kapat
   
11 Şubat 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rumlardan yine meydan okuma

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, "denizde petrol ve doğal gaz aranması ve çıkarılması konusunun Rum kesiminin egemenlik hakkı olduğunu" savunarak, "bundan vazgeçmeyeceklerini" belirtti.

Papadopulos, Atina'da yayımlanan To Vima gazetesindeki demecinde, Akdeniz'de petrol aranması konusuyla Kıbrıs sorununa değindi.

"Kıbrıs'ın doğal zenginliğini değerlendirme hakkının Rum yönetimine ait olduğunu" iddia eden Papadopulos, Türk tarafının bu konuda hak iddia etmesini "tahrik" olarak nitelendirdi.

Papadopulos şöyle devam etti:

"Her
ülkenin milli zenginliği, cemaatlere ya da vatandaş gruplarına değil, devlete aittir. Milli servet Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti denilen egemen devlete aittir. Milli zenginliği değerlendirmek de hükümetin işidir.

Hükümetin bu zenginliği vatandaşlarına hangi yatırımlarla ve ne şekilde sunacağı konusu ise sonraki aşamalarda ele alınacak bir konudur."
Denizdeki doğal zenginliğin ortaya çıkarılmadan bu zenginliğin ne şekilde paylaşılacağı konusunu tartışmanın "Kıbrıs'ın (Rum) egemenlik haklarının ipotek altına alınması anlamına geleceğini" öne süren Papadopulos, "petrol çıkarılıncaya kadar Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm bulunacağına inandığını" da söyledi.Papadopulos, "Araştırmalar olumlu sonuç verirse bunların değerlendirilmesi en az 6-7 yıl alabilir. Yasaları ihlal eden ya da tahrik eden taraf biz değiliz.

Eğer birileri, tahrik etme gücüne sahip olduklarını ve bu tavırlarından dolayı ortaya çıkan politik bedeli ödeyebileceklerinizannediyorlarsa ki burada (KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali) Talat'tan değil, Türkiye'den söz ediyorum, bunun sorumlusu biz değiliz. Ben ve bugünkü hükümet bu gibi baskılara boyun eğmeyeceğiz. Çünkü böyle bir şey yaparsak, devletin egemenliğini ve vatandaşların çıkarlarını kendimiz ipotek altına almış oluruz" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın petrol konusunda Türk tarafının da hakları bulunduğuna ilişkin açıklamasıyla ilgili bir soruyu cevaplayan Papadopulos, "Sayın Talat'ın ya da 'işgal' rejiminin temsilcilerinin tahrik ve küfürlerine cevap vermiyoruz" dedi.

ANLAŞMALAR

Petrol aranması ve çıkarılması konusunda Mısır ile Lübnan'ın, Rum kesimiyle imzaladıkları anlaşmalara sadık kalacaklarına dair her iki ülkeden de taahhütler aldıklarını belirten Papadopulos, bu konuda özellikle Mısır'ın kendilerine karşı son derece "dostane ve cömertçe" davrandığını söyledi.
Papadopulos, Yunanistan'ın bu konudaki tavrıyla ilgili bir soru üzerine, "Atina ile son derece iyi ilişkiler içerisinde bulunduklarını ve Yunanistan ile Rum kesimi arasında ayrıca bir anlaşma imzalanması için neden veihtiyaç bulunmadığını" belirtti.

Rum lideri, ABD'nin bu konudaki açıklamalarıyla ilgili olarak da "Washington'un bu konudaki görüşlerinin aslında 1982 yılında imzalanan Deniz Hukuku Anlaşmasının belirlediği çerçeveyi yansıttığını" öne sürdü.
Kıbrıs sorununa değinen Papadopulos, bu konuda ilerleme kaydedilebilmesi için, Türk tarafının Annan planında yer almayan bazı konuların yeniden müzakere edilmesini kabul etmesi gerektiğini savundu.

Papadopulos, böyle bir şeyin kabul edilmesi durumunda Rum tarafının müzakerelere başlamaya hazır olduğunu belirterek, "2007 yılı boşa geçmemeli. Bu konuda ilgili komisyonların yeniden işe başlamaları için gereklikoşulların artık oluştuğuna inanıyorum" dedi.

Papadopulos ayrıca, bu konuda Cumhurbaşkanı Talat ile görüşebileceğini, ancak bu görüşmenin sadece "törensel" bir görüşme olmaması gerektiğini söyledi.

KİPRİYANU'NUN AÇIKLAMASI

Bu arada, AB Komisyonu üyesi Marcos Kipriyanu, "Kıbrıs sorununun Türkiye ile çatışarak değil, ilişkileri iyileştirerek çözümlenebileceğini" söyledi.Kipriyanu, Elefteros Tipos gazetesine verdiği demeçte, Rumların büyük çoğunluğunun çözüm istediğini savundu ve yeni liderler gerektiğini belirtti.

Komisyon üyesi, "Kıbrıslı Türklere karşı iyi niyet beslediğimiz konusunda AB'yi ikna etmiş değiliz. Şu anda, karşı taraf bizden ileride. Politik bedel ödenmesi gerekse bile Kıbrıs Türklere karşı daha cesur açılımlardabulunmalıyız" dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 İsrail'den yeni bir nükleer santral
 Abbas: İsrail birlik hükümetini kabul etmeli
 ABD'den dezenformasyon itirafı
 Putin ABD'ye rest çekti
 "Bush'un hasıraltı ettiği İran raporu"
 Haremüşşerif yine savaş alanı
 Irak'ta bombalı saldırı: 30 ölü
 Güney Kore'de yangın: 10 ölü
 Endonezya'da kuş gribine bir kurban daha
 Mısır'da kuş gribi teşhisiyle 6 kişi hastaneye kaldırıldı
 Türkmenistan'da devlet başkanlığı seçimi yapılıyor
 Türk modacı, Darfur için 'sergiledi'
 BM'nin Kosova planına karşı eylem
 'Çuvalcı' general görevi aldı
 Suudi Kralı artık oyla seçilecek
 Almanya'da Türk karşıtı protesto
SOLİ ÖZEL
Mekke mutabakatı
Henüz tam olarak ayırdına varılmasa da...
Çocuklar inanmış
Çocuklar inanmış
2007'nin süperi Beşiktaş, Denizli'yi rahat geçti, liderle puan...
Rahat Batıyor
Rahat Batıyor
Bu sezon taraftarına rahat bir maç seyrettiremeyen, yıldızlarıyla...
'Halkım ne derse o'
'Halkım ne derse o'
Erdoğan Rize'de elleriyle "5" işareti yaparak "Sana 5 yıl daha...
Görme engelli sanatçı spor araba istedi
AKP'nin görme engelli vekili Ayva, Başbakan'a "Metin yardım istiyor.
Mülkiye müfettişleri jandarmayı araştırıyor
Dink suikastini araştıran mülkiye müfettişleri, jandarma için özel...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu