kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tir tir titreyen maymunlar
Tir tir titreyen maymunlar
Ankara kedisi
Yuva aranıyor
Kediniz fotojenik mi?
Bu semineri kaçırmayın
Adalar'a ziyaret

Tir tir titreyen maymunlar

Kalorifer peteklerine yapışmış, ısınmaya çalışan maymunlar... Ankara Hayvanat Bahçesi'ndeki maymunların bu acı hali hayvanseverlerin tepkisini çekti.

Soğuktan tir tir titreyen, ısınabilmek için kafeslerindeki kalorifer peteklerine yapışmış maymunlar... Şu sıralar Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Ankara Hayvanat Bahçesi'ne gidenlerin büyük bir kısmı bu üzücü tabloyla karşılaşıyor. Hayvanların doğal ortamlarından kopartılıp sergilenmek üzere kafeslere kapatıldıkları yetmiyormuş gibi bir de uygunsuz şartlar nedeniyle yaşam savaşı veriyorlar. İnternette hayvan hakları konusunda bilgilerin paylaşıldığı mail gruplarında dolaşan fotoğraflar, maymunların üzücü durumunu açıkça ortaya koyuyor. 'Hayvan Özgürleşmesi Hareketi'nden Sinan İzmir'in çektiği fotoğrafları gören hayvanseverler, hayvanat bahçesi yönetimine tepkili. Yetkililer ise imkanlarının bu kadar olduğunu ve ellerinden bir şey gelmediğini söylüyorlar.

BÜTÇE YETERSİZ
HAYKOD'dan (Hayvanları Koruma Derneği) Aynur Altun, Ankara Hayvanat Bahçesi'ndeki kötü koşullarla ilgili sık sık girişimlerde bulunduklarını ama hep aynı yanıtı aldıklarını söylüyor: "Hayvanat Bahçesi yetkilileriyle defalarca yaptığımız görüşmelerde hep aynı cevabı alıyoruz. Daha iyi koşullar yaratmak için yeterli bütçelerinin olmadığını söylüyorlar. Bu hayvanlar sıcak iklime alışık, kış şartlarından korunmak için kalorifer peteğine yapışmış olarak yaşıyorlar. Aslında hayvanat bahçelerinin hiç olmaması gerekiyor artık. İnternet olsun, televizyondaki belgeseller olsun, hayvanlarla ilgili birçok materyal var." Maymunların yanı sıra daha birçok hayvanın da kötü koşullarda yaşadığı Ankara Hayvanat Bahçesi'yle ilgili bir diğer önemli gelişme ise, parkın belediyenin yönetimine girmiş olması. 1933 yılında Atatürk'ün talimatıyla kurulan AOÇ Ankara Hayvanat Bahçesi, kısa bir süre sonra yerinden taşınacak. Bugüne kadar hayvanların hep kötü koşullarda yaşatıldığı, kafeslerde tutulduğu, kötü koktuğu gibi eleştiriler alan hayvanat bahçesi, değişik olaylarla da gündeme gelmişti: Piton Pakize'si firar etti, güzeller güzeli Zebra Güzide'si ismini manken Güzide Duran'dan aldı, Zürafaya 'Efe' denilince Özal Ailesi kızdı...

HİÇ YENİLİK YAPILMIYOR
Hayvanat Bahçesi bugünkü haliyle 32 hektarlık bir alana yayılıyor ancak 22 hektarı kullanılıyor. Çevresindeki alanlar ise, gerektiğinde genişletilmesi için boş tutulmuştu. İki biyolog ve iki veterinerin görevli olduğu Hayvanat Bahçesi'nde 43 de işçi çalışıyor. Buna rağmen hayvan sayısı 2 bin 500'ün üstünde. Tür sayısı ise 199. Sadece yabani hayvanların değil, soyu tükenmekte olan kelaynaklar, Ankara kedisi, Denizli horozu gibi hayvanların da koruma altında tutulduğu Hayvanat Bahçesi, 2006 yılında çıkarılan bir yasa ile, AOÇ'nin bir bölümüyle birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. 1950'lerde dünyanın en modern hayvanat bahçelerinden biri olmasına rağmen zaman içinde kendini yenileyemeyen Ankara Hayvanat Bahçesi'nde hayvanlar hala kafes içinde tutuluyor, bu da eleştiri konusu oluyordu. Hayvanların küçük kafeslerde, elektrikli bariyerlerin ve demir parmaklıkların arkasında tutulmasına, yaşadıkları yerlerin kötü kokmasına ve 'yaşıyor gibi değil, sergileniyor gibi' duruşlarına tepkiler geliyordu. Bütün bu tepkileri de değerlendiren yeni yönetim, camların, kafeslerin arkasında tutulan hayvanların yerini ve şartlarını değiştirme kararı aldı. Yeni Hayvanat Bahçesi, çimento fabrikası olarak kullanılan bir alana nakledilecek. 840 dekar alanda yeni ve modern bir hayvanat bahçesi oluşturulacak. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, projeyi beş yılda bitirmeyi hedeflediklerini söylüyor.

Uğur BECERİKLİ / ANKARA

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Neler erkeklere oluyor?
 'Moda çevresi eşcinsel dolu'
 Kalpleri sokakta atan ünlüler
 Sömestr tatili bitmeden ne yapmalı?
 Incubus konseri öncesi hazırlık dersleri
 Bu oyun çok acayip!
 Brit istilası!
 Kokoşka
 Gözleri görmüyor
 Sokaktan kurtarın
 Eski dostunuz bir tık ötededir belki
 Bu serginin ismi yok dişiliğin sembolü var
 Türklerin Barcelona'da fuar çıkartması
 Butik mi Kapalıçarşı mı?
 Kahvaltı bahane aşk şahane
 Barbi misin magazin güzeli*
 Dördüncü bebek yaşamalı mı?
 Davalık yemek tarifleri
 Rengârenk bakın
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
Temizlik zamanıdır şimdi
Paris'te uğurlu bir...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Akıl beslenir mi?
Gelen elektronik posta sayısı çok...
Kara Kıta'nın bitmeyen trajedisi
Kara Kıta'nın bitmeyen trajedisi
İşte büyük kitleye seslenen o görkemli, adeta baş döndürücü aksiyon...
Şehrin göbeğinde şiddet var!...
Şehrin göbeğinde şiddet var!...
Beyoğlu'nun adım başındaki 'modern bar'larından biri... Buralarda,...
Acı, ekşi, tuzlu ve tatlı bir arada Tayland Mutfağı
Tüm dünya mutfakları birer birer moda olup sıralarını savıyorlar.
Bayatlamayan kurabiyeler
Bursa'da, 1982 yılından beri dayıdan yeğene geçen bir gelenekle...
Mojo Bar'dan Barda'ya transfer
Bu hafta gösterime giren Serdar Akar'ın yeni filmi Barda, ilginç konusunun yanı...
Yalın ve duyarlı dokunuşlar
Resim çalışmalarını 10 yıldır kendi atölyesinde sürdüren ressam İnci Okay'ın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.