kapat
   
06 Şubat 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
301. maddeye ürkek ayar
301'e ürkek ayar

Sivil toplum örgütleri, 301'inci maddedeki Türklük tanımının korunmasını ama hapis cezası sınırının düşürülmesini istedi.

Erdoğan'ın isteği üzerine toplanan sivil toplum kuruluşları, hükümete sunacakları "301'inci maddedeki değişiklik" üzerinde uzlaştı: 'Türklüğü aşağılama' ifadesi yerine 'tahkir ve tezyif' ifadesi konsun. Ceza üst sınırı da 3 yıldan iki yıla insin... Böylece 301'den mahkûm olanların cezaları ertelenebilecek.

301. maddeye ürkek ayar

Sivil Toplum Kuruluşları (STK), cezalarda indirim öngörürken, "Türklüğe hakaret" kavramına da kısmen açıklık kazandırdı. 301'deki "Alenen aşağılama" ifadesi yerine, "alenen tahkir ve tezyif" ifadesi önerildi T.

Türk Ceza Kanunu'nun 301'nci maddesinin değiştirilmesi yönündeki Sivil Toplum Kuruluşları (STK) inisiyatifinde güç de olsa bir uzlaşma çerçevesi ortaya çıktı. İktisadi Kalkınma Vakfı'nın çağrısı ile hafta sonu yapılan toplantıya TOBB, Türk İŞ, TİSK, Hak İş, DİSK, TZOB, Memur Sen, MÜSİAD Başkanları katıldı. DİSK'in, itirazlarını sıraladığı, Tabipler Birliği'nin katılmadığı toplantıda, 301'nci maddede radikal bir değişiklik yerine ceza sınırları aşağıya çekildi. "Türklüğe hakaret" kavramına da açıklık kazandırılmaya çalışıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun halen üzerinde çalıştığı, diğer STK'ların da katkısını almaya uğraştığı metin, Perşembe günü bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyurulacak ve hükümete iletilecek. Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'un öncülüğünde geçtiğimiz hafta gerçekleşen toplantıda, 301'nci maddedeki değişiklik konusunda mutabakat oluşmamış, top hükümete atılmıştı.

NE
ÖNERDİLER?


* TCK'nın 301'nci maddesindeki "Türklüğü aşağılama" ifadesi yerine "Türk vatandaşlığı" ifadesinin konulması üzerinde uzun süre tartışan STK'lar, buradaki belirsizliği gidermek üzere Anayasa'nın 66'ncı maddesine atıfta bulunmayı kararlaştırdı. Bu maddede "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür" denildiği için yurtdışındaki Türklerin ya da Türk soyluların aşağılandığı iddiası ceza kapsamı dışında kalacak.

* 301'nci maddenin 1'nci fıkrasındaki "Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" ifadesindeki cezanın üst sınırı 2 yıl olacak. Böylece bir kişi bu maddeden hüküm giyse bile kişi hapis yatmayıp, cezası paraya çevrilip, ertelenebilecek.

159 KORKUSU

* 2'nci fıkradaki "Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, devletin yargı organlarını, askerveya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" ifadesi ise "alenen tahkir ve tezyif" ifadesi ile değiştirilecek. Bu noktada STK'larda, eski Ceza Kanunu'ndaki 159'ncu maddenin geri gelebileceği kaygısı ön plana çıktı. Bazı kuruluş temsilcileri, "Devletin saygınlığını tehlikeyle düşürme kastıyla hareket edilmesi" ibaresini metne eklemek istedi. Ancak bu öneri, "Tanım belirsiz" denilerek kabul edilmedi. Tahkir ifadesinin, "Aşağılama, onur kırma, onuruna dokunma", tezyif ifadesinin ise "Küçültmek isteme, alay etme, eğlenme" anlamına geldiğini, hakim tarafından her iki şartın birlikte aranması gerekeceğini savunan STK'lar, ayrıca fıkrayla ilgili değişiklik gerekçesinde ceza vermeyi zorlaştıran atıflarda da bulundular. Buna göre, hakimlerin karar vermeden önce baktığı gerekçede "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygun yorum yapılması" vurgusu bulunacak. Ek olarak, "Hakaret ve aşağılama yakın tehlike oluşturuyor mu?" sorusuna yanıt aranacak. Bu unsura rastlanmazsa ceza verilmeyecek.

* TCK 301'in 3'ncü fıkradaki "Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır" ifadesinde ise cezalar eşitlenecek. Bu durumda da ceza üst sınırı 2 yıl olacak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Sezer'den Arınç'a taş
 ABD'de 'Başbakan' gibi karşıladılar!..
 Şener: Hükümetimize gelmiş bir öneri yok
 Müşerref, Sezer'in konuğu
 Wilson, Bahçeli'ye milliyetçiliği sordu
 Yayla'yı savundu
 Çalışkan'ın şok sözleri
MAHMUT ÖVÜR
Anavatan'da 'Yılmaz gölgesi'
Gündem, kuşkusuz Türkiye'yi...
MUHARREM SARIKAYA
Yine 'tahkir ve tezyif..."
Türk Ceza Kanunu'nun (TCK)...
YAVUZ DONAT
Ne yapacağız?
Gazetede dostlarla kaynatıyorduk... Eski...
Deli mi dâhi mi?
Bahçelievler Yurdu'nda kalan A.Y.'nin, yurtta kızların tecavüze...
68 telefon, 40 webcam
Rafet El Roman, çocuklarını göremediğini iddia eden eski eşini...
İstihbarat müdürü görevinden alındı
İstihbarat müdürü görevinden alındı
Hrant Dink cinayetiyle ilgili Trabzon'dan gelen ihbar konusunda...
En büyük utanç
En büyük utanç
O.A.'nın ailesi hem rahibin annesinin, hem de İtalya Katolik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu