kapat
   
13 Şubat 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kaçak petrol yasası yürürlükte

Kaçak petrolle mücadele için hazırlanan yasa yürürlüğe girdi. Kaçak petrolü ihbar eden yurttaşlar ile yakalayan görevlilere ikramiye ödenecek. Kaçak petrol açık artırma ile satılıp, devlete gelir sağlanacak. Kaçakçılar teşhir dilecek.

5576 sayılı "Petrol Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeye göre; dağıtımcılar, bayilerinde kaçak petrol satışının yapılmasını önleyen teknolojik yöntemleri de içeren bir denetim sistemi kurup uygulayacak. Kaçak petrol yakalandığında, derhal el konulacak. Yakalandığı ildeki il özel idaresine miktarını, cinsini ve özelliklerini gösterir bir tutanakla teslim edilecek.

Kaçak
petrol hakkında tasfiye kararı, soruşturma evresinde hakim tarafından verilecek. Bu karar, kaçak petrole el konulduğu tarihten itibaren 15 gün içinde, eşyadan numune alınmasının mümkün olduğu durumlarda numune alınarak, mümkün olmaması halinde ise gerekli tespitler yaptırılarak verilecek.

KAÇAK PETROL AÇIK ARTIRMAYLA SATILACAK

Kaçak petrolden teknik düzenlemelere uygun olanlar, ilgili il özel idaresi tarafından, teknik düzenlemelere uygunluğunun tespiti tarihinden itibaren en geç bir ay içinde açık artırma suretiyle satışı yapılarak veya yaptırılarak tasfiye edilecek. Bir ay içinde satılamayan kaçak petrol, pazarlık usulü ile satışı yapılarak tasfiye edilecek.

Kaçak petrolden teknik düzenlemelere uygun olmayanlar, ilgili il özel idaresi tarafından, teknik düzenlemelere uygun olmadığının tespiti tarihinden itibaren en geç bir ay içinde, satılmak üzere Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. Genel Müdürlük tarafından satışa ilişkin masraflar düşüldükten sonra bakiye bedel ilgili il özel idaresine aktarılacak.

İlgili il özel idaresi tarafından, kaçak petrolün satışından elde edilen gelirden, kaçak petrole ilişkin vergiler ilgili vergi dairesine yatırıldıktan sonra, kalan para bankada açılacak bir emanet hesaba yatırılacak.

Yargılamanın, tasfiye edilen kaçak petrolün sahiplerinin lehine sonuçlanması halinde; toplam satış bedelinden vergiler düşüldükten sonra kalan tutar, satış tarihinden kararın kesinleştiği tarihe kadar geçen süre için kanuni temerrüt faizi oranında hesaplanan faiz de ilave edilerek hak sahibine ödenecek. Emanet hesabında bulunan tutarın hak sahibine yapılacak ödemeyi karşılamaması halinde, aradaki fark Maliye Bakanlığı'nca genel bütçeden karşılanacak. Kaçak petrole ilişkin mahkumiyet hükmünün veya müsadere kararının kesinleşmesinden sonra emanet hesaptaki tutar genel bütçeye gelir olarak yatırılacak.

KAÇAKÇILAR TEŞHİR EDİLECEK

Kaçak petrole ilişkin mahkumiyet hükmü veya müsadere kararı kesinleşenler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK) tarafından, varsa lisansları iptal edilerek kamuoyuna ilan edilecek. Ayrıca bu kişilere hiçbir şekilde yeniden lisans verilmeyecek.

İHBARCIYA VE YAKALAYANA ÖDÜL

Kaçak petrolün yakalanması halinde, ihbar edenlere ve yakalayan kamu görevlilerine ikramiye ödenecek. Bir ihbar sonucunda kaçak petrolün sahipli yakalanması halinde; kaçak petrolün satışından sonra vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 10'u tutarında ihbar edene, yüzde 10'u tutarında kaçak petrolün yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan kamu görevlilerine ikramiye ödenecek. Kaçak petrole ilişkin mahkumiyet hükmünün veya müsadere kararının kesinleşmesini takip eden bir ay içerisinde kaçak petrolün satışından vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 15'i tutarında ihbar edene, yüzde 15'i tutarında kaçak petrolün yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan kamu görevlilerine ilave ikramiye ödenecek.

Bir ihbar olmadan kaçak petrolün sahipli yakalanması halinde; kaçak petrolün satışından sonra vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 10'u tutarında kaçak petrolün yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan kamu görevlilerine ikramiye ödenecek. Kaçak petrole ilişkin mahkumiyet hükmünün veya müsadere kararının kesinleşmesini takip eden bir ay içerisinde kaçak petrolün satışından vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 15'i tutarında kaçak petrolün yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan kamu görevlilerine ilave ikramiye ödemesi yapılacak.

Yakalanan kaçak petrolün sahipli olmaması halinde; bu madde kapsamında ihbar edenlere ve yakalayan kamu görevlilerine ödenecek ikramiyeler yüzde 50 eksik ödenecek.

İhbar edenlerin kimlikleri izinleri olmadıkça veya ihbarın niteliği haklarında suç oluşturmadıkça açıklanamayacak.

5 YILA KADAR HAPİS

Kaçak petrolü satışa arz eden, satan, bulunduran, bu özelliğini bilerek ticari amaçla satın alan, taşıyan veya saklayan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Kaçak petrolün ve kaçakçılıkta kullanılan suç araç ve gereçlerine de el konulacak.

MARKER İÇİN DE HAPİS CEZASI

Ulusal Marker'i yetkisiz olarak üreten, satışa arzeden, satan, yetkisiz kişilerden satın alan, kabul eden, bu özelliğini bilerek nakleden veya bulunduran kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Kanunen daha ağır cezayı gerektirmeyen hallerde;

kaçak petrolün satışa arz edilmesi, satılması, bulundurulması, bu özelliğini bilerek ticari amaçla satın alınması, taşınması veya saklanması suçunu işleyenlere; tasfiye edilen kaçak petrolün vergiler dahil satış bedelinin üç katı tutarında ayrıca idari para cezası verilecek.(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 1 milyon kişinin hesabı ele geçirildi!
 Korsanlardan Yapı Kredi'ye saldırı girişimi
 Çocuklar aracılığıyla fuhuş
 Aspendos'ta usulsüzlük
 Yarın yağış geliyor
 Ulaşıma hava engeli
 Gazeteci Çakır'a 301'den beraat
 TUS sınavı 7-8 Nisan'da
 "Bayrağı kaldırmak Yasin ve Erhan'ın işi"
 Kurtlar Vadisi'ne 7 bin şikayet
 ÖSYM puan hesaplama yöntemini değiştirdi
 Başbakan'a ajanın kemikleri için rica
 Yılların Piyer Loti'si, Eyüp Sultan Tepesi mi olacak?
 Okulun ilk günü öğretmeni vurdu
 Nükleer terör zirvesinde İran gündeme alınmadı
 Koruyamayanlardan şikâyetçi oldular
 Toplu kopya girişimi
 Kadın haklarımız AP gündeminde
 Taner ve Seyfettin'e Alevilerden tepki
 'ABD, Avrupa karışmasın 301 bizim meselemiz'
 PKK'lı kadın terörist Habur'da yakalandı
 PKK'lılar gizli servise bilgi veriyorlardı
 'Çuvalcı general' yanlış anlaşılmaktan şikâyetçi
 Çiçek: 301. madde için 3 farklı görüş var
 TGC: 'Türklük' yerine 'Türk Milleti' densin
 "Dora'nın verdiği söz yeterli değil"
 Komisyona Cerrah sürprizi
YILMAZ ÖZDİL
Sebep, sonuç...
Suç, bir yılda yüzde 64...
ERGUN BABAHAN
Gılgamış Anıtı
Diyarbakır Belediyesi'nin Ayşe...
MEHMET BARLAS
Keşke Bolu Dağı Tüneli açılmasa mıydı?
Bazı olayları,...
UMUR TALU
Yel üfürür...
Sansür ü ve otosansür ü hep...
FATİH ALTAYLI
Mayıs sonrası tatil mi?
Cumhurbaşkanlığı seçimi...
ERDAL ŞAFAK
Devlet adamı ve aşk
Siz nasıl bir devlet başkanı tercih...
Eski PKK'lılar Bağdat'a paralı asker oluyor...
Bush'un yeni Irak stratejisi çerçevesinde Bağdat'a gönderilen iki...
Hedef Tahran
ABD, İran yönetimini Irak'taki direnişe silah sağlamakla suçlamasının...
Sevgililer günü hediyesi
Sevgililer günü hediyesi
Vestel maçında attığı 4 golle G.Saray'ı sırtlayan Ümit Karan, SABAH'a...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu