kapat
   
11 Şubat 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
SMS:
SO yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Mekke mutabakatı

Henüz tam olarak ayırdına varılmasa da Irak savaşının önemli sonuçlarından birisi Filistin meselesinin bölgenin siyasal sorun odağı olmaktan çıkmasıydı . Ortadoğu siyasetinin ağırlığı Körfez bölgesine doğru kaydı . Ortadoğu'daki güç dengelerinin Irak savaşı nedeniyle köklü bir şekilde değişmesi, ŞiiSünni kutuplaşmasının yarattığı gerginlikler ve kaygılar bu bir türlü çözülemeyen bu meselenin arka plana atılması sonucunu yarattı. Filistin meselesinin özellikle kamuoyları indindeki duygusal boyutunda bir azalma olmadı. Ancak bölge siyaseti açısından şu sıralarda öncelik meselenin çözülmesine verilmiyor. Hedef Filistinlilerin iç savaş batağına girmelerinin önlenmesi ve Sünni devletler açısından İran-Hamas ekseninin kırılması.
Hamas'ın geçen yıl, seçim sisteminin de azizliği sayesinde iktidara gelmesiyle Filistin ve Ortadoğu siyasetinde yeni bir evre başlamıştı. Dünyanın büyük bölümünün terör örgütü diye tanımladığı İslamcı bir örgüt bir Arap ülkesinde gerçekleştirilmiş en açık ve adil demokratik seçimlerle iktidarı üstleniyordu. Üstelik kendisinden beklenen adımları atmaya niyeti de yoktu . İsrail'i tanımadığı, terörden vazgeçmediği ve Filistin Yönetimi'nin İsrail ile yaptığı anlaşmaları tanımadığı için Hamas hükümeti ekonomik boykotla karşılaştı.
"Dörtlü" den gelen yardım paralarına, İran ve Arap ülkelerinden akan kaynaklara rağmen, vergilerine İsrail tarafından el konulan
Filistin Yönetimi'nin geliri yüzde 31 oranında azaldı . Daha kötüsü İsrail'e füze saldırılarının sürmesi, bir askerin kaçırılıp rehin alınması sınırların kapanması, İsrail'in yeniden Gazze'ye girmesi gibi sonuçlar yarattı. İsrail baskısının yanı sıra Hamas ile el Fetih arasında başlayan iktidar mücadelesi şiddetini arttırarak savaş boyutlarına ulaştı. Son iki ayda taraflar arasındaki çatışmalarda 100 kişi hayatını kaybetti. Filistinlilerin birliği ciddi şekilde bozuldu.

Tam bir muğlaklık şaheseri
Hamas'ın tecrit edilmesi yalnızca Batı'dan ve hatta Rusya'dan kaynaklanan bir olgu da değildi. Yerleşik Arap rejimleri de çok farklı bir sosyal dinamiği temsil eden İslamcı örgütün başarısından rahatsız olmuşlardı . Dolayısıyla onlar da Hamas'ın başarısızlığını istediler . Özellikle Hamas'ın İran kontrolünden çıkması Arap rejimleri açısından önem taşıyordu. Suudi Arabistan'ın ön ayak olmasıyla Mekke'de gerçekleştirilen mutabakat bu bakımdan hedefi tutturdu.
Mekke Mutabakatı aslında bir muğlaklık şaheseri. Hamas bugüne dek atmadığı adımları atmak için herhangi bir taahhütte bulunmuyor. İsrail'i açıkça tanımıyor, terör eylemlerinden vazgeçme sözü vermiyor. Buna karşılık Hamas'tan İsmail Haniye başbakan olarak kalsa dahi hükümet bir Hamas hükümeti olmuyor. Dahası Hamas Arap Birliği'nin barış karşılığında İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi içeren 2002 yılındaki kararına ve Filistin Yönetimi'nin yaptığı anlaşmalara saygı göstermeyi, bunlara doğrudan atıfta bulunmadan, kabulleniyor.
Mutabakatın taraflarca nasıl okunacağı veya bu mutabakatın hayata geçirilip geçirilmeyeceği belli değil . Ancak bu mutabakat sayesinde Suudi Arabistan Hamas'a yönelik kendi boykotunu kaldırma imkanına kavuştu. Bu şekilde de örgütü İran etkisinden uzaklaştırabileceğini hesaplıyor .
Genelde arka planda kalmayı tercih eden Suudi Arabistan'ın son zamanlarda ön planda diplomatik hamleler yapmasının
ana sebebi de bu zaten. ABD'nin Irak fiyaskosunun İran'ı güçlendirmesi, Arap siyasetinin bir ŞiiSünni kutuplaşmasına gitmesi Suudileri kaygılandırdı. Bu nedenle İran'ın zemin kazanmasını önlemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Benzer şekilde İran'ın güçlenmesinden rahatsız olan İsrail ile de bu nedenle zımnen bir işbirliği içindeler.
Mekke mutabakatını, hele ABD bir çözüm iradesi göstermezse, uzun yoldaki ilk adımlardan biri olarak görmek ve çok heyecanlanmamak herhalde yerinde olacaktır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çift kimlik   / 08-02-2007
 Havasız susuz zenginlik   / 04-02-2007
 Sıkı durmak   / 01-02-2007
 Bir gazeteci   / 28-01-2007
 Yürüyüş   / 25-01-2007
 Bir Ermeni   / 21-01-2007
 Kerkük   / 18-01-2007
 Cambaz'a bakarken   / 14-01-2007
 Değişmeyi bilmek   / 11-01-2007
 Yaptığını sahiplenmek   / 07-01-2007
SOLİ ÖZEL
Mekke mutabakatı
Henüz tam olarak ayırdına varılmasa da...
Çocuklar inanmış
Çocuklar inanmış
2007'nin süperi Beşiktaş, Denizli'yi rahat geçti, liderle puan...
Rahat Batıyor
Rahat Batıyor
Bu sezon taraftarına rahat bir maç seyrettiremeyen, yıldızlarıyla...
'Halkım ne derse o'
'Halkım ne derse o'
Erdoğan Rize'de elleriyle "5" işareti yaparak "Sana 5 yıl daha...
Görme engelli sanatçı spor araba istedi
AKP'nin görme engelli vekili Ayva, Başbakan'a "Metin yardım istiyor.
Mülkiye müfettişleri jandarmayı araştırıyor
Dink suikastini araştıran mülkiye müfettişleri, jandarma için özel...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu