kapat
   
11 Şubat 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beldeye gurbetçi nüfus transferi
Beldeye gurbetçi nüfus transferi

Konya'nın Yunak ilçesine bağlı Piribeyli beldesinin Belediye Başkanı Mevlüt Çalınaltı'nın, nüfusu fazla gösterip belde gelirini artırmak için Belçika'dan gurbetçi getirttiği ileri sürüldü.

Edinilen bilgiye göre, nüfusu yaklaşık 3 bin olan Piribeyli beldesi, 1980'li yıllarda yurt dışına, özellikle de Belçika'ya ciddi oranda göç verdi. Ancak yaz aylarında yurt dışında çalışan Piribeylilerin tatil için gelmesiyle beldenin nüfusunun 10 bine yaklaştığı belirtildi.

Belçika'da yaşayan isminin açıklanmasını istemeyen Piribeylili bir iş adamı, yaklaşık 2 haftadır Belçika'da bulunan Belediye Başkanı Çalınaltı'nın gelirlerinin artacağı gerekçesiyle belde nüfusunu fazla göstermek için Belçika'dan gurbetçi götürdüğünü ileri sürdü.

Başkanın
yol masraflarını karşıladığı yüzlerce gurbetçiyi Piribeyli'ye gönderdiğini iddia eden iş adamı, şöyle dedi:

''Hatta uçak kiralayıp buradan sadece sayım için gurbetçi götürecekti. Ama bazı sorunlar oldu, sayım önce başlayınca uçak iptal edildi. Belçika'da Piribeyli'den kaçak gelen çok sayıda kişi var. Amaç bunları geri götürüp, nüfusa kaydettirmek.''

İş adamı, bu yöndeki çalışmalarda harcanan paranın devletin cebinden çıktığını belirterek, bunların önlenmesini istedi.

Yunak Nüfus İlçe Müdürlüğü yetkilileri de sayım için Belçika'dan Piribeyli'ye birçok kişinin geldiğini ileri sürdü. Son dönemlerde gurbetçi yoğunluğu yaşandığı öğrenilen beldede sayımın cumartesi günü bittiğini ifade eden yetkililer, gurbetçilerin zamanla toplam sayıdan düşeceğini ve beldenin gerçek nüfusunun ortaya çıkacağını söyledi.

İHBAR TÜİK'E DE GELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürü Nurettin Kaya ise belediye başkanının gurbetçi getirteceği yolunda ihbarın kendilerine de geldiğini belirterek, ''Fakat bu çaba, gurbetçilerin memleket hasretini gidermelerine yardımcı olmadan başka bir işe yaramaz'' dedi.

Bazı belediye başkanlarının yurt dışından ya da kent merkezinden sayım için adeta transfer yaptığını vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:

''Önceden bunlar tespit edilemiyordu. Ama bu kez şehir merkezinden kırsal alana ya da yurt dışından gelip beldede sayılanlar tespit edilebilecek. Ne olur? Gurbetçi memleketine gelip hasret giderip ülkesine geri döner. Belediye başkanına da teşekkür eder. Bizim için biraz zamana yol açar ancak ilerleyen dönemlerde bunlar ortaya çıkar. Çünkü biz, bölgeye bağlı 8 ilden giden gurbetçi sayılarını aldık. Bilgileri elimizde. Belçika, Hollanda ya da Almanya'dan gelen gurbetçi şimdi bir beldede göründüyse birkaç ay sonra sayı tekrar düşecek.''

Adrese dayalı kayıt sisteminin bir kişinin iki kere sayılmasını önlediğini ifade eden Kaya, ''Bazı yerlerde ölüleri bile sayıma dahil etmeye çalışıyorlar. Bunları sistem yakalıyor. Ayrıca bir sayım çalışmalarında tutanaklar imzalattırıyoruz. Yanlış beyanda bulunan kendini mahkemede bulabilir, dikkat etsin'' dedi.

BELEDİYE BAŞKANI ÇALINALTI

Piribeyli'nin CHP'li Belediye Başkanı Mevlüt Çalınaltı ise sayım için gurbetçi getirmek amacıyla Belçika'ya gitmediğini savundu.

Çalınaltı, 2 haftadır Belçika'da olduğunu, ancak buraya iş adamları ile görüşmek için geldiğini iddia etti. Çalınaltı, soru üzerine ''Uçak kiralama söz konusu değil. Ayrıca cumartesi günü geri dönüyorum. Benim amacım beldeye iş adamlarının yatırım yapmasını sağlamak. Ayrıca kaç gurbetçiyi beldeye götürebilirim ki?'' dedi.

Çalınaltı, beldedeki gurbetçi yoğunluğuyla ilgili olarak da ''Belçika'da 6 binin üzerinde Piribeylili bulunuyor. Bunlar sadece yaz aylarında gelmiyor. Cenaze için bile yüzlerce kişi gelebiliyor'' diye konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Büyükanıt ABD yolunda
 Ufuk Uras yine ÖDP Başkanı
 "Türkiye'de savaş kültürü yoğunlaştı"
 'Halkım ne derse o'
 Dostane çuval
 Arınç'ın 'Köşkek'i
 Gül: Bush mektup yazacak
 Olmert'ten lobi desteği isteyecek
 Sezer'in kız kardeşi hastaneye kaldırıldı
MAHMUT ÖVÜR
'Solda birlik' bir başka bahara kaldı!
Sağda ve solda...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Yaşar Paşa'nın Washington dosyası
Genelkurmay Başkanı...
MUHARREM SARIKAYA
Yeni güvenlik düzeni
Türkiye iç güvenlik düzeni ile...
YAVUZ DONAT
Al sana derin devlet
Kimse karnından konuşmasın,...
Tek partide en yüksek miktar
Bakan Tüzmen, Hollanda'ya götürülürken Kapıkule'de ele geçen 565 kilo...
Miras için, her gün yeni bir baba adayı
Otel odasında ölü bulunan Playboy güzeli Anna Nicole Smith'in 5 aylık...
Görme engelli sanatçı spor araba istedi
Görme engelli sanatçı spor araba istedi
AKP'nin görme engelli vekili Ayva, Başbakan'a "Metin yardım istiyor.
Mülkiye müfettişleri jandarmayı araştırıyor
Mülkiye müfettişleri jandarmayı araştırıyor
Dink suikastini araştıran mülkiye müfettişleri, jandarma için özel...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu