kapat
   
03 Şubat 2007 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rum tarafı bastırıyor

Kıbrıs Rum yönetimi, denizde petrol ve doğal gaz arama ve çıkarmaya başlamak amacıyla Lübnan ve Mısır'la ''münhasır ekonomik bölge sınırlarını belirleyen'' anlaşmalar imzalaması üzerine patlak veren krizden sonra, petrol arama-çıkarma prosedürünü planladığı gibi hayata geçirmekte ısrarlı olduğunu açıkladı.

Kıbrıs Rum yönetimi sözcüsü Hristodulos Paşardis, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, 15 şubatta deniz bölgesinde petrol veya doğal gaz arama-çıkarma prosedürlerinin başlatılması halinde, Türk hükümetinin gerekli faaliyetlerde bulunacağı yönündeki açıklamasını yorumlarken, şöyle dedi:

''Kıbrıs
(Rum) hükümeti 15 şubatta başlayacak prosedürü planlandığı şekilde ilerletecek. Türk hükümetinin yapması gereken tek faaliyet, meşruiyetle barışmak ve uluslararası hukuk kurallarına saygı göstermektir.''

Paşardis, Rum yönetiminin petrol çıkarma konusundaki gelişmeleri soğukkanlılıkla izlediğini, şu anda BM Güvenlik Konseyine başvurmayı gerekli bulmadığını da açıkladı.

''KORSAN'' NİTELEMESİ

Kıbrıs sorununun, Güney Kıbrıs'ın, bölgedeki petrol yataklarından istifade etme çabası içerisinde imzalamış olduğu anlaşmalarla hiçbir bağlantısı bulunmadığını savunan Paşardis, konuyla ilgili tepkisini ortaya koyan Türkiye hakkında, ''görevlendirilmiş jandarma'' ve ''Doğu Akdeniz'in kontrol dışı korsanı'' nitelemesinde bulundu.

Hristodulos Paşardis, ''Türkiye hukuki ve egemenlik haklarımızı kullanmamızı yanlış anlıyorsa kendi tahrikkar tepkilerine nasıl bir yorum getirilebilir? Yapılabilecek tek yorum; Türkiye'nin tamamen, bölgenin jandarması, zaman zaman da Doğu Akdeniz'in kontrol dışı korsanı gibi hissettiği ve bu şekilde hareket ettiğidir'' iddiasını ortaya attı.

Güney Kıbrıs'ın bu konuda Yunanistan'la herhangi bir istişarede bulunup bulunmadığı sorulduğunda Paşardis, Rum yönetiminin Yunanistan'la her zaman istişarede bulunmasının gerekli olmadığını, bu konuda Yunan hükümetinin tam bilgilendirilmiş ve kendileriyle hemfikir olduğunu söyledi.

Rum Sözcü, Güney Kıbrıs'la petrol konusunda anlaşma yapmış olan ülkelerin, Türkiye'nin tepkisinden sonra anlaşmaları hayata geçirmeyi yeniden düşündükleri haberleriyle ilgili olaraksa ''Lübnan veya Mısır, (Güney) Kıbrıs'la imzaladıkları anlaşmalardan caymış değil'' dedi.

Paşardis, Rum yönetiminin bu konuda planladığı gibi ilerleyip ilerlemeyeceğinin sorulmasına karşılık da, ''Elbette planlandığı şekilde ilerleyeceğiz'' ifadesini kullandı.

HRİSTOFYAS: ''TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA AL-VER VAR''


Rum Meclis Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas da, Türkiye'nin tavrının BM, AB ve üye ülkeleri tarafından kınanması gerektiğini iddia ederek, ''Uluslararasında tanınmış bir ülkenin egemenlik haklarını sorgulayan bir 'işgal' kuvvetini kınamak uluslararası camia için bir ilke meselesidir'' görüşünü savundu.

ABD'nin, önce ''Kıbrıs Cumhuriyeti''nin egemenlik haklarının sorgulanamayacağını açıkladığını, daha sonra Türkiye'yi koruma çabasıyla bunu çiğnediğini ifade ederek ABD'yi suçlayan Hristofyas, ''Dünya'nın jandarması bölge jandarmasını korumaya çalışıyor'' dedi.

''Türkiye ile ABD arasında bir al-verden'' söz eden Dimitris Htistofyas, ''Amerikalılar Irak'ta almak için, uluslararası hukuku çiğnemekte tereddüt etmeden Kıbrıs'ta veriyorlar. Kıta sahanlığı konusu, Türkiye ve Amerika tarafından tamamen suni olarak gündeme getirildi'' ifadesini kullandı.

ALEKOS MARKİDİS: ''YASA DEĞİŞMELİ''

Rum eski Başsavcısı Alekos Mihailidis de, sözde ''münhasır ekonomik bölge'' içerisinde petrol ve doğal gaz arama-çıkarmaya ilişkin ihalelerle ilgili yasada değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

Konunun aşırı siyasi olduğunu belirten Markidis, ''Hükümete sağladığı, Kıbrıs sorununda karşılıklar elde etme olanağı, neden kullanılmasın'' diye sordu.Mihailidis, petrol konusunun, tamamen ekonomik kriterler ve ihaleler temelinde ele alınması halinde, hiçbir olanak sağlamayacağına dikkati çekti ve Rum yönetiminin derhal ihaleye çıkmasının (15 şubat) kötü olduğunu söyledi. Markidis, çünkü bu prosedürün, Rum yönetimine petrol konusunu siyasi açıdan da değerlendirme fırsatı vermeyeceğini kaydetti.

48 ŞİRKET İLGİ GÖSTERDİ

Bu arada, Rum Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs'ın petrol arama-çıkarma prosedürüne şu ana kadar 48 şirketin ilgi gösterdiğini duyurdu. Gazetenin haberine göre, ilgi gösteren şirketler arasında Rusya, Fransa, Çin, Brezilya, Hindistan, İngiltere ve ABD'den şirketler bulunuyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan'dan CHP'ye 'adayınızı belirleyin' teklifi
 "Milliyetçilikle geçinenler kafatasçı"
 Gül'ün kritik randevuları
 "Türkiye sınır ötesi operasyon yapabilir"
 'Lagendijk özür dile'
 Baykal ve Erdoğan'a 301 için açık mektup
 CHP'den 29 sorun komisyonu
 Romanlar CHP Oval ofisinde
 Şükrü Sina Gürel CHP'ye geçiyor
 Kesimoğlu, Arınç'ı istifaya çağırdı
 Kondom eylemi Anavatan'ı böldü
 Gül, Tiran'da Kosova konusunda bastırdı
 Bryza: PKK ile ilgili adım atmalıyız
 "Raltson Mahmur'da mermi buldu"
 "El Kadı'ya kefilim" diyen Erdoğan'a suç duyurusu
 'Derin devleti ortaya çıkarsın'
YAVUZ DONAT
Ankara'nın çivisi mi çıkıyor?
Emniyet, siyaset,...
Küresel ısınma insanoğlunun suçu
İklim Değişimi Uzmanlar Grubu uyardı: Küresel ısınma son 50 yılda...
Vekiller şimdi 'ahlak bekçiliği'ne soyundu
AKP'li Öner Ergenç, "Yatak kıyafetiyle program sunan var" derken,...
Samast ve Hayal birlikte silah çekti 'Vuran Hayal'
Samast ve Hayal birlikte silah çekti 'Vuran Hayal'
Ortaya çıkan gizli sürpriz tanığa göre, Ogün Samast Agos gazetesinin...
Jandarma ve polis karşı karşıya geldi
Jandarma ve polis karşı karşıya geldi
Samast'ın posterinin Emniyet'te çekildiği ortaya çıktı. Jandarma'nın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu