kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'17 yıl koca dayağı yedi ama...'
'17 yıl koca dayağı yedi ama...'
'Kadınlar unutuyor'
'Artık korkmuyorum'
'Ümraniye Mahkemesi'nin örnek kararı'

Sesini artık herkes duyuyor

Evliliği boyunca eşinden dayak yiyen S. Ç., şimdilerde 17 yıldır yaşadığı travmanın izlerini silmeye çalışıyor. Kocası ise son kavganın ardından hapiste.


'17 yıl koca dayağı yedi ama...'

Kocasının aşağılama ve dayaklarına tam 17 yıl katlanan S. Ç., son kez dayak yerken canını zor kurtarıp kaçabildi. Mahkeme kocasını tutukladı. Karara dört kez itiraz edildiği halde acımasız koca, iki aydır hâlâ hapiste. Dava devam ediyor, S. Ç. artık ölümden bile korkmadan hakkını arıyor.

Yardım edin, aile içi şiddete maruz kaldım, şikâyetçiyim, 4320 sayılı yasaya göre korunma istiyorum...'' diyebildi, gece yarısı sokakta karşısına çıkan ilk jandarmaya.. Bu cümleyi ezberlemişti. İlk kez 10 ay önce görüştüğü avukatı, tecrübelerine dayanarak ona yaşadığı şiddetin bitmeyeceğini, yine de eşine bir kez daha şans verdikten sonra tekrar dayak yerse, karakola gidip şikâyetçi olmasını söylemişti. Kocasının bir anlık dalgınlığından yararlanıp kendini sokağa zor atabilmişti. Hastanede kesilen eline yapılan ameliyat dört saatten fazla sürdü. Doktorlar üç hafta iş göremez raporu verdi. Sabah yüzü gözü tekmelerle morarmış, eli alçıya alınmış şekilde avukatını aradı: "Haklıymışsınız ama bu kez ölüme o kadar yaklaştım ki ne yapılacaksa yapılsın,'' dedi. Jandarmalar kocasını karakola götürünce, olay savcılığa sevk edildi ve Ümraniye Sulh Ceza Hakimi tarafından tutuklama kararı çıkartıldı. Ümraniye Adliyesi, örnek uygulamayla şiddete maruz kalan bir kadına kapılarını kapatmamış, alışılan üslupla "Evinize gidin, kocanızla ne sorununuz varsa aranızda halledin,'' dememişti.

'HAMİLEYKEN
DÖVDÜ'

36 yaşında, bir firmada yönetici olarak çalışan S. Ç, iki yaşında ailesiyle Fransa'ya gitti. Kolejde okudu, 16 yaşında Türkiye'ye döndü. İlk âşık olduğu erkekle evlendi. Kendinden altı yaş büyük, aklıbaşında görünen eşi, bir ay geçmeden şiddet uygulamaya başladı. "Çayım bitti, bardağı niye doldurmuyorsun?'' şeklinde bahaneler yüzünden dövüyordu. Evliliklerinin ilk yılında hamile kaldı ama bu yaşadığı şiddeti bitirmedi. Kurtulmak istese de kocası onu ve ailesini öldürmekle tehdit edip ayrılmasını engelledi. Çalışmaya başladı. Yöneticilik kademelerine kadar çıktı. Eşi, elektrik işiyle uğraşıyor, iş buldukça para kazanıyordu. İçki içip eve geldiği gecelerde ise mutlaka bir kavga çıkartıyordu. Dayaktan oğulları da payını alıyordu. Hep düzelecek diye bekledi. Ta ki geçtiğimiz aralık ayındaki final gecesine kadar... S. Ç. ölümle yüz yüze geldiği o geceyi şöyle anlatıyor: "Artık o kadar bunalmıştım ki kendime çıkış yolu arıyordum. Depresyona girmiştim. Psikiyatriste gittim, intiharı düşünüyordum. Oğlum, 'Üniversiteye kadar sabret anne,' diyordu. Antidepresan aldım. Diyaloğumu azaltıp, nefes almaya çalıştım. O paranoya yapıp 'Hayatında başka biri var,' demeye başladı. O gece de oğlumun başı üstüne yemin etmemi istedi. 'Oğlumun başına yemin etmeyeceğim. Burası şirket değil. Eğer güvenmiyorsan gidersin,' dedim. Orada koptu. Beni ve oğlumuzu öldüreceğini söylemeye başladı. Ben de 'Öldürüyorsan öldür. Zaten bunca senedir seninle yaşamadım. Bu saatten sonra ölsem de bir şey değişmez,' dedim. Bir bira bardağını kırdı, sırtıma vurmaya başladı. Boynumdan saçlarımı tuttu. Oğlum onu tutarken sırtıma bardak darbeleri, yüzüme tekmeler attı. 'Yüzünü parçalayacağım,' deyince boynumu tuttum, elim kesildi. Bir iki saniye saçımı tutan elinin gevşediğini hissedince kendimi can havliyle dışarıya attım. Sokakta karşıma ilk çıkan jandarmaya sığındım.''

FİGEN YANIK

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'Dünyaya merhamet elimizi uzatıyoruz'
 Bir öncü kadın: Suat Derviş
 İlişki deryasında bir damlayım
 Azınlık Bakoyanni'den icraat bekliyor
 Tamamen duygusal bir hayatı olmuştu
 'Şah Rıza Pehlevi, Allah'ın sesini duymuş'
 Kurtlar Vadisi en çok 'Kadını' vuruyor
 Sevgilisiz takılanlara
 'Elmasları bulduk, sıra şimdi işlemede'
 Onların hayatı: Futbol
 'Azınlıklardan korkmak niye?'
 Eğlence hayatının nabzını bu kızlar tutuyor
 O poponun peşinde!
 Hedefi hep gökleri nişanlamaktı
 İnternette ırkçılığı denetlemek mümkün
 Yavrucuklarımızı geri istiyoruz
 Hep küfürle anılanlar
 Masalcı geldi hanıııııııım
 İskoçya ve İngiltere'nin evliliği çatırdıyor
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜLSE BİRSEL
Asker, yürüme bandına çıık!
Ortaokulun hazırlık...
ÖNCEL ÖZİÇER
Şehrazat ne gibi bakıyor?
Külyutmaz 'Sabetaycı avcısı'...
KAZIM KANAT
Köpek mi çok mutlu, yoksa ben mi?
Karım Sevinç, geçen...
Avrupa Yakası özel mönüsü
Avrupa Yakası özel mönüsü
Sofra başında geçen ve bol bol yemek sohbetlerinin yapıldığı diziler,...
Magnum Fotoğrafları ile Türkiye
Magnum Fotoğrafları ile Türkiye
İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, dünyanın en saygın fotoğraf...
Mahalleye 'başmüdür' geldi...
Edirneli Romanların hayatı, Hanefi Avcı'nın emniyet müdürü olarak...
Benimle oynar mısın?
Çocuklara sokağı hatırlatmak ve sevdirmek için bir belgesel çekildi.
'Aşk olmadan aş pişmez'
Ton balığı ve kalamardan yapılmış bir döner, karabiberli çilek ya da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.