kapat
   
05 Şubat 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Murat Bardakci @ SABAH
Fax:
212 2276124
 

Haberi ben yaptım, cemiyet ödülü başkasına verdi

Gazeteciler Cemiyeti, her yıl "basın ödülleri" dağıtır. Gönderilen aday çalışmalar bir ön jüri tarafından elendikten sonra asıl jüriye sunulur ve ödül verilecek yayınları bu jüri belirler.
Bu sene de aynısı oldu ve jürinin hangi çalışmaları ödüle lâyık bulduğu birkaç gün önce açıklandı.
Listeyi okurken, hayretten sözün tam mânâsı ile donakaldım. Bu senenin araştırma ödülü "Einstein'ın İsmet İnönü'ye mektubu" başlıklı çalışmaya verilmişti ve ödülün sahibi de Cumhuriyet Gazetesi'nden Orhan Bursalı idi.
Hayretimin sebebi hem araştırmanın başlığı, hem de alan kişinin ismiydi; zira fizikçi Albert Einstein' ın İsmet İnönü' ye yazmış olduğu mektubu ben yayınlamıştım. Ama, senelerden buyana hiçbir kuruluşa ödül başvurusu yapmama yahut verilen ödülleri almama yolundaki prensibim gereği Gazeteciler Cemiyeti'ne de "Bana ödül verin" diye bir başvurum olmamış fakat gözümüzün nuru cemiyetimiz, benim yazımla başkasını ödüllendirivermişti!

Aczin bu kadarına pes!
Albert Einstein imzalı Fransızca mektubu dostum Mesut Ilgım' dan almış, mektubun fotoğrafını ve Türkçe tercümesini, sâbık gazetemde açıklamalarıyla beraber 2006'nın 29 Ekim'inde yayınlamıştım. Yazım üstelik "Büyük dahiden genç cumhuriyete rica" başlığıyla birinci sayfada sürmanşetten dokuz sütuna verilmişti, içeride de tam sayfaydı.
Gazeteciler Cemiyeti'nin yılın araştırması seçtiği yazı ise, Cumhuriyet'te, benim yayınımdan beş gün sonra, 3 Kasım'da çıkmıştı. Yazının üzerinde imzası bulunan Orhan Bursalı mektubun benim tarafımdan yayınlandığını zaten söylüyor, belgenin kendi sayfamda kullandığım fotoğrafını aynen alıyor, Fransızca'dan yaptığım tercümeyi daha da bir öz Türkçe olarak yeniden yayınlıyor ve bilim tarihçisi bir profesörün konu hakkındaki görüşlerini naklediyordu. Yani, cemiyetin ödüle lâyık bulduğu araştırma, benden yapılmış bir alıntıdan ibaretti.
Ben, Orhan Bursalı' yı hiç tanımamama rağmen, onun alıntı bir yazıyla ödül başvurusunda bulunacağını tahmin bile etmiyorum ve başvurunun Bursalı'nın adına başkaları tarafından yapılmış olduğuna inanmak istiyorum. Bu, madalyonun sadece bir tarafı ama diğer taraf, maalesef berbat: Ortada üç ay önce sürmanşetten verilen ve günler boyu ses getiren bir haberi hatırlamaktan bile âciz bir "Türkiye Gazeteciler Cemiyeti" var.
Bir zamanların ciddi bir mesleki örgütü olan, siyasetten günlük hadiselere kadar hangi alanda devreye girerse mutlaka ses getiren bu cemiyet doğru dürüst bir jüri kurmaktan bile âciz hâle gelmiş, onunbunun eserini başkalarına mâledip ödüllendirecek derecede basiretsizleşmiş ve gazeteciler için vaktiyle en büyük mesleki iftihar vesilesi olan "cemiyet ödülü" kavramını bile yerlerde sürünür vaziyete düşürmüş.

Reddetmekte haklıymışım
Bu son hadisenin şahitten de öte tarafı olduktan sonra, birkaç sene önce, hiçbir başvuruda bulunmamama rağmen beni araştırma dalında "yılın gazetecisi" seçen cemiyetin ödülünü reddetmekle ne kadar isabetli davranmış olduğumu şimdi çok daha iyi anlıyorum!
Bugünün genç gazetecileri, mesleklerini mesleki örgüt açısından son derece şanssız bir dönemde yapıyorlar. Bir yanda adına "Gazeteciler Cemiyeti" denen ama bir yazının yahut araştırmanın aslında kime ait olduğunu anlamaktan bile âciz bir enkaz var; diğer tarafta da "Basın Konseyi" diye cafcaflı bir isim takınan ama hukuken hiçbir şekilde vârolmamasına rağmen "hâkim amca" oyunu oynamaya heveslenip onubunu kınamakla kendini tatmine çalışan bir eş-dost grubu...
Gazeteciler Cemiyeti'nin akıl yoluna girip girmediği, jüri kararlarının önümüzdeki günlerde yönetim kurulu tarafından onaylanıp resmen açıklanmasından sonra ortaya çıkacak. "Araştırma" zannettikleri bir alıntıya ödül vermekte ısrar ederek anlayışlarındaki aczi herkese tescil mi ettirecekler, yoksa bu yazdıklarımdan birşeyler öğrenip hatalarından dönecekler mi, hep beraber göreceğiz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ayşeler demode, Aleynâlar in!   / 01-02-2007
 İslamcı basında dinciden çok solcu var   / 29-01-2007
 Diyalog herşeyi kabullenmek değildir   / 25-01-2007
 Bu işler kraldan çok kralcılarla yürümez   / 22-01-2007
 Benim Teşvikiyem böyle değildi!   / 18-01-2007
 Mehterbaşının tavsiyesini tutuyorum   / 15-01-2007
 Saddam aslında iyi yırttı, Menderes'i asmadan önce prostatına bakmışlardı   / 07-01-2007
MURAT BARDAKÇI
Haberi ben yaptım, cemiyet ödülü başkasına...
OKUR TEMSİLCİSİ
Bulanık suda av
Gene aynı sorun gündemde. Evvelce de...
ÜLKÜ TAMER
Öldükten sonra da yaşıyor
Sekiz gün iyi dayandım. Son üç...
Aslan'dan patinaj
Aslan'dan patinaj
Buzlu zeminde ve -7 derecede oynanan maçta G.Saray ile Kayseri...
Deplasman özürlü
Deplasman özürlü
Lig ve kupadaki Vestel galibiyetleriyle taraftarını ümitlendiren...
Bir günde 12 açılış ve iki temel atma töreni
Erdoğan 3 günlük İzmir gezisinde açılıştan açılışa koştu. Gece...
'Yeşil devrim' derken romantizmi kastetmiş
"Yeşil devrimden yanayım" sözleriyle tepki çeken milletvekili...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu