kapat
   
07 Şubat 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
SMS:
SG yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

OKS'de tercih ve başarı puanı

Ortaöğretime yerleştirme sınavında bugüne kadar yaşanan olumsuzluklardan dolayı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) birtakım yenilikler getirdi. Bu yeniliklerin en önemlileri, yeni tercih sistemi ve okul başarı puanının 2007-OKS'ye eklenmesi. Bilindiği gibi önceki sistemde iki ayrı tercih ve yerleştirme yapılıyordu. Bu uygulamada sürekli yaşanan tercih kavgası ve sonunda da boş kalan kontenjanlar söz konusuydu. 2007-OKS'de uygulanacak yeni sistemle bu tür sorunların yaşanmaması amaçlanıyor.
Buna göre; adaylar sadece bir defaya mahsus olmak üzere 20 tercih yapacak. 2007-OKS'ye girecek tüm adayların Matematik-Fen (MF) ve Türkçe-Matematik (TM) puanları hesaplanacak. İki puan türünün her birinden tüm adaylar en yüksekten en düşüğe doğru sıralanarak, başarı sıraları bulunacak. Bir okulun başarı sıralamasını, o okulu tercih eden adayların puanları oluşturacak. Son aşamada, adayların tercih listeleri okulların başarı sıralamasına göre ayrı ayrı incelenecek.
Adaylar ilk tercihine yerleştirilmeye çalışılacak. Eğer puanı ilk tercihine yetmiyorsa, ikinci tercihine, ona da yetmiyorsa üçüncü... Ve daha sonraki tercihine yerleştirilecek. Buna göre de kayıtlar gerçekleştirilecek. Kayıt sonrasında boş kalan kontenjanlar tespit edilecek. Adaylardan yeni tercih istenmeyecek. Daha önceki tercihleriyle yeniden yerleştirmeye katılma istekleri alınacak. Adaylar birinci yerleştirmede kayıt yaptırmış olsalar dahi, haklarından vazgeçerek ikinci yerleştirmeye girebilecek. İkinci yerleştirmeye katılan adayların ilk tercihleri dikkate alınarak yeniden yerleştirme yapılacak. Böylece boş kalan kontenjan sayısı en aza inecek. Ortaöğretim kurumlarının homojenliği bozulmayacak. Ayrıca yüksek puanla alt tercihe kayıt yaptıranların, daha üst bir tercihe girmesi sağlanacak.

İlköğretim başarı puanı
İlköğretim kurumlarının önemini artırmak için, öğrencinin ilköğretim başarı puanı (İBP) yaklaşık yüzde 15 oranında 2007-OKS puanına eklenecek. Birinci adımda 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflardaki yıl sonu başarı ortalamalarından diploma notu elde edilecek. İkinci adımda, tüm öğrencilerin diploma notları toplanacak ve öğrenci sayısına bölünecek. Böylece okul ortalaması bulunacak. Üçüncü adımda ise, öğrencinin diploma notu, okulunun ortalamasıyla karşılaştırılacak. Bunun sonucuna göre öğrenciye az ya da çok puan verilecek. Buna ilköğretim başarı puanı (İBP) denecek. Bu puana göre öğrencinin ilköğretimdeki kişisel başarısı ortaya çıkacak. Öğrenci bu puanının yüksek olmasını istiyorsa, okuluna daha çok ağırlık vermek zorunda... İBP katkılı toplam ağırlıklı standart puan 100-500 puan aralığına dönüştürülerek, yerleştirme OKS (Y-OKS) puanı hesaplanacak.

Bana göre ne olmalı?
Buraya kadar her şey güzel. Ne yazık ki ilköğretim kurumlarımızda objektif olarak not verilmiyor. Bence bu geçiş aşamasında İBP'nin katkı oranı yüzde 8 veya 10 olmalıdır. Ayrıca İBP'nin kişisel başarı olduğunu göz ardı etmemeliyiz. Tüm ilköğretim kurumlarımızda aynı kalitede eğitim yapılmamakta, yine aynı standartta not verilmemektedir. Bu yüzden 2007-OKS'ye girerken öğrencinin mensubu olduğu okulun da eğitim kalitesinin ortaya çıkması gerekir. Bana göre, 2007-OKS'den sonra ilköğretim kurumlarının kendi bünyelerindeki öğrencilerinin FM ve TM puan ortalamaları alınmalıdır. Bu puan ortalaması ne kadar yüksekse, öğrencinin okul başarı puanı o derece yüksek olur. Buna da ağırlıklı ilköğretim başarı puanı (AİBP) adı verilir.
Buradan da okulun kitlesel başarı puanı ortaya çıkar. Böylece okullar ve öğrenciler arasında haksızlık yapılmamış olur. AİBP'nin de belirli bir oranı (benim görüşüm bu puanın yüzde 8 veya 10'u) 2007-OKS FM veya TM puanlarına eklenir. Buna da yerleştirme OKS puanı (Y-OKS) adı verilir. Kısacası okul olmadan, eğitim düzeyi yüksek ortaöğretim kurumlarına (Fen, Anadolu Liseleri...) girişin çok zor olduğunu herkes kabul eder.
Gençlerimizi kalitesizlikte değil, kalitede eşit duruma getirelim. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) değerli yöneticilerinin ilköğretim başarı puanının (İBP) yanı sıra, ağırlıklı ilköğretim başarı puanını da (AİBP) dikkate almalarını diliyorum. Böylece ilköğretim kurumlarımızın arasında artı ve eksiler ortaya çıkacaktır. Mevcut eğitim sistemimizi benimseyin veya benimsemeyin, binde bir puanın dahi çok önemli olduğu bu tür sıralama sınavlarında dershanenin ve özel dersin ağırlığı da göz ardı edilemez.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ayasofya ' ya oy verelim   / 31-01-2007
 OKS kalkmaz, başarı puanı gelir   / 24-01-2007
 Olgunluk sınavları ve 100'lük not sistemi   / 17-01-2007
 Öğrencilere burs müjdesi   / 10-01-2007
 Koç'tan meslek liselerine destek   / 03-01-2007
 Korsana karşı eğitim   / 27-12-2006
 Liselilere yönelik kültür projesi   / 20-12-2006
 4 yeni vakıf üniversitesi   / 13-12-2006
 Liseliler için genelge   / 06-12-2006
 Meslek liselerini es geçemezsiniz   / 29-11-2006
EMRE AKÖZ
Kaybeden çocuğu dövmeyin
Salondan çıkan 10 yaşındaki...
SAİT GÜRSOY
OKS'de tercih ve başarı puanı
Ortaöğretime yerleştirme...
BALÇİÇEK PAMİR
Eğlenilecek kızlar... Evlenilecek kızlar
Bir haddini...
HINCAL ULUÇ
Tarikatlar ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı!..
Hemen bütün...
Başın öne eğilmesin
Başın öne eğilmesin
Adnan Polat, Kayseri dönüşü havaalanında formsuz Arda'yı bu sözlerle...
Teriminatör
Teriminatör
Türk futbolunun seyrini değiştiren Fatih Terim bugün bir rekoru daha...
Gül'den Beyaz Saray'a harita üstünde uyarı
Beyaz Saray'da ABD Başkan Yardımcısı ile görüşen Dışişleri Bakanı...
'Çomağı soktuk sesler yükseldi'
Erdoğan, "Derin devlet, devletin kendisi değil, hukukun dışına çıkan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu