kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kazim Kanat @ SABAH
SMS:
4122-KK MESAJ
 

Maraş'tan bir haber geldi. Dediler ki...

O hüzünlü türküyü çocukken bizim evimizde Aşık Mahzuni'nin sazından dinlerken üzülürdüm: "Maraş'tan bir haber geldi. Dediler ki Merit ölmüş!.." Çocuk aklı işte. Ölüm benim için hüzün demek, sonbahar demek! Hemen hüzünlenmeyin canım. Hayır efendim, hayır! Bu kez kötü haber yok, iyi haber var. O haber de şudur efendim: İstanbul'da yaşayanlar Gaziantep, Adana, Şanlıurfa yemek kültüründen sonra Kahramanmaraş mutfağı ile tanışacak. Etiler'deki Mado yöresel yemekleri sunacak. Yani Ökkeşler'in yemek savaşı olacak. Eh ne diyelim ki... Birinin ön adı Kahraman, ötekisin adı ise Gazi! Diyeceğim şudur: Antep'in baklavası varsa... Maraş'ın baklavası da var, dondurması da var... Dahası da şudur: Maraş'ın yemekleri tam gurmeler içindir. Ökkeşler alınmasın ama Antep yemekleri, Maraş'ın yemekleri yanında sefer tası yemeği olur! Benim bu sözüme Anteplilerin cevabı hazırdır: "Hadi de get oradan. Apır sapır konuşma!" Ben de derim ki: "Kele; hele bizi bir dinle Entepli ağam!.."

İÇLİ KÖFTENİN BÜYÜSÜ
Çocuktum... Maraş'ın ilçesi o yemyeşil Afşın Dağları tepeleri üzüm bağları ile doluydu. Canım annem Ayşe Hatun Sultan, kırmızı ve beyaz üzümleri birbirinden ayırır, sonra beyaz üzümleri teknenin içinden ayakları ile çiğnerdi. Bir kazanda toplanıp ezilen üzümlerin üstten suyu alınır, hafif kaynatılırken içine biraz da un kadar çırpa çırpa kaynatırdı. Daha önce bir ipe dizilmiş kuru cevizler tek tek kazanın içine sarkıtılır, sonra da gergin iplere asılarak kurutulurdu. Kırmızı üzümde ise aynı işlem yapılır ama içine ayrıca nişasta konulurdu. Ayrıca evdeki çarşafların üstüne artık o pekmezleri inceden sürer ve kuruturdu. Buna 'bestik' derdik ve içine ceviz koyarak yerdik. Şu ev baklavasına gelince... Bütün sihri içine konulan hamurun inanılmaz ince ve çok katlı olmasıydı. Şıranın verilme zamanı da önemliydi. Şimdi yemeklere geçelim... Elbette dünyanın belki de en acı, ama en lezzetli yemeklerinin içindeki lezzet sihri olan kırmızı pul biberin vatanı Maraş'tır. Şimdi gelelim yemeklere: Çiğ köftenin eti mermer üzerinde tahta tokaç ile dövülür ve asla su kullanılmaz. Güzin Teyzem çiğ köfteyi yoğururken alnından düşen ter damlaları için "Bu, köftenin su hakkı," derdi. İçli köftenin büyüsü ise şu: Tereyağ donmuş halde köftenin içine konulur. Köfte suda kaynatılıp sıcak halde servis yapılır. Hele domatesli kebabı var ki, yerken suyuna aman dikkat!

ANACIĞIM BEĞENMEZSE YANDIN!
Sarmalar ve dolmalar, bamya, et kabağı... Kış için hazırlanan kavurmalar... Küçük lahmacunlar, ama illa da üzeri kapalı pideler. Elbette yemek öncesi tarhana çorbası vardır ki tek itirazım da bunadır. Sevmem. Sofraya her geldiğinde isyan ederim: "Tarhana tartar, karnımı yırtar, ana beni kurtar!" diye bağırırım. Benim favori çorbam ayak paçadır. Kelle paça da harika yapılır. Hatta mumbar özel tavsiyemdir. Mado lokantası açılınca bir Maraşlı ve biraz da gurme olarak denetlemeye anamı da alıp gideceğim. Sevgili Atilla Kambur'a bir hatırlatma yapayım: Anamı Üsküdar'daki Kanaat Lokantası'na götürdüm. Etli yemek istedim. Annem yemeğin tadına baktı, garsona "Evladım bunun adı nedir?" dedi. Garson "Biz buna Elbasan tavası deriz," dedi. Anam sinirlendi: "Biz buna Elbistan tavası deriz," dedi. Garson gülümsedi: "Doğrusu o, ama herkes bunu böyle biliyor," dedi. Sevgili Atilla, Mado'ya anacağımla geleceğim ve ona doğduğu kasabanın yemeği Elbistan tavasını ikram edeceğim. Anacağım beğenmezse yandın Atilla hemşehrim!..

MESAJ: Bir şehir var ki oranın mutfağı hep es geçilir. O şehir dünya yemek kültürü öncülerinden biri olan Antakya'dır. Humusu, kağıtta kebabı ve sonunda sofraya gelen künefe var ki vay aman vay! Künefenin üzerine yazın dondurma, kışın kaymak konur ki vay anam vay!.. Harbiye'de, şelaleler altında ikram edilen tavuk yemeğini unutur muyum? O da başka yazıya!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sarı gelin ve ah Tamara!   / 28-01-2007
 Doktor ne kadar ömrüm kaldı?   / 21-01-2007
 Gülün solduğu akşam!   / 14-01-2007
 Ağaçlar da konuşurmuş meğer!   / 07-01-2007
 Babasız bir yılbaşı daha!...   / 31-12-2006
 Ahmet Ertegün'ün rüyası: Cosmos!   / 24-12-2006
 Maraş'tan bir haber geldi. Dediler ki...   / 17-12-2006
 Biz erkekler, 'taş kalpli'yiz! Oysa siz kadınlar...   / 10-12-2006
 Korkmak mı, aslaaaa   / 03-12-2006
 İki fotoğraf ve birkaç kırık dökük anı   / 26-11-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
90 yaşında su kayağı yapmak isteyenler için
Ne yalan...
KAZIM KANAT
Her seher bir gül açar...
Hayatın renkleri içinde hiç...
ÖNCEL ÖZİÇER
Oscar goes tooooo!
Biriyle tanışırsın. İlk elektrik...
ATİLLA DORSAY
'Azınlıklardan korkmak niye?'
Türk medyasının Ermeni...
Zor sınıfın çalışkan çocuğu
Zor sınıfın çalışkan çocuğu
S Max'i kullanmak keyifli. İçinde iyi hissediyorsunuz. Sürati de pek...
Suudilerden sonra en çok iş jeti Türkiye'de
Suudilerden sonra en çok iş jeti Türkiye'de
Türkiye'deki özel sektörde 48, devlette 24 olmak üzere toplam iş jeti...
Seksin saati olur mu?
Psikolog Elif Orhon ve Psikolog Dr. Mualla Oktay seks için en iyi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.