kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mahalleye 'başmüdür' geldi...
Mahalleye 'başmüdür' geldi...
Böyle polisler dostlar başına
'Hepimiz suç işliyorduk'
O geleceğin yıldızı

Edirne'nin Harlem'i

Hanefi Avcı'nın Edirne'ye emniyet müdürü olması, en çok Romanları sevindirdi. Suç oranını azaltmak için Romanlar'dan kurulu Tayfunspor futbol takımına destek olan Avcı, kurduğu özel polis ekibini de sosyolog gibi çalıştırıyor.


Mahalleye 'başmüdür' geldi...

Edirneli Romanların hayatı, Hanefi Avcı'nın emniyet müdürü olarak atanmasıyla tamamen değişti. Avcı önce futbol kulübünü destekledi, sonra sosyolog gibi çalışan polisler görevlendirdi, sırada daha çok proje var.

"Buralar gariban mahallesi, bizler de garibanız. Şimdiye kadar kimse elimizden tutmadı. Ta ki geçen yılın Ramazan ayına kadar." Böyle başlıyor sözlerine Edirneli Romanların gözbebeği haline gelen Tayfunspor'un idealist başkanı Tayfun Karstır. Edirne'nin Menzilahir, Umurbey, Küçükpazar, Saraçhane, Yıldırım, Yeni Mahalle ve Taşlık mahalleleri Roman nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerler. Onlar kendilerini "Burası gariban mahallesi, bizler de garibanız," diye özetlese de, şimdiye kadarki yaşamları bir dışlanmışlık öyküsü. Eğitimsizlik, işsizlik Roman mahallelerinin en büyük sorunu. Hal böyle olunca, bağımlılık yapan madde kullanımı ve özellikle mala yönelik suç oranı da hayli yüksek. Menzilahir'in kalbi haline gelen Tayfunspor Lokali, yaşlı-genç bütün Romanların buluşma merkezi. Geçen Ramazan ayına kadar sadece bir kahvehane işlevi gören lokal, Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın bayram ziyaretinden sonra, bir kültür ve spor merkezine dönüşmüş. Lisans paralarını ödeyemeyen, forma, antrenman ayakkabısı alamayan, deplasman maçlarına parasızlık yüzünden gidemeyen takımın elinden tutan Susurluk'un ünlü ismi Hanefi Avcı olmuş. Tayfun Karstır "Başmüdürümüz," dediği Avcı'nın verdiği desteği şöyle anlatıyor: "Mahallelerimizi ziyaret ettiğinde kendilerine sıkıntılarımızı arz ettim, hemen Ülkerspor'dan bize 150 takım forma, eşofman, antrenman ayakkabısı ve krampon geldi." Önceki maçlarına telle bağladıkları ayakkabılarla çıkan, maçlara giderken sadece simit yiyen, hayatlarında eşofman-forma yüzü görmeyen futbolcular bu destekle yerlerinde duramaz olmuşlar, şimdi Tayfunspor'un 550 kişilik bir altyapısı var.

'GENÇLERİ KURTARACAĞIZ'
Çocuk ve gençlerin sigara, içki, bally ve uyuşturucu maddelere meylettiği, hırsızlık olaylarının sık sık yaşandığı Roman mahallerinin kaderi Hanefi Avcı, daha sonra da Edirne Valisi Nusret Miroğlu ve Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin desteğinin alınmasıyla giderek değişmeye başlamış. Efkan Karstır, çocukluğundan beri içindeki ukde olarak tanımladığı 'Roman çocuklarını kötü alışkanlıklardan kurtarma' hayalini bu desteklerle gerçekleştirmeye daha çok yaklaştığını anlatıyor: "200'ün üzerinde genci kulübümüze kazandık. Bunların çoğunluğu sigarasını, içkisini içen henüz çocuk yaştaki gençlerdi." Roman mahallelerinde bir 'ilah' gibi anılan Edirne Emniyet Müdürü Avcı ise bu konuda oldukça mütevazı. "Genç insanların sigaradan, alkolden, hırsızlıktan uzaklaşması için enerjilerini başka yerlerde harcamaları gerekiyordu, biz sadece onlara destek olduk," diye konuşuyor. Ancak laf lafı açınca olayın 'sadece' ile kalmadığı gün yüzüne çıkıyor. Avcı, malzeme desteğinden sonra, bir de Tayfunspor'a yer ayarlamış, amacını da "Onları kahvehane köşesinden kurtarmak," olarak anlatıyor. 'Yer'in ayrıntılarını ise yine Karstır'dan dinliyoruz: "Başmüdürümüzün yardımıyla üç mahalleye de yakın, Edirne Belediyesi'ne ait bir arsa aldık. Orayı büyük bir spor kompleksine dönüştürmek istiyoruz." Kulüp başkanlarının ceplerinden para verdiği büyük takımlardan çok farklı bir kaderi var Tayfunspor'un. Kapıkule Sınır Kapısı'nda tuvalet işletmeciliği yapan Tayfun Karstır, futbolcularının en fazla yol paralarını, bazen de yemek paralarını karşılayabiliyor, o da şimdilik. Hanefi Avcı buna rağmen 'mahallenin gidişatına müdahale etmek isteyen bu insanları' iyi niyetli bulduğunu söylüyor ve onlar için bulduğu bir başka çözüm de, Türkiye'deki bütün Emniyet birimlerine örnek olacak nitelikte: "O mahallelerde görevlendirdiğimiz bir polis grubumuz var. Ağırlıklı olarak o mahallelerde dolaşıyorlar, insanlarla temas kuruyorlar, onları suça iten sebepleri anlamaya ve bu sebepleri ortadan kaldırmak için sosyal çözümler geliştirmeye çalışıyorlar. Bu, bizim el yordamıyla bulduğumuz bir yöntem. Amacımız suç oluştuktan sonra müdahaledense, suçun oluşmasını önlemek." Tayfunspor'u bir yıldır çalıştıran teknik direktör Bekir Elmalı 18 yaş üstü A Takımı'na 'centilmenlik kupası'nı kazandırmış. 250 kişiyi tek başına çalıştıran Elmalı, özellikle yedi-sekiz futbolcusunun futbol geleceklerinin çok parlak olacağını söylüyor. Roman gençlerle diyalog kurarken zorlanmayan, her gününün dört beş saatini Tayfunspor'a ayıran Elmalı, şu an için maçlarda galibiyeti amaçlamadıklarını, kendileri için önemli olanın, çocuklara mücadele ruhunu aktarmak olduğunu söylüyor: "Biz sahadan mağlup da ayrılsak, seyirci gelip benim çocuklarımı kutluyor."

Müjgân HALİS

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Benimle oynar mısın?
 Seksin saati olur mu?
 Maçtan önce seks yapmalı mı?
 Kadın her zaman seks için hazır mı?
 'Kızım için torunumu doğurdum'
 Çocuk seksi bitirir mi?
 Evlilik seksi öldürür mü?
 2007 için en 7 seks önerisi
 Çağdaş kadın 'blog'e olmuş durumda
 Ayşe Teyzeler de alkolik oldu
 Kurban bağışları lösemili çocuklar için
 Dilek Ağacı
 Çocuklar Dedeman'ın misafiri
 Çok seks bebek getirir mi?
 2007'nin en önemli sağlık sorunu: Çocuk obezitesi
 Sekse başlama yaşı...
 Sevgilin için iste
 Cinselliğin ideal yaşı var
 Genç sevgiliyle gençleşilir mi?
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
'Hıristiyan ya da Musevi bir kızla evlenebilirdim'
'Hıristiyan ya da Musevi bir kızla evlenebilirdim'
Başbakan yardımıcısı Abdüllatif Şener son beş yılın kendisine çok şey...
'Dünyaya merhamet elimizi uzatıyoruz'
1999 depremiyle imajı sarsılan Kızılay'da büyük değişim var.
Bir öncü kadın: Suat Derviş
TKP Genel Sekreteri'nin karısıyken "Kimsenin karısı olarak yad...
'Aşk olmadan aş pişmez'
Ton balığı ve kalamardan yapılmış bir döner, karabiberli çilek ya da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.