kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Magnum Fotoğrafları ile Türkiye
Magnum Fotoğrafları ile Türkiye

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, dünyanın en saygın fotoğraf ajanslarından Magnum Photos'un 60. yılı çerçevesinde hazırlanan 'Magnum Fotoğrafları ile Türkiye' sergisine 17 Şubat - 20 Mayıs arasında kapılarını açıyor.

İspanya iç savaşından beri adı savaş fotoğrafıyla eş anlamlı kullanılan Robert Capa gibi dünya çapında efsane isimlerin seçilmiş eserlerini bir araya getiren bu serginin eş küratörlüğünü üstlenen isimler, Engin Özendes ve Magnum Genel Müdüresi Diane Dufour. Serginin ilk bölümü, İstanbul Modern'in Süreli Sergi Salonu'nun tamamını kapsıyor. Bu bölümde "Magnum Fotoğrafları ile Türkiye" başlığı doğrultusunda, Magnum'un 16 büyük fotoğrafçısının 1940'lardan günümüze uzanan geniş bir zaman dilimi içinde ve farklı dönemlerde çektikleri Türkiye fotoğrafları görülebilir. Sergide; Robert Capa, Erich Lessing, Constantine Manos, Ara Güler, Gilles Peress, Leonard Freed, Abbas, Alex Webb ve Nicos Economopoulos gibi isimlerin toplam 213 fotoğrafı yer alıyor. Serginin ikinci bölümü, İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi'nde yer alacak olan "Magnum Tarihi." Bu yıl, Magnum'un 60. kuruluş yılı olması dolayısıyla galeride, Magnum Koleksiyonu'nun 60 yıllık tarihinden özenle seçilmiş yapıtlar, ajansın tarihini de yansıtan metinlerle birlikte sergileniyor. Bu bölümde ayrıca, Magnum'un 80'in üzerinde özgün yayınına da yer veriliyor. 16 adet piyazmadan sanatçıların en önemli fotoğrafları izlenebilecek.

MAGNUM'UN TARİHÇESİ
Üçüncü bölüm ise, müzenin alt katının fuayesinde "Magnum Fotoğrafları ile Türkiye" bölümünde yer alan fotoğrafçıların diğer çalışmalarını içeren belgesel niteliğindeki filmlerden oluşuyor. Magnum Photos, 1947 yılında 2. Dünya Savaşı'nın ardından savaştan çok yara almış dört önemli fotoğrafçı olan Robert Capa, Henri Cartier Bresson, George Rodger ve David Seymour tarafından kuruldu. Bu isimler savaştan sonra dünyanın ayakta kalmasıyla avunan ve geride ne kaldığını merak edenlerdi. Capa savaş yüzünden ülkesini terk etmek zorunda kalmış, Bresson savaşın büyük bölümünü Alman hapishanelerinde geçirmiş, Rodger Burma Japon'lardan kaçmak için 5 bin kilometre yürümüş, Seymour ise Yahudi olarak sürekli saklanmak zorunda kalmış ve Nazi kamplarında ailesini kaybetmiş. Magnum Photos'u kurarken fotoğrafçılar özgürlükçü doğalarını hem birey hem de fotoğrafçı olarak yansıtmak, muhabir ile sanatçının mizacının karışımı ile Magnum'u tanımlamak ve sadece bir şeyin nasıl göründüğünü değil, bireyin onu nasıl gördüğünü vurgulamak istemişlerdi. Amaçlarının başında, dünyayı sarsan olaylara tanıklık etmek ve genel toplumsal tutumu kışkırtmakta fotoğrafın büyük gücünü kanıtlamak düşüncesi ve isteği yer alıyor. Bir diğer amaç da, röportajların tercihi, süresi, fotoğrafların seçimi, negatiflerin özgülüğü, copyright'ın ustalığı ve dağıtımın kontrolü gibi fotoğrafçının üzerinde baskı oluşturduğunu düşündükleri birtakım kurallar, yaptırımlar, zorunluluklarla başa çıkabilmektir. Bu enerjiden ötürü baştan çıkan ve aynı etiği paylaşan başka fotoğrafçılar da onlara katılır. Tüm cephelere, tüm kıtalara yayılmış bakışları dönemin iz bırakan olaylarında karşımıza çıkar. Devrimler, isyanlar gibi olayların yanı sıra günlük hayattan ve sanat dünyasından kişilere dair görüntüler de vardır. Belleğimizde yer eden ve uluslararası basında genişçe yer alan ikonlar da yarattılar. Aynı anda hem tanık, hem de sanatçıdır onlar. Aykırılıkları ve basın dünyasına, modern sanata özgü kuralları aşarak bu çifte kimliği üstlerine alırlar. İstanbul Modern Tel: (0212) 334 73 00

Enif YAVUZ

DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Avrupa Yakası özel mönüsü
 'Diyarbakır'da gavurduk İstanbul'da Kürt olduk'
 Müslüman mahallesinde salyangoz üretimi
 Avrasya denizcilik şöleni başladı
 Zor sınıfın çalışkan çocuğu
 Suudilerden sonra en çok iş jeti Türkiye'de
 Frederic Friedel ve yetenek testi
 70 milyona tek ambulans uçak
 Tatlısu arazi aracı...
 A380'i bitirecek adım
 'Aramızda kalsın ama Elvis iyi bir gitarist değildi'
 Alman destekli İspanyol aslanı
 Antonov'a rapor zor!
 Corus Wijk aan Zee başlıyor!
 NBA'de 'top'lu eylem
 Lastiklerinde tutkal var
 Uçak üreticileri uçtu!
 Lufthansa Türkiye'de iç hatlara giriyor
 Büyükusta ve çırağı
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
TURGAY NOYAN
Denizciler fuarda buluşuyor
Yat fuarları, dünyanın her...
GÜNTAY ŞİMŞEK
En büyük yolcu uçağı
Dev yolcu uçağı A380'in tasarımcısı...
Mahalleye 'başmüdür' geldi...
Mahalleye 'başmüdür' geldi...
Edirneli Romanların hayatı, Hanefi Avcı'nın emniyet müdürü olarak...
Benimle oynar mısın?
Benimle oynar mısın?
Çocuklara sokağı hatırlatmak ve sevdirmek için bir belgesel çekildi.
'Hıristiyan ya da Musevi bir kızla evlenebilirdim'
Başbakan yardımıcısı Abdüllatif Şener son beş yılın kendisine çok şey...
'Dünyaya merhamet elimizi uzatıyoruz'
1999 depremiyle imajı sarsılan Kızılay'da büyük değişim var. Teknolojiye ayak...
Bir öncü kadın: Suat Derviş
TKP Genel Sekreteri'nin karısıyken "Kimsenin karısı olarak yad edilemem," diye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.