kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Taca çıkmış futbol topu olmak istemem
Taca çıkmış futbol topu olmak istemem
Çırılçıplak bir insanım çok da yakışıklıyım!
Türkiye'deki tek komedyen Şener Şen'dir
Filiz, Hülya ve Ayhan gözü sulu bezirganlar

Taca çıkmış futbol topu olmak istemem

İlyas Salman 'Sis ve Gece' filmiyle sinemaya dönüyor. Sol görüşlü olduğu için yıllarca film teklifi almadığını belirten aktör, hayatını sinema yaparak sürdürmek istiyor: Kendimi taca çıkmış futbol topu gibi görmek istemem. Yılmaz Güney'in de dediği gibi; iyi bir seyirci olacağına kötü bir oyuncu ol. Ama sahanın içerisine gir....

Türk Sineması'nın en başarılı oyuncularından biriydi o... 'Çiçek Abbas', 'Sarı Mercedes', 'Kibar Feyzo', 'Banker Bilo' filmlerinin ezik, namuslu, saf Anadolu çocuğuydu... Son 16 yıl boyunca sinemadan uzakta, şiirlerin, türkülerin ve çok sevdiği muhabbet kuşlarının içinde yaşadı. Ta ki 23 Şubat'ta vizyona girecek olan 'Sis ve Gece' filminde Cuma karakterini canlandırması için teklif alana kadar... İlyas Salman'a neden 16 yıldır sinemadan uzak olduğunu sordum. Sinirli bir şekilde, "Çünkü sol görüşlü olduğum için bana rol vermediler" dedi. Ama haksızlıklarla dolu olsa da sinemayı çok özlediğini, kalan ömrünü oyunculuk yaparak geçirmek istediğini de eklemeden edemedi...

SUÇUM YAĞCI OLMAMAK


* Yeşilçam'ın en sevilen oyuncularından biriydiniz. Neden bunca yıl sinemadan uzak kaldınız? Düşüncelerimi ensemin arkasına saklamadım, hep masanın ortasına koydum. Ben sosyalizmden bahsettim, birçokları çalıp çırpmaktan bahsetti. Sol görüşlü olduğumdan bana teklif gelmedi. Ben de onlara tavır koydum.

* Ama pek çok oyuncu var sizin gibi solcu olan... O solcuların büyük çoğunluğu sağ elle sol kulaklarını gösteriyor. Hepsi sahtekar! Bu ülkede sağcı ya da solcu olduğunu adam gibi söylemeyen bir sürü insan var. Ben onlarla akraba olamam. Yılmaz Güney daha popülist bir adamdı. Türk'le Türk, Kürt'le Kürt oldu. Ben kimin eleştirilecek yanı varsa yüzüne karşı söyledim. Açık sözlüyüm.

* Sizin hiç suçunuz yok mu? 90'larda Ankara Film Festivali'nde 'Sarı Mercedes' filmindeki rolümle En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldım. Ödülü alırken, "Bu ödülü hak ederek aldım, kimseye teşekkür etmiyorum" dedim. Daha sonra Antalya Film Festivali'nde aynı filmler yarıştı. Ama hakkım olan ödülü bu sözüm üzerine bana değil Mehmet Aslantuğ'a verdiler. Ne söyleyebilirim ki ülkedeki namussuzlara... Kimseye yağcılık yapmadım. Kimsenin layık olmadığı halde böbürlenmesine yardımcı olmadım. Suçum bu!

* Üzülmediniz mi peki oyunculuktan 16 yıl uzak kalınca? Üzüldüm ama kimseye kırgın değilim. Kimseye eyvallahım da yok. Ne para, ne de şöhret istiyorum. Halimden memnunum. Halktan tek isteğim kendilerine ihanet eden insanlarla, dost olanları ayırt etmeyi bilmeleri.

ROLÜMÜ BÜYÜTTÜM

* Geçiminizi nasıl sağladınız 16 yıl boyunca? Şiir yazdım, türkü okudum. Ben yoksulluk edebiyatı yapmam. Orta halli bir hayatı ömür boyu sürdürecek kadar gelirim var. Kitaplarımdan, türkülerimden kazandım. Bu ülkede ekmek bulamayan insanlar varken, ben kalkıp yoksulum desem dünyanın en büyük ihanetini yapmış olurum. Evim var, çocuklarımı okutmuşum. Hem zihinsel zenginlik kadar güzel bir şey var mı?

* Peki 'Sis ve Gece' filminde yer almanız nasıl oldu? Filmin yönetmeni Turgut Yasalar benim televizyonda gevezelik ettiğim bir programı seyretmiş. "Rol biraz küçük ama oynar mısın?" dedi. Ben de "Rolün küçüğü büyüğü olmaz" dedim. Bir insan gerçek oyuncuysa bir kelimelik rolü bir film kadar uzatır. Ben rolü büyüttüm. Hiç bir zaman mütevazı olmadım. Bu filmi seyrettikleri zaman insanlar anlayacaklar ufacık bir rolün nasıl büyüdüğünü...

* Biraz rolünüzden konuşsak... Cuma diye karısını, babasını öldürüp hapse düşen biri. Bir kader kurbanı. Bende sinemaya karşı büyük bir özlem vardı. Bu filmle o özlemi giderdim. Cuma'nın samimiyetinden etkilendim. Sinema, yönetmen sanatıdır. Bir yönetmen oyuncuyu odun haline de getirebilir, odunu oyuncu haline de. Turgut Yasalar'ın yönetmenlik sınavından pekiyi ile geçeceğine inanıyorum.

* Başka filmlerde de görebilecek miyiz sizi? Yönetmenlere bağlı. Yine art niyetli bakarlarsa, beni çağırmazlar! Sinemayla yaşamak, adam gibi filmlerde rol almak istiyorum. Sinemayla uyuyup, sinemayla uyanıyorum. Yönetmenlerimizin büyük çoğunluğu benim kadar dürüst olmadı. Ömrümün kısıtlı olduğunu biliyorum. Sinema yapmam gerekli. Kendimi taca çıkmış futbol topu gibi görmek istemiyorum. Yılmaz Güney'in de dediği gibi; iyi bir seyirci olacağına kötü bir oyuncu ol. Ama sahanın içerisine gir.

BUGE CANKAT

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Erkeklerin seks itirafları
 Taca çıkmış futbol topu olmak istemem
 İnsanların feryadını bu şarkıyla anlattım
Turkish Cindy daha güzel!
Turkish Cindy daha güzel!
Dünyaca Ralph Lauren markasının çekimleri için şu sıralar New York'ta...
Akkaya ex aşkını eşiyle gördü sinirlerine hakim olamadı!
Akkaya ex aşkını eşiyle gördü sinirlerine hakim olamadı!
Selin Toktay ve eşi Ali Rıza Özderici eski aşklarıyla pişti oldu.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.