kapat
   
04 Şubat 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kişi başı gelir 2013'te 10 bin $

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4 yıl 2 ay önce yola çıktıklarında farklı bir Türkiye teslim aldıklarını ama bugün kişi başı gelirde 2013'de 10 bin dolar çizgisini hedefleyen bir Türkiye olduğunu söyledi.

Erdoğan, Aliağa Demokrasi Meydanı'nda belediyenin gerçekleştirdiği yatırımların toplu açılış törenine katıldı.

Başbakan Erdoğan, buradaki konuşmasında, 3 günlük İzmir ve Manisa programı çerçevesinde, aralarında toplu konutların, sanayi kuruluşlarının, çevre yollarının da bulunduğu pek çok açılışı gerçekleştirdiğini ve yeni yatırımların temel atma törenlerine katıldığını ifade ederek, Türkiye'nin artık bir değişim ve dönüşüm içinde olduğunu kaydetti.

Vatandaşların
bu değişim ve dönüşümle ''Artık bugün dünden daha iyi dediğini'' ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

''4 yıl 2 ay önce bu yola çıkarken farklı bir Türkiye teslim almıştık, hamdolsun bugün farklı bir Türkiye var. İnsanımız, dün akşamdan sabaha yatarken 'yarın ne olacak' diye ve 'cebimden yarın ne kadar eksilecek' diyordu. Bugün ise 'cebime ne kadar girecek' diye düşünüyor. Dün neydi, bugün ne oldu? Gayri Safi Milli Hasılası 181 milyar dolar olan bir Türkiye'den 400 milyar dolara tırmanan bir Türkiye var. Bu Türkiye güçlü, zengin bir Türkiye... Kişi başına gelir, biz iktidara geldiğimizde 2 bin 500 dolardı. İktidara geldiğimizde 5 yıl sonunda kişi başı geliri 5 bin dolara çıkarma hedefi koymuştuk. Bunu şimdiden 5 bin 380 dolara çıkarttık.

İnşallah bu yıl sonuna kadar daha da yükselecek. Kişi başına gelir 2013'de 10 bin dolar çizgisini yakalayacak. Tabii 10 bin dolar çizgisini yakaladığımız zaman Türkiye'yi tutabilene aşk olsun.''

Başbakan Erdoğan, benzer iyileşmenin faizde ve enflasyonda da yaşandığına işaret ederek, yüzde 67 olan faiz oranının yüzde 19'lara, her gün sürmanşetlerde olan enflasyonun da tek haneli rakamlara indiğini kaydetti.

Erdoğan, enflasyondaki düşüşe ana muhalefet lideri Baykal'ın ''zaten inişe geçmişti'' diye eleştiri getirdiğini belirterek, ''Sevsinler seni. Madem kendiliğinden oluyordu, devam etselerdi o zaman. Bu böyle devam edecek ve hedef, enflasyonda devamlı küçülmeye devam'' diye konuştu.İktidarları döneminde ekonomide iyileşme yaşandığını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bizim dönemimizde Fona devredilen bir banka var mı? Geçmişte devredilen bankaların 46 milyar dolar millete faturası var. Ayrıca, 13,5 katrilyon benim işçi, memur kardeşimden tasarruf adı altında kestiler. Bunlar yok muydu? Hadi yok desinler. Peki, bu 13,5 katrilyonu kim ödedi? Biz ödedik. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devleti işçisine memuruna, borçlu olamazdı. Çünkü, mesuliyetimizin gereği buydu. Onurumuz bunu gerektiriyordu. Bunun dışında İmarzedelere 8 katrilyon, bu faiziyle 10 katrilyonu buldu. Kim ödedi? Biz ödedik. Şu an, yaklaşık sadece 1 katrilyonu kaldı. Niye? Adaletin gereği bu da onun için.''

IMF İLE İLİŞKİLER

Başbakan Erdoğan, iktidarlarına sürekli olarak getirilen eleştirilerden birisinin de ''IMF konusu'' olduğunu belirterek, yönetimi devraldıkları zaman Türkiye'nin 23,5 milyar dolar olan IMF'ye borcunu 10.7 milyar dolara indirdiklerini söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:
''Bizim farkımız bu. Bir de Merkez Bankası konusu var. Size onu söyleyeyim:

Biz iktidara geldiğimizde Merkez Bankası'ndaki döviz rezervi, 26 milyar dolardı, şimdi ise 61 milyar dolar. Eğer 2001-2002 krizi yaşanmışsa yoksulluktan yaşandı. Mayıs-Haziran'da kriz yaşanmadıysa, varlıktan yaşanmadı. Bize 'madem döviz rezerviniz var, IMF'ye olan borcu kapatsanız ya' diyorlar. Biz borcumuzu ne zaman ödeyeceğimizi biliriz. Borç yiğidin kamçısıdır. Biz işimizi biliyoruz. Bugün Türkiye'nin itibarı varsa, iktidarın yaptıklarıyladır.''

Erdoğan, bu sayede Türkiye'ye gelen yabancı yatırım düzeyinde artık yaşandığını belirterek, iktidarları öncesi yıllık 1 milyar dolar seviyesinde küresel sermaye girişi olurken, bu rakamın 2006'da 19 milyar doları aştığını bildirdi.

İktidarları döneminde, ayrıca çiftçiye, esnafa ucuz kredi imkanı sağlandığını; eğitimde, sağlıkta, önemli kolaylıklar ve yatırımlar gerçekleştiğini anlatan Erdoğan, ''Bu millet kendine hizmet edeni biliyor. Etmeyeni de sandıkta yok ediyor. Şimdi umutlanıyorlar, bir çok oyunlarla... Erken seçimdi, Cumhurbaşkanı seçimiydi... Şöyle bir şeyler üretin, bir gün de 'şunu yaparsanız ülke için şu olur' deyin'' şeklinde konuştu.

Erdoğan, gelinen bu noktadaki en büyük etkenin istikrar olduğunu vurgulayarak, çok partili dönemde kendilerine gelinceye kadar ortalama 16 ay olan hükümet süresinin ilk defa 5 yıla kadar uzandığını dile getirdi.
Bunun sayesinde, toplu konuta kadar birçok alanda yatırımlar gerçekleştirildiğini dile getiren Erdoğan, ''6 bin 800 kilometre duble yol yaptık. Yol medeniyettir, durmak yok. Ayrıca 220 bin toplu konut yaptık, bunlardan 120 bini teslim ettik. Şu anda toplu konutta bu yıl tamamıyla yoksullara yöneliyoruz. Peşinatsız 100, 200 YTL taksitlerle 15, 20 yıl vade...İstiyoruz ki vatandaşımız başını sokacak bir yere kavuşsun'' diye konuştu.

SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ YASA

Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddeleri iptal edilen sosyal güvenlikle ilgili yasaya da değindiği konuşmasında, bu yasanın çıkmış olması halinde, Türkiye'de her doğan çocuğun sosyal güvenliğiyle dünyaya geleceği ve bunun 18 yaşına kadar süreceğini belirtti.

Muhalefetin, tüm bunlara rağmen yasaya karşı çıktığını dile getiren Erdoğan şunları kaydetti:

''Tabii bu Anayasa Mahkemesinden döndü. Ama biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tekrar getireceğiz. Neden, çünkü Türkiye Cumhuriyeti sosyal, demokratik, laik bir hukuk devletidir. Biz sosyal devlet olmanın gereğini yerine getireceğiz. Biz hortumculara para vermiyoruz. Biz Türkiye'nin sevdalısıyız. Biz milletimizin sevdalısıyız. Halkımızın huzur ve refahını yükseltmenin peşindeyiz. Biz, kar bora demeden bu yolculukta devam edeceğiz. Aşık Veysel'in dediği gibi, 'uzun ince bir yoldayız. Gidiyoruz gündüz gece.' Gideceğiz, gitmeye de devam edeceğiz.''

Erdoğan, daha sonra, beraberindeki Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ile Aliağa Belediyesi tarafından yaptırılan park, mahalle konakları ve yol düzenlemeleri içeren yatırımları, sembolik kurdeleyi keserek hizmete açtı.

KÜÇÜK TINAZ ERDOĞAN'I GÜLDÜRDÜ

Erdoğan, bu sırada platforma alınan 7 yaşındaki Tutku Tınaz adlı çocuk ile yakından ilgilendi.

Bir süre Tınaz'ın kendisine anlattıklarını dinleyen Erdoğan'ın, çocuğun anlattıklarına oldukça neşeyle güldüğü görüldü. Tutku Tınaz'ın Erdoğan'a ''Baykal'ın sözlerini fazla önemsememesini ve konuşmasında ondan bahsetmemesini'' önerdiği öğrenildi.

Erdoğan, daha sonra meydanda toplanan vatandaşları selamladı, çocuklara çeşitli oyuncak ve hediyeler dağıttı.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilçedeki programı kapsamında Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya'yı da makamında ziyaret etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Başbakan olayın takipçisi
 'Yeşil devrim' istedi
 Erdoğan: Bunlar milliyetçi filan değil, ırkçı, kafatasçı
 Mesut Yılmaz partisine Meral Gezgin'i çağırdı
 BBP'ye DYP'den transfer
 AKP'li Uslu'ya İtalya Devlet Nişanı
 Çubukçu'ya sitem
 MHP anında yanıt verdi
 Erdoğan diyette
MAHMUT ÖVÜR
'Derin devlet' meçhul değil!
Yurtdışı gezisi nedeniyle...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Hükümetin bilgiyle sınavı
Hrant Dink...
MUHARREM SARIKAYA
'Can pazarı'na yatırım
Yabancı firmalar, yakın geçmişe...
YAVUZ DONAT
"Büyük Atatürk'ün buyurduğu gibi..."
Dün öğleye doğru...
Atatürk, Ermeniler'in elkonulan mallarını Ermeni terörünün yetim bıraktığı çocuklara dağıtmıştı
Türkiye'de, bundan birkaç ay önce, ortaya tuhaf bir iddia atıldı ve...
Küresel ısınma felaketi için BM'den 'son uyarı'
Birleşmiş Milletler'in küresel ısınma senaryolarına göre, tedbir...
'Konuşacağım, Erhan Yanacak'
'Konuşacağım, Erhan Yanacak'
Yasin Hayal'in babası oğlunun telefonda kendisine yaptığı konuşmayı...
Kamera görüntüleri Ankara'da
Kamera görüntüleri Ankara'da
Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından İstanbul Polisi'nin olay...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu