hazırlık yaptığını belirten Pepe, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin 2-3 derecelik ısınma karşısında senaryolar hazırlandığını bildirdi.

KYOTO PROTOKOLÜ...

Türkiye'nin iklim değişikliğine taraf olmasının Kyoto Protokolüne giden sürecin başlangıcı olduğunu belirten Pepe, BM İklim Sekreteryasına gönderilen raporla Türkiye'nin yol haritasını çizdiğini ifade etti.

Kyoto'ya imza atılması halinde Türkiye'nin bütün sektörlerindeki sorunlara çözüm bulunacakmış gibi bir anlayışın olduğunu belirten Pepe, ''Türkiye'nin, bugün Kyoto'ya imza atması halinde sorunları bir anda çözülecek değil. OECD ülkesi olması nedeniyle Türkiye'nin, Mısır, Tunus, Cezayir, Pakistan gibi ülkelerden farkı var'' diye konuştu.

SUYUN EKONOMİK KULLANILMASI

Dünya ısısında 0,74 santigrat derecelik değişiklik olduğunu bildiren Pepe, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi açısından suyun ekonomik olarak kullanılması gerektiğine dikkati çekti.

Bu konuda sanayicilere arıtma tesisi zorunluluğu; belediyelere bazı sorumluluklar getirildiğini kaydeden Pepe, şöyle devam etti:

''DSİ, önceden kanal tipi sulama yapıyordu... Saldım çayıra, Mevlam kayıra... Şimdi borulama sistemine geçiyor. Sulamada yağmurlama, damlama modeline geçiliyor. Suyu ekonomik kullanmamız şarttır. Türkiye'den 100 binden fazla kaçak yeraltı suyu kullanıldığını biliyoruz. Valiliklere genelge gönderip kuyuların kapatılmasını veya yasal hale getirilmesini istedik. DSİ de çalışmalarını sürdürüyor.''

YAĞIŞLARIN AZALMASI

Çevre ve Orman Bakanı Pepe, Türkiye'de bu yıl, geçen yıla göre yağışlarda azalma olduğunu bildirdi.

Tarımsal kuraklığın söz konusu olmadığını vurgulayan Pepe, 1926 ile 2006 yılları arasındaki 80 yıllık meteoroloji verilerini incelediklerini kaydetti. Pepe, ''Türkiye'de her 6 yılda bir hafif kuraklık, 18 yılda bir orta kuraklık yaşanıyor. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yağışların iyi olacağını umuyoruz. Barajlarda herhangi bir sıkıntı yok. İçme suyu konusunda Ankara'da sorun olduğunu biliyoruz. Ama İstanbul, Kocaeli, İzmir gibi büyük şehirlerde risk tamamen ortadan kalkmıştır'' diye konuştu.

Birkaç derecelik ısınmanın ekonomiye milyonlarca dolar etkisi olacağını belirten Pepe, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Küresel ısınma sonucundaki muhtelif risklerin karşılanması ve etkilerinin en aza indirilmesi konusunda Türkiye'de yapılması gereken tek şey, öncelikli olarak su kaynaklarına sahip çıkılmasıdır. Suyun tek sigortası ormanlık alanların genişletilmesidir. Geçen yıl 400 bin hektarlık alanda ağaçlandırma yaptık. 2007 yılında bu alanı, 500 bin hektara çıkaracağız. Yoğun çarpık kentleşmenin kaçınılmaz olgusu olarak maalesef su kaynakları riske edilmiş. Sulak alanların ve rezervlerin ne pahasına olursa olsun korunmasını sağlamakta kararlıyız.''

''YASAL DÜZENLEME YAPILMALI''

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, 2003 yılında siyasi partilerin el birliğiyle verdiği bir Meclis Araştırması önergesi doğrultusunda, Ergene Nehri'nin kirliliğinin araştırılması ve çözüm önerilerinin tespit edilmesi konusunda çalışma yapıldığını bildirdi.

Araştırma Komisyonunun özverili çalışması sonucu rapor hazırlanmasına rağmen, şimdiye kadar bir düzenleme yapılmadığını belirten Çakır, ''Kurulacak bu komisyonun çalışmaları da aynı sonuçla karşı karşıya kalacaksa hiç kurulmasın. İçtüzükte değişiklik yapılarak, raporlar doğrultusunda yürütmenin denetimi sağlanmalıdır. Aksi halde, bu tür çalışmalardan sonuç alınamaz. Sadece rapor, Meclisin tozlu raflarında yerini alır'' diye konuştu.

Çakır, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri konusunda bilim adamlarının gösterdiği yolda ciddi adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Orta Direk' yasaları geliyor!
 Cerrah gidiyor, Çapkın geliyor
 Aksu hakkındaki önerge reddedildi
 AK Parti, Tatlıses'e şans tanımadı
 Baykal'dan ünlülere mektup
 Sezer'den Öğretim Kurumları Yasası'na onay
 Komisyonda 301 tartışması!
 301'i gündemden düşürme çabası
 AKP grubunda eylem!
 RTÜK'te sansür itirazı
 Irak en büyük hassasiyetimiz
 Ankara'da siyasi gündem
 Arınç'a "istifa et" baskısı
 Açılış rekoru
 Derin devlet dedi elektrikler kesildi
 Yargıtay Sarıgül'e "bekle" dedi
MAHMUT ÖVÜR
Mesut Yılmaz'ın 'Çetin' planı!
Öncekİ gün Hikmet...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Büyükanıt 10 bin metrede uyardı
Pazar günü Genelkurmay...
MUHARREM SARIKAYA
Baykal’ın sola çağrısı...
Gece, yarısına yaklaşmış...
YAVUZ DONAT
Ulema ne diyor?
Çankaya konusunu "ulemaya" sorduk.
'Kış oyunları için kapasite artırıyoruz'
Universiade 2011 için 200 milyon Euro'luk yatırım bütçesi ayrılan...
Kraliçe rolüyle ikinci büyük ödülü kazandı
İngilizlerin prestijli sinema ödülü BAFTA'da en iyi kadın oyuncu...
"Bayrağı kaldırmak Yasin ve Erhan'ın işi"
Avukat Fatih Çakır: Erhan Tuncel, Trabzon Terörle Mücadele Müdürü...
ÖSYM puan hesaplama yöntemini değiştirdi
ÖSYM puan hesaplama yöntemini değiştirdi
Lisans programlarına yerleşebilmek için birinci bölümdeki testlerin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu