kapat
   
10 Şubat 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Genel müdürü Bakan Tüzmen'i yalanlıyor

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'nın düzenlediği "2008 sonrası Türk Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü 'Tehditler ve Fırsatlar" konulu seminerde Türkiye'nin ve dünyanın tekstil duayenleri tespit ve değerlendirmelerde bulunurken, devleti temsilen sadece Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan bir Genel Müdür ile temsil edilmiş olması katılımcıları şaşırttı. Aslında daha fazla şaşırtıcı olan Bakan Tüzmen'e bağlı olan Dış Ticaret Müsteşarlığı AB Genel Müdürü Cemalettin Damlacı'nın söyledikleriydi. Damlacı konuşmasında ABD ve AB gibi ülkelerin büyük markalarının yöneldikleri Uzakdoğu'dan yeniden Türkiye'ye döndüklerinin altını çizdi. Türkiye tekstilde rekabet gücünü kaybetmiştir diyen Bakan Tüzmen'in söylemlerinin tam tersi bir trendi ortaya koydu.
TİSK'in düzenlediği toplantıya aileden gelen tekstil sanayicilerinin duayenleri katılmışlardı. Türk tekstilini temsil etmenin gururunu taşıyan ak saçlı bu akil adamlar, yeni yüz yılı bırakın yeni bin yılın tekstil sektörünün perspektiflerini Uluslararası Tesktil Sanayicileri Federasyonu üyeleri ile tartışıyorlardı. Seminer öncesi bu manzarayı görünce sözde 21 yüzyılın tekstil duayeni Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'i görmeye çalıştım. Ancak programda konuşması olmasına rağmen yoktu.

Tekstile yatırım 150 milyar $
Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendiksası Başkanı Halit Narin açılış konuşmasında, Türk Tekstil yatırımlarının 150 milyar doları bulduğunu, bunun da yeterli olmadığını, dünyadaki gelişmelere paralel olarak sektörün de kendisini ve hedefleri yenilediğini, ancak Başbakan Erdoğan dışında kendileri ile ne bir ilgilenenin, ne de yardımcı olan bir yetkili olmadığının altını çizerken Türk tekstilinin ak saçlı akil adamlarının kafalarını anlamlı anlamlı salladıklarını gördüm. Bu manzara beni şaşırtmadı. Tekstilcilerin dertlerini dinlemek durumunda olan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakan Tüzmen bu toplantı yerine Faslı manken Fatime Lopez'in defilesini izlemeyi tercih etmişti.
Türk Tekstili için bu artık bitmiş bir sanayidir diyen Bakan Tüzmen'in burada olması gerektiğini haykıran Narin, "Bakan normal gözlükle Türk tekstilinin dünya ticaretindeki yerini ve fırsatını görebilmeliydi" derken, Türkiyedeki tekstil yatırımlarını yok sayan ve sadece ticareti ile yetinmeye çalışan Bakan'a yüklenmeye devam etti.

Bakan yanlış anlıyor
Tekstil sanayicilerinin, "Türk tekstili rekabet şansını kaybetmiştir onun için sektörü Mısır'a götürmeye öncülük ediyoruz" diyen Bakan Tüzmen ve TİM Başkanı Oğuz Satıcı'yı ufku dar, şov yapan kişiler olarak değerlendirmelerine tanık olunca, ister istemez Bakan Tüzmen ve TİM Başkanı Satıcı'nın ballı Mısır seyahati gündeme geliyordu. Bu değerlendirmelere hak vermemek mümkün değildi. Çünkü Bakan Tüzmen, 'ballı' Mısır seyahatini kamuoyuna yanlış aktarıyor. Bakan diyor ki; "Teknik ömrünü tamamlamış makineleri ve rekabet gücünü kaybetmiş tekstil sektörüne yurt dışında yer aramak 21. yüzyılın gereğidir."
Tekstil duayenlerine göre kimse Bakan'a demiyor ki küresel dünyada rekabet şartları gereğince iş adamlarının düşük maliyetle kendilerine yer aramaları yasaklansın. Aksine bunun önü açılmalıdır. Görevi dış ticaretin önünü açmak olan olan TİM Başkanı Oğuz Satıcı, oturduğu makamı kullanarak Mısır'a gidiyor ve 2 milyon metrekarelik yer alıyor. Bakan Tüzmen, burayı serbest bölge ilan etti.

Büyüklere saygısızlık olmaz!
Ak saçlı tekstil dünyasının akil adamları seminerde bunun da cevabını veriyorlar. Diyorlar ki Başkan Satıcı'nın arsalarını TİM'in parası ve forsu ile satmak 21. yüzyıl hedefleri arasında ise biz gerçek tekstilciler bu işte yokuz . Bu çirkin ve şov amaçlı seyahatlerde olmayız. Bence sonuna kadar haklılar. Arsanızı satacaksanız TİM'i alet etmeden kendi şahsi imkânlarınızla yapın.
Bakan Tüzmen'e bir de nasihat geldi: Bir evladını severken, diğerini yok sayma. Büyüğün yerine küçük oturtularak büyüklere saygısızlık edilmesin.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tele-komünikasyonda kavga yargıya taşınıyor   / 09-02-2007
 Rakıcılar Maliye'den insider mı aldı?   / 08-02-2007
 Bodrum imar yetkisine bakanlık el koydu   / 06-02-2007
 Yeşil sermaye düzenlemesini Adalet Bakanlığı istemiş   / 03-02-2007
 Yeşil sermaye borsaya gelebilir mi?   / 02-02-2007
 Yüzücü bakan yüzyılın yazarlarını arıyor   / 01-02-2007
 İhracatın patronları hesap bilmiyor   / 30-01-2007
 Şarapta rekabet dönemi başlıyor   / 26-01-2007
 Maliyede köstebek skandalı   / 25-01-2007
 İhracatın patronları tekstili Mısır'a taşıyor   / 24-01-2007
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Genel müdürü Bakan Tüzmen'i yalanlıyor
Türkiye Tekstil...
Marilyn Monroe gibi yaşayıp onun gibi öldü
Güzelliği kadar olay evlilikleri ile de anılan ve önceki gün bir otel...
Refah Partili Bilgen'in oyunu savcıya takıldı
"Kayıp Trilyon" davasından 5 ay 20 gün hapis yatması gereken RP...
CIA uyardı: Sakka'yı kanlı bir eylemle kaçıracaklar
CIA uyardı: Sakka'yı kanlı bir eylemle kaçıracaklar
Amerikan Haberalma Teşkilatı'nın "El Kaide, Sakka'yı kaçırıp, hâkim...
Para Yasin'in ailesine insani amaçla verildi
Para Yasin'in ailesine insani amaçla verildi
BBP lideri Yazıcoğlu, Trabzon İl Başkanı'nın Yasin Hayal...
IMKB
E: 42.185 D:% 1,30
DOLAR
S: 1,398 D:% -0,605
EURO
S: 1,818 D:% -0,629
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu