kapat
   
10 Şubat 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: 301 değiştirilecek

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, tartışmalara neden olan TCK'nın 301'inci maddesinin değiştirilmesi kararını Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinden önce aldıklarını belirterek, "Bu madde değişecek" dedi.

Gül, Kuzey Irak'ta yuvalanan PKK konusunda da, "Siz Meksika'dan size saldırılar düzenleyen bir terör örgütünü tolere eder miydiniz" diye sordu.

Gül, ABD'ye yaptığı ziyaretin son gününde New York'ta Council On Foreign Relations isimli düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı.

Sözlerine Irak ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak başlayan Gül, Irak'ın içinde bulunduğu şiddet ortamından biran önce çıkarılmasının önemine dikkat çekti. Türkiye'nin, ABD'nin yeni Irak stratejisini desteklediğini kaydeden Gül, Kuzey Irak'taki gelişmelere değindi.

Türkiye'nin
Kuzey Irak'taki Kürtleri Saddam'ın saldırılarından koruduğunu dile getiren Gül, "Barzani, Talabani ya da diğerleri Türk pasaportları ile dünyayı gezdi. Onlara bu imkanı kim verdi? Bugün Irak'ta çok sayıda Türk mühendisi ve teknisyeni görev yapıyor. Orada yeni yeni binalar inşa ediliyor" dedi.

Konuşmasında Kuzey Irak'ta yuvalanan terör örgütü konusuna da değinen Gül, "Düşünün ki, sizin komşunuzda, Meksika'da bir terör örgütü var. Siz onu nasıl tolere ederdiniz? Neler düşünürdünüz? Müttefikimizin kontrolündeki dost bir komşu ülkede, bize saldırılar düzenleyen bir terör örgütü var. Bunu anlamak kolay değil. Bu nasıl açıklanabilir?" diye konuştu.

Irak ile ilgili diğer bir sorunun ise 'tek bir Irak' konusu olduğuna değinen Gül, söz konusu ülkede, Şii, Sünni, Arap, Türk ve Kürtlerin yaşadığına işaret etti. Kerkük'te yapılacak referanduma ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Gül, "Kerkük, Irak'ın parçasıdır. Aslında küçük bir Irak'tır.

Mezhepsel ve etnik çatışmalar yaşanıyor. Şimdi orada bir referandum yapılmak isteniyor. Öyle bir referandum ki yüzde 55'i 'evet' diyecek geri kalanlar 'hayır'. Bu nasıl kabul edilebilir. Herkesin üzerinde anlaştığı bir çözüm bulunmalı" ifadesini kullandı.

Gül, İran konusundaki bir soruya ise, "Türkiye ile İran arasındaki sınır 1600'lü yıllardan beri değişmedi. Bu Amerika'nın tarihinden daha eski. Elbette ki Türkiye komşularında nükleer silah istemiyor. Bu konu büyük bir sorun" diye konuştu. Gül, Türkiye'nin diplomatik yoldan çözüme ulaşılmasından yana olduğunu vurguladı.

"301. MADDE DEĞİŞECEK"

301'inci madde ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gül, "Biz bu maddenin değiştirilmesi yönündeki kararı Dink'in öldürülmesinden önce aldık. Bu madde değişecek. Ancak şunu da belirtmem gerekir ki, ne Dink, ne Orhan Pamuk ne de Elif Şafak bu madde dolaysıyla bir kez olsun hapse konulmadı.

Bizden önce gazeteci ve entelektüeller hapis cezası aldı. Ama biz buna neden olan maddeleri değiştirdik. 301. maddeyi de değiştireceğiz" dedi.

Birçok ülkede benzer maddeler olduğuna işaret eden Gül, Türkiye'deki durumun biraz da uygulama ile ilgisinin bulunduğunu belirtti. Bu maddenin AB reform sürecin baltalamasına izin vermeyeceklerini söyleyen Gül, "Dink'in katili 30 saat içinde yakalandı. Binlerce Türk, İstanbul'da Dink'in cenazesinde yürüdü. Hepsi Dink'in yasını tuttu. Ayrıca Ermeniler de cenaze törenine katıldı" şeklinde konuştu.

Gül, başka bir soru üzerine, Türkiye'nin AB reform sürecini devam ettireceğini kaydetti. Kıbrıs konusunun Türkiye'nin önünde bir engel olarak görüldüğünü söyleyen Gül, Türk tarafının Ada'da yapılan referandumda 'evet' oyu verdiğini hatırlatarak, "Eskide sizler Türk tarafını, barışı engelleyen, sürekli sorun çıkaran olarak göründünüz. Referandum bunun böyle olmadığını ortaya koydu" dedi.

Gül, Yunan olduğunu söyleyen bir katılımcının Türk askerinin Kıbrıs'ta bulunduğuna işaret ederek, "Bir AB ülkesi işgal altında bunu anlamak mümkün değil. Bu konuda bir şey yapacak mısınız?" yönündeki sorusuna şu cevabı verdi. "Türkiye, Ada'ya garantör ülke hakkını kullanarak girdi. Neden? Çünkü orada Türkler öldürülüyordu. Türk tarafı referanduma 'evet' Rum tarafı 'hayır' dedi. Eğer Rum tarafı da 'evet' deseydi Türk askeri Ada'dan çıkacaktı. Ama siz istemediniz. Yapacak birşey yok. Üzgünüm."

Gül, konuşmasının ardından BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüşmek üzere BM'ye hareket etti.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Ağar: Derin değil perişan devlet
 Sezer'in kardeşi hastaneye kaldırıldı
 Bakandan sanatçı kardeşine destek
 Baykal: Şimdi Emniyet'in MR'ı çekiliyor
 Kurumlar üzerinden siyaset tehlikeli
 Gül: İlişkiler kesilir
 Başbakan'ın Otobüsüne Taş...
 Ross Wilson'a Erdoğan engeli Ross Wilson
 Mumcu'dan 301 pazarlığına tepki
MAHMUT ÖVÜR
Tansu Çiller'in 'Genç' planı!
Seçim sürecine girildi ve...
YAVUZ DONAT
Alman modeli
Frankfurter Allgemeine Zeitung....
Eurovision şarkısı "Shake it up şekerim"
Ünlü sanatçı Kenan Doğulu, "Shake it up şekerim" (Salla şekerim)...
Marilyn Monroe gibi yaşayıp onun gibi öldü
Güzelliği kadar olay evlilikleri ile de anılan ve önceki gün bir otel...
CIA uyardı: Sakka'yı kanlı bir eylemle kaçıracaklar
CIA uyardı: Sakka'yı kanlı bir eylemle kaçıracaklar
Amerikan Haberalma Teşkilatı'nın "El Kaide, Sakka'yı kaçırıp, hâkim...
Para Yasin'in ailesine insani amaçla verildi
Para Yasin'in ailesine insani amaçla verildi
BBP lideri Yazıcoğlu, Trabzon İl Başkanı'nın Yasin Hayal...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu