kapat
   
08 Şubat 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mesrob II: Polemikler bizi üzdü

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, Hrant Dink cinayetinin değişik düşüncelere sahip kesimler arasında bir polemik malzemesi haline gelmesinden üzüntü duyduklarını söyledi.

AA muhabirinin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Mesrob II, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e yönelik cinayetin gündemdeki yerini korumaya devam ettiğini söyledi.

Olayın hem ülke gündemindeki hem de uluslararası ilişkilerdeki yerini uzun süre koruyacak gibi göründüğünü ifade eden Mesrob II, ''Toplumun her kesiminin menfur olaya yakın ilgi gösterip fikrini ortaya koyarken, Hrant Dink cinayetinin değişik düşüncelere sahip kesimler arasında bir polemik ve çekişme malzemesi haline gelmesi ise bizim için ayrı bir üzüntü kaynağı haline geldi'' dedi.

Mesrob
II, cinayetin azmettiricisi ve tetikçisi olduğu belirtilen iki şüphelinin yakalandığını hatırlatarak, ''Yargılama süreci devam ettiği için cinayetin arkasında kimlerin olduğu konusunda bir yorum yapmak sakıncalı olabilir. Arka planda kimlerin olduğunu ve neyin hedeflenmiş olduğunu bu sürecin sonunda hep birlikte öğrenebilmeyi ümit ediyorum'' diye konuştu.

CENAZEDEKİ SLOGAN

Hrant Dink'in cenazesinde taşınan dövizler ile sloganlara ilişkin yapılan eleştirilere de değinen Mesrob II, şunları kaydetti:

''Bildiğim kadarıyla müteveffa Hrant Dink'in ailesinin isteğiyle cenazesinde herhangi bir slogan atılmaması ve yürüyüşün sadece pankartlarla sessizce gerçekleştirilmesi planlanmış. Yürüyüşe katılan bazı gruplar tarafından herhangi bir slogan atılmışsa, bunun Ermeni cemaati ile ilişkilendirilmesi doğru değildir. 'Hepimiz Ermeniyiz' sloganına yapılan eleştirileri ise üzüntüyle karşılıyorum. Buradaki mesele, Türklük veya Ermenilik meselesi değil ki. Şimdi bu sloganları alıp da başka mecralara çekmeye gerek yok. Bunu yapanların toplumu hatalı değerlendirmelere yönlendirme niyeti olsa gerek.''

Mesrob II, cenaze törenine katılımın fazla olmasının Ermeni cemaatinin acısını biraz olsun hafiflettiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:''Cinayet yüzünden büyük şok ve üzüntü yaşayan Türkiye Ermenileri, her şeye rağmen son derece sağduyulu ve vakur davranmış, Hrant Dink'e son görevini layıkıyla yerine getirmiştir. Ancak cenaze gününden sonra toplumun bazı kesimlerinden gelen beyanlar, bazı internet sitelerindeki yorumlar, kilise duvarlarına yazılan yazılar ve alınan tehdit mesajları, cemaati son derece rahatsız etmiştir. Temennimiz yetkililerin bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak tedbirleri en kısa sürede alarak, başka istenmeyen gelişmeler yaşanmamasını sağlamasıdır.

Türkiye Ermenilerinin bir güvenlik sorunu olmadığını söylemek oldukça iyimser bir yaklaşım olur. Ancak Hrant Dink'in uğramış olduğu suikasta kadar, uzun yıllar boyunca Türkiye Ermenilerinin kayda değer bir fiziksel saldırıya uğramamış olduğu da bir gerçektir. AB üyeliği sürecindeki ülkemizde artan aşırı milliyetçi akımlardan ve 'potansiyel iç düşman' olarak algılanmaktan endişe duyuyoruz.''

'DİYALOĞU ENGELLEYECEK HER GİRİŞİMİN KARŞISINDAYIM'

Mesrob II, ''Türk ve Ermeni toplumları arasındaki diyalog yolunu engelleyecek her turlu girişimin karşısında'' olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Öncelikle, kamuoyu faillerin ve arkasındaki kişilerin yakalanması ve hak ettikleri cezaya çarptırılmalarını bekliyor. Huzur ve barış ortamının sağlanabilmesi için demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne inanan, her türlü suçtan uzak duran kuşaklar yetiştirmemiz gerekiyor. Hrant'a sıkılan kurşunlar aynı zamanda ülkemize de sıkılmış kurşunlardır. Burada gerek Müslüman, gerekse Hristiyan biz din adamlarına barışı ve sevgiyi vaaz etme anlamında önemli görevler düşüyor.''

(A.A)


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan Zenawi onuruna akşam yemeği
 "Sınır ötesi iyi düşülmeli"
 Baykal'dan çarpıcı açıklamalar
 Rumlar Tükiye'yi şikayet etti
 Şarkılı türkülü seçim hazırlığı
 Gençlik kolları krizi!
 Gül Kongre'den olumlu ayrıldı
 ABD Dışişleri: Ermeni tasarısında karar kongrenin
 PKK operasyonunun bilgileri CIA'dan geldi
 Türklük kavramı yargıcı kapsar mı?
 ABD'den gelen telefon heyetin gidişini durdurdu
 Dinçer: Can pazarındaydım
 Aksu: Tezkere geçsin diye çaba harcadım
 301 önerisi bugün açıklanıyor
 Rektör yasası iptal edildi
 Ağar slogan hediye etti
 Çömez ve Diren ABD'de lobi yaptı
 ABD Sözcüsü: Daha büyük bir şiddet istemiyoruz
 Bahçeli'den AB'ye çifte standart uyarısı
 Deniz Baykal'dan Bardakoğlu'na övgü
 'Benim çoraplarım yırtık değil'
MAHMUT ÖVÜR
AK Parti'den 'dev' anket!
Siyasette yine ilginç...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
'Türkiye ile sınır ötesini tartışabiliriz'
Dışişleri...
YAVUZ DONAT
Abdülkadir Aksu: "Başta Başbakan olmak üzere..."
-...
Çocuk pornosuna karşı 'gözcü' geldi
Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, UNICEF ve Microsoft,...
Evinde beş kişinin tecavüzüne uğradı
Ağabeyi ile annesinin yanında yaşayan bir çocuk annesi 29 yaşındaki...
İfade değişti: Her şeyi Tuncel yaptı
İfade değişti: Her şeyi Tuncel yaptı
Yakalandığı ilk günden bu yana azmettiriciliği kabul eden Yasin...
İsmailağa'da tek tanık için müebbet istendi
İsmailağa'da tek tanık için müebbet istendi
İsmailağa cinayeti ve lincinde, camide bulunan 200 kişi arasında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu