kapat
   
11 Şubat 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ÖSS başvuruları yarın başlıyor

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş için başvurular yarın başlıyor.

2007-ÖSS'ye lise son sınıf öğrencileri, lise son sınıfta beklemeli olanlar, orta öğretim kurumlarının dışardan bitirme sınavına girenler, lise mezunları ve orta öğretimlerini yabancı ülkelerde yapanlar başvurabilecek.

Ayrıca durumları bu şartlardan birine uyan yabancı uyruklu ve uyruksuz adaylar da başvuruda bulunabilecekler. Ancak bu adaylar, ÖSS puanlarına göre 2007 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alacak yüksek öğretim programlarına yerleştirilemeyecek.

Lise
son sınıfta okuyan öğrenciler, okullarının bağlı olduğu başvuru merkezlerinden ya da mezun durumda olanlar istedikleri herhangi bir başvuru merkezinden içinde 2007 ÖSYS Aday Bilgi Formu da bulunan 2007-ÖSYS Kılavuzu'nu 2 YTL karşılığında alabilecekler.

2007-ÖSS'ye başvurulara (sınavsız geçiş dahil) ilişkin başvurma, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kurallar ve işlemler 2007-ÖSYS Kılavuzu'nda yer alıyor.

BAŞVURU MERKEZLERİ

Lise müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM büroları ÖSYS'de başvuru merkezi olarak görev yapacaklar. Ancak aynı adreste birden çok orta öğretim okulunun olduğu durumlarda, bu okulların hepsine hizmet veren bir başvuru merkezi bulunacak.

Sürekli yurt dışında bulunma, hastalık, tutukluluk gibi nedenlerle başvuru merkezine gitme imkanı bulunmayan adaylar başvurularını postayla yapabilecekler. Başvurularını mektupla yapacaklar dışındaki adaylar başvuru merkezinden randevu alacaklar. Lise son sınıftakiler okullarının bağlı olduğu başvuru merkezinden, mezun durumdakiler ise istedikleri herhangi bir başvuru merkezinden randevu alabilecekler. Randevu için aday ya da adayın bir yakını başvurabilecek. Adayların ÖSS için 40 YTL, ÖSS ve YDS için 50 YTL sınav ücretini mutlaka yatırmaları gerekiyor. Adaylar randevu gününden en az 2 gün önce sınav ücreti yatıracaklar. Ücretini yatırmayanların başvuru işlemi gerçekleştirilmeyecek.Adayların, kılavuzla birlikte alacakları aday bilgi kontrol formunu da doldurarak, okul müdürlüklerine onaylatmaları gerekiyor.

Mektupla başvuracaklar, aday bilgi formu ve eklerini bir zarf içine koyarak, başvuru süresi içinde ÖSYM'ye ulaştıracaklar.

FOTOĞRAF

Adayların başvuru merkezine giderken yanlarında doldurulmuş şekilde aday bilgi formu, fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesi, diploma sureti (mezunlar için) ve banka dekontu bulunması gerekiyor.

Başvuru merkezi görevlisi, adayın aday bilgi formundaki bilgiler ile birlikte web kamerayla fotoğrafını çekerek elektronik ortama aktaracak. Bu fotoğrafın cepheden, başı açık ve adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu durumu dikkate almaları isteniyor. Sınav günü bu fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi tanınmada önemli rol oynayacak görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmaması gerekiyor. Sınav günü salon başkanı fotoğraftan kimlik belirlemede güçlük çektiği takdirde adayı sınava almayabilecek.

Meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş yapmak isteyen adayların da kılavuzda yer alan kurallara göre başvurularını yapmaları gerekiyor. ÖSS'ye başvuru süresi 23 Martta sona erecek.

ÖSS, 17 Haziranda, il ve ilçelerdeki 159 merkezde gerçekleştirilecek. Sınav, tek oturumda iki aşamalı yapılacak. Üniversitelerin ön lisans programlarını tercih edecek adayların sınavın ilk aşamasındaki soruları, lisans programlarını tercih etmek isteyen adayların da ilk aşamadaki soruların yanı sıra sınavın ikinci aşamasındaki soruları da yanıtlamaları gerekiyor.

Üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar, ÖSS'nin yanı sıra 24 Haziranda yapılacak Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) da katılacaklar. bu yıl ilk defa ÖSS ve YDS başvuruları tek form üzerinden yapılacak.

YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMINA KAYIT YAPTIRAMAYACAK ADAYLAR

Bir yüksek öğretim kurumundan disiplin suçu nedeniyle çıkarma cezası verilenler, Askerlik Kanunu hükümlerine ve bu konuda Milli Savunma Bakanlığınca yayınlanan prensip emirlerine göre askerlik hizmetlerini erteletme hakkını kaybedenler, iki veya üç yıllık bir yüksek öğretim programını bitirmiş olup 4 yıldan daha az süreli bir başka yüksek öğretim programına girmek isteyenlerden askerliğini yapmamış olanlar, dört yıl veya daha fazla süreli bir yüksek öğretim programını bitirmiş olanlardan askerliğini yapmamış olan adaylar, 2007 ÖSS'ye katılsalar bile yüksek öğretim programlarına yerleştirilmeyecekler.

Bu durumları bilinmediği için yerleştirme ve kayıt işlemi yapılanlar ise bundan doğan bütün haklarını kaybedecekler. Bu nedenle bu durumda olan adayların, Türkiye'deki bir yüksek öğretim programına kayıt amacıyla 2007-ÖSYS'ye girmelerinin anlamı bulunmuyor.

Ancak, iki veya üç yıl süreli bir yüksek öğretim programından mezun olup askerliğini yapmamış adaylar, dört yıl veya daha fazla süreli bir yüksek öğretim programına girmek için 2007 ÖSS'ye başvurabilecek.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Görme engelli sanatçı spor araba istedi
 Mülkiye müfettişleri jandarmayı araştırıyor
 Abdullah Bey, Ermeni bakan konusunda fena yanıltıldı
 Paris'te gözaltına alınan PKK'lılara tutuklama
 Emekli albay listeyi doğruladı
 Tunceli'de 'Barış Zinciri'
 Trabzon'da heyelan evi yuttu, bir çocuk öldü
 Okullar yarın açılıyor
 İsmailağa Camisi cinayetinde bir tutuklama
YILMAZ ÖZDİL
Şey kitap şekerim...
Eurovision şarkımız belli oldu...
ERGUN BABAHAN
Demokratik faşizm
"Kendine özgü bir hukuk sistemi"...
MEHMET BARLAS
Siyasetçilere siyaseti öğretmek bize mi düşer ki?
Bizim...
UMUR TALU
O para avukat masrafıydı!
Böyle huylarım yoktu.
FATİH ALTAYLI
POAŞ ilkesi mi!
Doğan Grubu gazetelerinin yazarlarına...
ERDAL ŞAFAK
Soğuk Savaş'ı ısıtmak
1980'lerin ilk...
Putin ABD'ye rest çekti
Rusya lideri, Almanya'daki zirvede Washington'a sert çıktı: ABD,...
"Bush'un hasıraltı ettiği İran raporu"
WP: ABD Başkanı Bush, İran'ın El Kaide üyelerini yakaladığını...
Çocuklar inanmış
Çocuklar inanmış
2007'nin süperi Beşiktaş, Denizli'yi rahat geçti, liderle puan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu