kapat
   
04 Şubat 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Berdel'e 34 yıl

Berdel usulü evlendirilen 14 yaşındaki çocukla 17 yaşındaki kızın babaları hakkında 34 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

15 yaşında berdele 34 yıl hapis istemi

Diyarbakır'da 15 ve 17 yaşında iki gencin berdel yoluyla evlendirilmesi haberini ihbar kabul eden Cumhuriyet Savcılığı, iki baba hakkında 34'er yıl hapis istemiyle dava açtı.

Diyarbakır'ın Büyükkadı köyünde geçen yıl M.A. (15) adlı genç, kız kardeşinin kaçtığı kişinin 17 yaşındaki kız kardeşi ile, ailesinin baskısı sonucu "berdel" usulüyle imam nikâhı kıyılarak evlendirildi. Ancak Cumhuriyet Savcılığı, basında yer alan bu haberi ihbar kabul edip, "Berdel'i 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçu saydı ve iki baba hakkında 34'er yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Henüz ortaokula giden M.A.'nın (15) kız kardeşi, 17 yaşındaki H.K. adlı genç kızın ağabeyine kaçtı. Bunun üzerine iki aile arasında kan davası başlamaması için, taraflar görüştü ve çözüm olarak "berdel" geleneğinin devreye sokulmasına karar verildi. 14 yaşındaki M.A. ile 17 yaşındaki H.K. arasında imam nikâhı kıyıldı. Ancak, resmi nikâh yapılmayan çocuk yaştaki çift, birlikte yaşamaya başladı. Bu durum daha sonra, "14 yaşında berdel evliliği" başlığı ile gazete ve televizyonlarda haber olarak yer aldı. Bu arada H.K. de hamile kaldı.İFADEDE BERDEL YAPILMADI DEDİLER... 15 yaşındaki M.A. ile (yukarıda) 17 yaşındaki H.K. berdel gazetelere yansıdığında, Ailelerimiz istedi demişti. Dava açılıp da savcılığa ifade verdiklerinde ise, Telefonda görüşüp anlaştık, zamanla birbirimizi sevdik dediler.

'ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARI'
Ancak berdel evliliğinin basına yansıması üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, küçük yaştaki çocukların zorla evlendirildiklerine ilişkin beyanını da göz önüne alarak, aile reisleri Mehmet A. ve Ramazan K. hakkında, "Çocuğun nitelikli cinsel istismarı'' suçundan dava açtı. İddianamede 15 yaşında evlenmek zorunda kalan M.A.'nın basına yaptığı açıklamada, "Berdel geleneğinin yanlış olduğunu, ancak kendisinin bu geleneği değiştirmek için yapabileceği hiçbir şey olmadığını, evliliğe zorlandığını" ifade ettiği belirtilerek, ''Aile baskısı ve berdel gereği evlendik. Okuluma devam ederek tahsilimi tamamlayıp askerliğimi bitirdikten sonra evlenme arzusunda iken böyle bir olayın içerisine girmek zorunda kaldım'' sözlerinden alıntı yapıldı. İddianamede ayrıca, genç kız H.K.'nin yine basında yer alan "Berdel gereği M.A.'ya verildim. Bu olayın nedenini sorduğumda babam bana 'seni verdik, üstüne de 10 bin YTL para verdik' dedi'' ifadeleri de yer aldı.

'ÇOCUKLAR ANLAŞTI'
Savcılık tarafından ifadelerine başvurulan M.A.'nınH.K.nin babası Ramazan K.babası Mehmet A., bu evliliğin berdel geleneği ile yapılmadığını savunarak, "Kızım Ayşe, Ferhat K.'aye kaçtı. Bunun üzerine biz de oğlum M.A.'ya Ferhat'ın kız kardeşi H.K.'yi istedik. Çocuklar tanıştı, onların rızasını da alıp evlendirdik. Zaten yeni yasa ile ailelerin rızası olunca rismi nikah kıyılıyormuş. Neden dava açıldı anlamadım" dedi. H.K.'nin babası Ramazan K. de kızını kendi rızası ile evlendirdiğini savundu. Berdel geleneğinin mağduru oldukları belirtilen M.A ve H.K. ise dava açılması üzerine savcılıkta verdikleri ifadede birbirlerini sevdiklerini görüşüp anlaştıktan sonra ailelerinin rızasıyla evlendiklerini savundu. Mağdurların yaşlarının küçük olması nedeniyle herhangi bir cinsel ilişki için muvafakatlerinin aranmadığının belirtildiği iddianamede, suça bilerek ve isteyerek iştirak ettikleri bildirilen babalar hakkında 34'er yıla kadar hapis istendi. Diyarbakır Barosu Kadın Komisyonu üyesi Meral Danış da, davanın berdelle evlendirilen küçük yaştaki çocukların cinsel birlikteliğe zorlanmalarına karşı açıldığını kaydetti.

Atilla KORKMAZ-Hüseyin KAÇAR/MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Atatürk, Ermeniler'in elkonulan mallarını Ermeni terörünün...
 Küresel ısınma felaketi için BM'den 'son uyarı'
 Atatürk'ün öğretmeni sığınacak yer arıyor
 Marmaray'da ikinci tehlike
 Mavi gözlerine kıyamadım
 Danıştay: Önce otopsi sonra organ nakli
 Kaza kurbanı olan komisere gözyaşı
 İngiltere kuş gribi ile tanıştı
 Film gibi kovalamaca
 'Şiddeti özendiremezdim'
 Duru üçüncü kez nikâh masasında
 Sıla yine zirvede
 Kanseri yendi
 Değer tespiti için mahkemeye gitti
 10 aylık bebeği dövüp donmaya terk ettiler
 9 bin 883 kadın polisin 87'si emniyet müdürü
 RTÜK: Radyolar parazitsiz dinlenecek
 Eyüp'te spor kulübü belediyeye karşı
 Kaçırılan Türkmen kızları polis kurtardı
 Alman dansçılardan çocuklar için şov
 Eşcinseller internet yasağını protesto etti
EMRE AKÖZ
Türklerin zekâsı gelişiyor
Sağdan soldan gelen bilgiler...
HINCAL ULUÇ
Sevgililer Günü'nde benzersiz bir gece..
Şimdiden...
İlk küfür devre arası
İlk küfür devre arası
G.Birliği maçının 74. dakikasında küfrettiği için atılan F.Bahçeli...
Görüntü bozuk
Görüntü bozuk
İkinci yarıya iddialı giren Vestel Manisa ile Trabzon golsüz berabere...
'Yeşil devrim' istedi
AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, partisinin gençlik...
Erdoğan: Bunlar milliyetçi filan değil, ırkçı, kafatasçı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Manisa'da AK Partililere yaptığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu