kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Filiz Akin @ SABAH
SMS:
4122-FILIZA MESAJ
 

Zeytinyağı mucizesi

İnsanoğlunun beslenmek için seçtiği en eski ve en çok kullandığı ürünlerden biri. Yıllar önce kanser araştırmalarında dünyadaki beş isimden biri olan Fransız Profesör Mathe, zeytinyağı mücizesinden bahsetmişti bize. 20 yıl önce arkadaşım Tuncay Önal'ı yaşatmaya çalışıyorduk birlikte. "Filiz unutma, zeytinyağı yalnız faydalı bir besin değil aynı zamanda iyileştirici özellikleri var," demişti, "Zeytinin olduğu her yerde hayat vardır. Uzun yaşamı, barışı temsil eder. Mitolojiden, felsefeye, tarihten sanata kadar her şeyde insanoğluna eşlik eder. Afrika'da yerliler bile ciltlerine zeytinyağı sürer, kozmetikte cilde en iyi gelen, en basit üründür," diye anlatmıştı. Yalnız bir tavsiyesi vardı: "Yemeklerde sadece zeytinyağı kullanın. Ama ekstra-ekstra değil, sadece ekstra, yani bir kere damıtılmış olanı." Çok sevdiğim kız arkadaşıma Amerika'da en fazla altı ay ömür biçmişlerdi. Profesör Mathe ile birlikte kaliteli bir altı sene daha yaşattık.

Zeytinciler zor durumda
Hem şanslı hem de şanssızız. Dünyanın bu kesiminde üçüncü olabilecekken; henüz etkileyemediğimiz birtakım kararlar ve tanıtamadığımız ürünümüzle Avrupa işlenmiş zeytinyağımızı yeterince almıyor. Elde edilen bol miktarda ürünle zeytinciler zor durumda olmalı. "Sana ne diyeceksiniz?" Zeytinyağının beslenme ve sağlıkta bu kadar önemli olması; bir açılım olduğu takdirde Türkiye'ye getireceği katkının büyüklüğünden olsa gerek, içim acıyor. Hiç tanımam bu piyasayı, sadece okuduklarımdan çok üzülüyorum. Keşke başbakanın dikkatini çekse, yüksek düzeyde yetkililerin devreye girmesiyle birşeyler yapılabilse. Ne bileyim karar mekanizmalarını açmak için çarpıcı bir kampanya ve etkileme turları mı olur, en azından pazarı zorlamak için bir beyin takımı... Geçen gece bununla ilgili mücadele verdim rüyamda. Komik komik şeyler. Sonunda kampanyaya bir de proje ekledim. Türk yemeklerini ve tariflerini içeren bir kitap. Zeytinyağlılarımızı tanıtmak için de kendimce çok esprili bir isim buldum. Biliyorsunuz Avrupa, deli dana korkusundan sonra et yemez oldu. Bütün dünya, diyetlerde dikte edildiği şekilde, kırmızı eti azalttı. Kuş gribinden sonra tavuk ve benzeri hayvanlardan da el çektiler. Zeytinyağlı yemeklere yöneliş var, ama çeşit çeşit salata haricinde çok tarifleri de yoktur. Halbuki bizim mutfağımızı zeytinyağlıları hafifleterek ve sunumunu çok güzelleştirerek onlara alternatif olarak sunamaz mıyız? Bilimsel araştırma neticelerine göre deli danadan, kuş gribinden, kırmızı et ve kanserojen faktörlerden uzak bir mutfak. Sloganı: Sağlıklı beslenmek, genç kalmak ve kilo almamak için. (Doğrusu da bu değil mi?) İngilizce ismi de Turkish The Lights. Türk lokumu (Turkish delights) yerine sağlıklı, şık, ucuz, orijinal, en önemlisi lezzetli ve hafif anlamına gelebilir. O kadar eğlendim ki; o heyecanla tarifler ve çok şık sunumlarını not etmeye başladım. Hatta bir ara notere gitmemiz icabetti, "Acaba şu düşünceyi de noterden tasdikli hale getirsem mi?" diye düşündüm. İnsan böyle kaptırıyor işte. Her şey hayal etmekle başlarmış.

Osmanlı mücevherleri
Bugün saat 15.00'te Prof. Dr. Gül İrepoğlu'nun "Osmanlı mücevherleri" konulu semineri var. Ben de orada olacağım. Nerede mi? Çiğdem Simavi ve İnci Aksoy işbirliğiyle EKAV Sanat Merkezi'nde. Sergiden elde edilecek gelir eğitime destek için kullanılacak. Kardeşim Günseli'nin tasarladığı bileziğin geliri, işitme engelli çocuklara yeniden duyma imkânı yaratacak Starkey Vakfı'na. 3 Aralık Pazar son günü. (Tel: (0212) 336 10 46 / Adres: Büyükdere Cad. 163 Zincirlikuyu)

***


Geçen hafta Ddf'den Esra Ekmekçi ve Arhan Kayar ile Salı Pazarı 3 ve 5 nolu antrepolarda 'Bağlantı' sergisini gezdik. Bu projeye çok emek veren ve sıkıntılar çeken arkadaşlarımızı; akılları, zevkleri ve bize kazandırdıkları için tebrik ettik.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kozmik siparişleriniz alınır   / 27-01-2007
 Yılbaşında Havana tatili   / 13-01-2007
 Nasıl geçti habersiz bir yıl daha...   / 30-12-2006
 Zeytinyağı mucizesi   / 02-12-2006
 Aşka ne oldu?   / 18-11-2006
 Şükretmek güzeldir, mutlaka çiçek verir   / 04-11-2006
 Vasiyetim olsun   / 21-10-2006
 Duyduk, duymadık demeyin!   / 07-10-2006
 Kanser hakkında önemli bir kongre   / 23-09-2006
 Müjde Ar bizi 'ev'lendirdi   / 09-09-2006
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Başarının sırrı var mı?
Başarı, konulan hedef veya...
METİN KALKAVAN
Padok kızları ve MotoGP 2007
Bir motosiklet yarışında...
Antep ve Antakya yemekleri bir arada
Uzun yıllar, 'Nasılsa anlamazlar' diye düşünülerek Batıdakilere Doğu...
Osmanlı mutfağından afrodizyak seçmeler
Mönüsünde Osmanlı mutfağından 400 orijinal yemek bulunan Asitane...
!f İstanbul kışkırtıyor
Sıkı festival takipçilerinin kaçırmadığı !f İstanbul, bu yıl 15-25 Şubat...
İstanbullu sözlüğünü yaratıyor
İki kıtayı birbirine bağlayan ve her semti ayrı ayrı tarih kokan masallar şehri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.