kapat
   
07 Şubat 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Son çeyrekte ihracat önde

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) yıl sonu dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre, ihracat fiyatları yüzde 3.7 artarken, ithalat fiyatlarında artış yüzde 8.8 olarak gerçekleşti. Miktar bazında bakılınca, ihracattaki artış, ithalattaki artışı geçti. İhracatta yüzde 8.2, ithalatta yüzde 6.1 miktar artışı yaşandı.

TÜİK'in açıkladığı Dış Ticaret Endeksleri Aralık/2006 rakamlarına göre; aralık ayında bir önceki aya göre ihracat miktar endeksi yüzde 3.9 ve ithalat miktar endeksi yüzde 12.5 oranında azalış gösterdi.

Aralık ayında bir önceki aya göre ihracatta tek artışı yüzde 19.3 ile madencilik ve taşocakçılığı gerçekleştirdi. Balıkçılıkta yüzde 25.5, tarım ve ormancılıkta yüzde 18.7, hurdalarda yüzde 3.9 ve imalatta yüzde 3.3 ihracat düşüşü oldu. Böylece genel itibariyle aralık ayı ihracatında yüzde 3.9 düşüş gözlendi.

Aralık
ayında bir önceki aya göre, ithalatta miktar bazında genelde yüzde 12.5 düşüş gerçekleşti. En büyük düşüş, yüzde 17.4 ile hurdalardan kaynaklandı. Onu, yüzde 13.3 ile madencilik ve taşocakçılığı, yüzde 12.8 ile imalat ithalatındaki düşüşler izledi. Tarım ve ormancılık ithalatında ise yüzde 16.9'luk artış yaşandı. Balıkçılıkta ithalat yapılmadı.

SON ÇEYREKTE İHRCAT ÖNDE

2006 yılının dördüncü çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre; ihracat miktarında yüzde 13.7 artış oldu. Dördüncü çeyrekte balıkçılık ihracatında artış oranı yüzde 258.7'ye çıktı. Tarım ve ormancılıkta yüzde 59.9, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 18.3, imalatta yüzde 11.4 ihracat artışı yaşandı. Hurda ihracatı ise yüzde 2.8 düştü.

Dördüncü çeyrekte, üçüncü çeyreğe göre, ithalat genelinde yüzde 1.8 artış oldu. En yüksek ithalat artışı yüzde 16.7 ile madencilik ve taşocakçılığında hesaplandı. Hurdalarda da yüzde 2.8 ithalat artışı oldu. Tarım ve ormancılık ile imalat ithalatı ise sırasıyla yüzde 1.7 ve yüzde 0.8 oranında düştü. Balıkçılıkta ise ithalat yapılmadı.

YILLIK İHRACAT ARTIŞI LİDERİ TARIM

2006 yılı genelinde, bir önceki yıla göre bakıldığı zaman, ihracatta yüzde 8.2 artış görüldü.

Tarım ve ormancılık yüzde 16.6 ile artışta başı çekti. Onu, yüzde 12.9 ile madencilik ve taşocakçılığı, yüzde 7.8 ile imalat, yüzde 7.4 ile hurdacılıkta ihracat artışı izledi. Balıkçılıkta ise yüzde 15.2 ihracat düşüşü gözlendi.

İthalat miktar bazında, 2006 yılını yüzde 6.1 artış ile tamamladı. İthalatta yıl genelinde en yüksek artış yüzde 10.8 ile hurdalarda yaşandı. Madencilik ve taşocakçılığında yüzde 8, imalatta yüzde 5.9 ithalat artışı oldu. Tarım ve ormancılık ithalatı ise yüzde 7.6 düştü.

ARALIKTA FİYATLAR AYNI DÜZEYDE ARTTI

Fiyata ilişkin endekslere bakıldığı zaman; aralık ayında bir önceki aya göre ihracat değerlerinde yüzde 3.5 artış görüldü. İhracatta en büyük fiyat artışını yüzde 24.1 ile balıkçılık yaşadı. İmalatta yüzde 3.6, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 2.7, hurdalarda yüzde 1.4 ihracat fiyat artışı oldu. Aralık ayında tarım ve ormancılık fiyatları ise yüzde 0.6 düştü. Aralık ayında ithalat fiyatlarındaki artış yüzde 3.6 oldu.

Böylece aralık ayında ihracat ile ithalatta fiyat artışları hemen hemen aynı düzeyde gerçekleşti. İthalatta en yüksek fiyat artışı yüzde 3.9 ile imalatta yaşandı. Onu, yüzde 3.1 ile madencilik ve taşocakçılığı, yüzde 1.2 ile tarım ve ormancılıkta ithalat fiyat artışları izledi. Hurda ithalatında fiyatlar yüzde 0.2 düştü. Balıkçılıkta ithalat yapılmadı.

2006 son çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre, ihracatta 0.1 fiyat artışı oldu. En yüksek ihracat fiyat artışı yüzde 12.4 ile hurdalarda görüldü.Onu yüzde 2.2 ile tarım ve ormancılık, yüzde 0.4 ile imalatta ihracat fiyat artışları izledi. Balıkçılıkta ihracat fiyatları ise yüzde 12.3 düştü. Madencilik ve taşocakçılığında da yüzde 8.3 fiyat düşüşü oldu.

Son çeyrekte ithalat fiyatları yüzde 0.5 düştü. En yüksek düşüş yüzde 6.1 ile madencilikte gerçekleşti. Hurdalarda da yüzde 0.6 ithalat fiyat düşüşü oldu. Tarım ve ormancılık ile imalatta ise sırasıyla yüzde 1.1 ve yüzde 0.5 ithalat fiyat artışı yaşandı. Balıkçılıkta ithalat yapılmadı.

İTHALATTA FİYAT ARTIŞI İHRACATI SOLLADI

Yıllık bazda bakıldığında ihracat fiyatları yüzde 3.7 artarken, ithalat fiyatlarında artış oranı yüzde 8.8 oldu. 2006'da ihracat fiyatlarında en yüksek artışı yüzde 33.4 ile hurdalar kaydetti. Madencilikte yüzde 16.1, imalatta yüzde 4.4 ihracat fiyat artışı oldu. Tarım ve ormancılıkta ise yüzde 14.1 fiyat düşüşü gerçekleşti. Yılı ihracatta fiyat düşüşü ile kapatan bir diğer sektör de yüzde 8.9 ile balıkçılık oldu.

Yıllık ithalat fiyat bazında tüm ana endekslerde artış oldu. İthalat fiyatları; madencilikte yüzde 24.4, hurdalarda yüzde 10, tarım ve ormancılıkta yüzde 8.1, imalatta yüzde 6 yükseldi. Balıkçılıkta ise ithalat yapılmadı.

GIDA İTHALAT FİYATLARI YÜZDE 10.3 ARTTI

Merkez Bankası'nın enflasyonun baş sorumlusu ilan ettiği, imalat kalemleri içindeki gıda ürünleri ve içeceklerde de, yıl genelinde yüzde 10.3 ithalat fiyat artışı yaşandı. Bu kalemde ihracat fiyat artışları ise yüzde 2 düştü. Aralık ayında da, bin önceki aya göre gıda ihracat fiyat artışı yüzde 3.5, ithalat fiyat artışı ise yüzde 1.4 oldu.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Asgari geçim indirimi geliyor
 Sanal banka mağdurları
 Borsa düşüşünü sürdürdü
 Telekom zammı sorusu
 Dolar 1,4040 YTL seviyesinde
 İran sermayesi Türkiye'de
 Halkbank için ÖYK kararı çıktı
 İstanbul piyasasına 8 milyon YTL ceza
 YTL değer kaybediyor!
 Seçim etkilemez, mayısta Halkbank halka arz edilir
 Sezer, Kıbrıs ambargosunu anımsattı Petrol Yasası'nı kısmen...
 Türkiye en büyük piyasalardan biri
 Erdoğan, Mortgage yasasının çıkması için talimat verdi
 Maliye'den Uludağ'da 'Buzda dans' operasyonu
 İMKB'de Birsen'in yurtdışı gezileri mercek altına alındı
 'Çağrıştırmasın diye rakının yanına leblebi bile koymadık'
 'Antalya üstsüzlerin şehri laik olmayanlar gidemez'
 Nema mağdurlarıyla barışma mart ayında
 Fortis ve ABN Amro birleşme yolunda ilerliyor
 Putin, oligarklarla masaya oturuyor
 LG, Kürtçe dilli cep geliştirdi
 Hollanda vergi cenneti oluyor
 Fransız Total, nükleer işine giriyor
 Türk müteahhitler dünyada ilk 3'e girdi
 Encümen, Acaristanbul yıkımına direniyor
 Ilısu projesinde kredi krizi kapıda
 İthalatçılıktan ihracatçılığa geçti, hedef marka olmak
 Otomobil arızasına 'tek tuş'la 65 bin arıza teşhisi
 Borsada personele zam var başkana ve yardımcılara yok
 Halk'ta halka arz moral bozdu, borsa hız kesti
 Yabancı döviz satıyor, dolar 1.39 YTL'ye göz kırpıyor
 Petrol fiyatı 60 $'a dayandı
 'Türkiye'ye yatırım artacak'
 Brezilya borsası rekorda, real 9 ayın en yükseğinde
 Garanti 500 milyon $'lık sermaye kredisi sağladı
 TAV'ın 100 milyon dolarlık Tiflis Havalimanı'na BTC hattı...
 Şirketlerden
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Halk Bankası'nın halka arzı yeni mağdur...
Bara üç el bombasıyla geldiler
Üsküdar'da bir bara giden 2 kişi 3 el bombasıyla yakalandı. Şüphe...
Enkazdan, 36 saat sonra sağ kurtuldu
Diyarbakır'da çöken apartmanın enkazından çıkan 3 cesetle birlikte...
'Tuncel, Jandarma'nın da muhbiriydi'
'Tuncel, Jandarma'nın da muhbiriydi'
İstihbarat Daire Başkanı Akyürek müfettişlere, "Tuncel Jandarma'ya da...
13 gün sonra serbest
13 gün sonra serbest
17 Ağustos'ta 195 kişinin ölümüne yol açan müteahhit Göçer'i 18 yıl 9...
IMKB
E: 42.099 D:% -0,95
DOLAR
S: 1,403 D:% 0,036
EURO
S: 1,823 D:% 0,413
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu