kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'nin en büyük tüp ailesi: Şimdi çok pişmanız
Türkiye'nin en büyük tüp ailesi: Şimdi çok pişmanız

İlk beşizlerimiz 2000 yılında dünyaya geldiğinde herşey çok güzeldi. Ancak zaman geçtikçe Alkan ailesi için dramlar başladı. Beşizlerden Tufan'ın altı aylıkken kör olduğu anlaşıldı, Emine üç yaşındayken öldü. Aile şimdi hastanenin verdiği evde yaşamaya çalışıyor.

2000 yılında ve eylül ayının altıncı gününde sabaha karşı Türkiye'nin ilk tüp beşizleri dünyaya geldi. Reha, Muharrem, Necmiye, Tufan ve Emine'yi Türkiye çok sevdi, isimleri Türk tıp tarihine yazıldı. Ablaları Sema Nur da onlardan iki yıl önce yine tüp bebek yöntemiyle doğduğu için, Alkan Ailesi aynı zamanda Türkiye'nin en geniş tüp bebek ailesi olmuştu. Alkanlar'ın hikayesi buraya kadar çok güzeldi. Ancak senaryo geçen altı yıl içinde çok değişti. Ağrı Doğubeyazıtlı bu aile için altı çocukla yaşamak hiç de kolay olmadı. Anne Semra Alkan ve baba Mehmet Alkan hala çocukları için gözyaşı döküyor; "Biz yalnızca iki çocuk istemiştik. Beşizler bizim için hayattın en ağır sürprizi oldu" diyorlar. Alkan Ailesi, geçen yedi yıl içinde büyük kayıplar yaşamış. Her biri 1 kilo 360 gram doğan beşizlerden biri erken doğum nedeniyle kör. Tufan dünyayı hiç görememiş; üstelik kör olarak dünyaya geldiği altı aylıkken ortaya çıkmış. Beşizlerden Emine ise salıncaktan düşünce beyin kanaması geçirmiş ve üç yaşındayken ölmüş. Şimdi doğum yaptıkları hastanenin, çocukların sağlığı için onlara verdiği Fatih'teki bir evde yaşıyorlar. Evin içinden çocuk sesleri eksik olmuyor. Bu evde, beş çocuğun koşturmacası ile yaşayan Alkanlar; gerçek hayatlarını anlattılar:

* Bugünkü aklınız olsaydı tüp bebek yapar mıydınız?
MEHMET ALKAN:
Ben Ağrı Doğubeyazıt'ta muhtarlık yapıyordum. Eşim Semra ile tam 13 yıl çocuk sahibi olabilmek için bekledik. Sonra baktık Ağrı'da olacak gibi değil; bütün birikimimizi topladık ve İstanbul'a geldik. Sema Nur tüp bebek yöntemiyle dünyaya geldiğinde çok mutlu olduk. Sonra, bir çocuğumuz daha, hatta o da erkek olsun istedik. Sema Nur sütten kesilir kesilmez Semra, yeniden tüp bebek yöntemiyle hamile kaldı. Biz iki çocuğumuz olsun isterken, ne olduğunu anlamadık ve dokuz ay sonra altı çocuğumuz oldu! Bu, bizim karşılayacağımız yükün çok üzerindeydi. Sonuçta altı yılda çok büyük zorluklar çektik.

* Siz baba olarak pişman mısınız?
MEHMET ALKAN:
İnsan anne baba olmaktan hiç pişman olmuyor. Ama ne yalan söyleyeyim biz çok pişmanız. İki çocuğumuz olsaydı, onlar çok daha iyi şartlarda yetişeceklerdi. Ona çok üzülüyorum.

* Beşiz risk değil mi; doktor size bu bebeklerden bazılarını alalım demedi mi?
SEMRA ALKAN:
Aslında dedi. Ama dört aylık hamileydim; çocuklarımı öldürecekmişim gibi geldi. İstemedim... Bunun üzerine doktorlar da yardım ettiler ve hamilelikte herşey iyi görünüyordu. Ama beş bebek yedi aylık doğdu. 'Onlara nasıl bakarım' diye aylarca gözyaşı döktüm ve şimdi de gözyaşlarım kesilmedi. Erken doğum nedeniyle bebeklerim kuvözde kaldı, çok küçük ve sağlıksızdılar. Tufan'ım kör oldu. Tufan için hala içim yanıyor.

YASAKLANMASI DOĞRU
* Şimdi devlet dört embriyodan fazla yerleştirmeyi yasakladı, yani artık beşiz doğurmak yasak; sizce bu yasak normal mi?
SEMRA ALKAN:
İyi bir karar. Biz bilemedik; o aşamada bir annenin 'çocuklardan bazılarını alın' demesi inanın çok zor, baştan böyle bir yasak konulması iyi. Çocukların hepsi sağlıklı olsun ama en iyisi tek bebek aslında.

* İmkanlarınız çocuklarınızı geçindirmeye yetiyor mu?
MEHMET ALKAN:
Yetmiyor; bir şey alınacaksa, bizim evde beş tane birden almak gerekiyor. Bir ayakkabı değil, beş ayakkabı... Şimdi doğdukları Medikal Park Hastanesi, bize hastanenin hemen yanında bir ev tahsis etti, orada yaşıyoruz. Doğu Beyazıt'a dönemedik. Bizim evde yemek bile neredeyse kazanla pişiyor. Yaşam bizim için çok ağır. Ama çocuklarımız azla yetinmeyi öğrendiler. En küçük şey bile onları mutlu eder.

ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Türkiye'nin en büyük tüp ailesi: Şimdi çok pişmanız
 Beyin sağlığı için lifli gıda
 Seni almaya geldiler
 Aşkı başlatan kadınlar!
 Kansızlık beyni etkiliyor
 Performansınızı doğal yollarla artırın!
 Annesi ev işine dalınca çocuk yaramazlık yapar
 Yarıyıl tatilinde ÖSS OKS tutsağı olmayın
 Gençleşmenin doğal formülü: Vİtamin kokteyli
 Şeker sanıp ilaç içmemesi için bir ecza dolabı alın
 Dr. Yasemin Fatih Amato: Kırışmamak için önlem alın
 Çarpıcı görünmek için pratik yollar
 Kendinizi çocuğunuzun öğretmeni sanmayın!
 Yaşam tarzınız tansiyonu etkiler
 Balık yiyerek iyot alın
Dr. Eren Eroğlu
İlkyardım çantası nasıl hazırlanır?
Geçenlerde uzun...
Beni bekleyen savaş için postal da giydim
Beni bekleyen savaş için postal da giydim
"Rus hocalardan çok sert bir eğitim aldım" diyen balet Tan Sağtürk:...
Türkler'in kötü imajını youtube aracılığıyla silecek
Türkler'in kötü imajını youtube aracılığıyla silecek
Velidedeoğlu, 'Geceyarısı Ekspresi'nde anlatılanların doğru...
Dilek Hanif 'in kariyeri tehlikede!
Dilek Hanif 'in kariyeri tehlikede!
Ülkemizin önde gelen modacılarından biri olan Dilek Hanif, bugünlerde...
İzel'le Ercan'ın bir Çelik'i eksikti
İzel'le Ercan'ın bir Çelik'i eksikti
90'lı yılların başında 'İzel-Çelik-Ercan' olarak albümler yapıp,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.