kapat
   
13 Şubat 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
1 milyon kişinin hesabı ele geçirildi!

İzmir polisi tarafından düzenlenen "Papağan" operasyonuyla cumhuriyet tarihinin en büyük bilişim dolandırıcılığı şebekesi çökertildi.

17 GÖZALTI

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekiplerinin üç aylık takibi sonucu İzmir, Muğla, Fethiye, Aydın, Didim ve Kuşadası'nda eş zamanlı düzenlenen operasyonda 17 kişi gözaltına alındı.

2 MİLYON YTL DOLANDIRILDI!

Zanlıların, Rusya ve Ukrayna'daki hackerlarla birlikte internet bankacılığı hizmetinden yararlanan yaklaşık 1 milyon kişinin hesap bilgilerini elde ettiği, sadece bin kişinin banka hesabından en az 500 bin YTL dolandırdırdığı belirlendi. Dolandırcılık boyutunun 2 milyon YTL'yi bulduğu belirtiliyor.


ÜÇ
AYLIK SÜREN TAKİP

Üç ay boyunca zanlıları takip eden polis İzmir, Muğla, Fethiye, Aydın, Didim ve Kuşadası'nda daha önce belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar düzenledi.

Baskınlarda şebeke elebaşı M.M. ile şebeke yöneticileri oldukları ileri sürülen C.U., K.Ç., M.C.E., O.M., T.M., Ö.F.M., V.E., U.G., İ.K., E.S., Z.Ş., Ş.K. ve şebeke üyeleri M.F.M., İ.Y.M., H.K. ve A.Ç. gözaltına alındı.

Zanlıların, Rusya ve Ukrayna'daki hackerklarla internet üzerinden irtibat kurdukları, bu kişilerden Türkiye'deki internet bankacılığı hizmetini kullanan kişilerin hesap bilgilerini istedikleri iddia edildi.

Rus ve Ukraynalı hackerlerin, çeşitli virüsleri kullanarak, Türkiye'deki internet bankacılığından yararlanan kişilerin hesap bilgilerini elde ederek Türkiye'deki bu şebeke üyelerine para karşılığı verdikleri ortaya çıktı.

Şebeke elemanlarının, Rusya'da irtibatlı oldukları Leonid K., Vitaly V., Dmitriy V. adlı Rus hackerlara, aldıkları hesap bilgileri karşılığında 33 bin 500 dolar gönderdikleri tespit edildi.

Şebeke üyelerinin, Rus ve Ukraynalı hackerlerden aldıkları bilgiler doğrultusunda sahte kimlikler hazırladıkları, bu kimliklerle açtırdıkları hesaplara, elde ettikleri kişilere ait hesaplardaki paraları havale ettikleri belirlendi.

Şebeke üyelerinin, Rus ve Ukraynalı hackerlerden Türkiye'deki interhet bankacılığı hizmeti alan yaklaşık 1 milyon kişinin hesap bilgilerini elde ettikleri öğrenildi. Zanlıların, bu hesap bilgilerinden sadece bin adedini kullanarak 500 bin YTL dolandırdıkları ileri sürüldü.

Operasyonda, 3 adet dizüstü bilgisayar, 3 adet masaüstü bilgisayar, 2 adet flash bellek, bol miktarda bilgisayar CD'si, 1 adet ruhsatsız silah, sahte ve gerçek kimlik cüzdanları, manyetik alanı bulunan değişik şirketler ait çok miktarda kart, değişik kişilere ait çok miktarda kredi kartı, suçtan kazanıldığı düşünülen 45 bin YTL ile 14 bin 550 dolar, çok miktarda bilezik ve 350 gram esrar ile zanlıların dolandırdıkları paralarla satın aldıkları tahmin edilen 1 adet BMW marka, 1 adet Albea marka iki adet otomobil ele geçirildi.

NASIL DOLANDIRDILAR?

Ele geçirilen bilgisayarlar ve flash belleklerde yapılan incelemede, bilgisayarlar kapatılıp açıldıktan sonra mevcut verileri silen Deep Freze isimli programın kurulu olduğu, internete bağlanıldığı sırada servis sağlayıcı tarafından otomatik olarak verilen IP numarasını gizleyen başka bir programın kurulu olduğu belirlendi.

Dolandırılan binlerce kişinin bilgisayarlarına illegal olarak internet yoluyla gönderilen Trojan ve Keylogger programları veya Phishing tabir edilen çeşitli bankalara aitmiş gibi gösterilip yayınlanan sahte banka sayfaları tespit edildi.

Bu sayfalarda Yapı Kredi, Akbank, Fortis, İş Bankası, Garanti Bankası ve Vakıfbank'ın müşterilerine ait internet bankacılık işlemlerinde kullanılan kullanıcı adları ve şifreleri, parolaları, gizli soruları, kimlik bilgileri, müşteri numaraları ve müşterilere ait IP numaraları bulunduğu tespit edildi.

İnternet bankacılık sistemini kullanan 500 bin kişiye ait internet bankacılık şifreleri ve hesap numaraları bulunan sıkıştırılmış ve şifrelenmiş dosyalar da polis tarafından ortaya çıkarıldı.

Şebeke üyelerinden S.O., H.K., G.B., H.K., S.G., M.D.Z., B.Ö., A.E., C.B., F.Ö., Y.K. ve H.K. adlı kişilerin de daha önce değişik tarihlerde polis tarafından düzenlenen operasyonlarda yakalandıkları ve tutuklanarak cezaevine kondukları belirlendi.

"Papağan" operasyonuyla birlikte şebekenin tüm üyeleri yakalanmış oldu. Zanlıların mal varlıklarını tespit çalışmaları halen devam ediyor. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 17 zanlı adliyeye sevk edildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Korsanlardan Yapı Kredi'ye saldırı girişimi
 Çocuklar aracılığıyla fuhuş
 Aspendos'ta usulsüzlük
 Yarın yağış geliyor
 Ulaşıma hava engeli
 Gazeteci Çakır'a 301'den beraat
 TUS sınavı 7-8 Nisan'da
 Kaçak petrol yasası yürürlükte
 "Bayrağı kaldırmak Yasin ve Erhan'ın işi"
 Kurtlar Vadisi'ne 7 bin şikayet
 ÖSYM puan hesaplama yöntemini değiştirdi
 Başbakan'a ajanın kemikleri için rica
 Yılların Piyer Loti'si, Eyüp Sultan Tepesi mi olacak?
 Okulun ilk günü öğretmeni vurdu
 Nükleer terör zirvesinde İran gündeme alınmadı
 Koruyamayanlardan şikâyetçi oldular
 Toplu kopya girişimi
 Kadın haklarımız AP gündeminde
 Taner ve Seyfettin'e Alevilerden tepki
 'ABD, Avrupa karışmasın 301 bizim meselemiz'
 PKK'lı kadın terörist Habur'da yakalandı
 PKK'lılar gizli servise bilgi veriyorlardı
 'Çuvalcı general' yanlış anlaşılmaktan şikâyetçi
 Çiçek: 301. madde için 3 farklı görüş var
 TGC: 'Türklük' yerine 'Türk Milleti' densin
 "Dora'nın verdiği söz yeterli değil"
 Komisyona Cerrah sürprizi
YILMAZ ÖZDİL
Sebep, sonuç...
Suç, bir yılda yüzde 64...
ERGUN BABAHAN
Gılgamış Anıtı
Diyarbakır Belediyesi'nin Ayşe...
MEHMET BARLAS
Keşke Bolu Dağı Tüneli açılmasa mıydı?
Bazı olayları,...
UMUR TALU
Yel üfürür...
Sansür ü ve otosansür ü hep...
FATİH ALTAYLI
Mayıs sonrası tatil mi?
Cumhurbaşkanlığı seçimi...
ERDAL ŞAFAK
Devlet adamı ve aşk
Siz nasıl bir devlet başkanı tercih...
Eski PKK'lılar Bağdat'a paralı asker oluyor...
Bush'un yeni Irak stratejisi çerçevesinde Bağdat'a gönderilen iki...
Hedef Tahran
ABD, İran yönetimini Irak'taki direnişe silah sağlamakla suçlamasının...
Sevgililer günü hediyesi
Sevgililer günü hediyesi
Vestel maçında attığı 4 golle G.Saray'ı sırtlayan Ümit Karan, SABAH'a...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu