kapat
   
02 Şubat 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Bankalarda toplu temizlik, yeşil sermayede kurtarma mı?

Bankalar ve halka açık şirketler 'başkalarının parasını' toplayarak iş yapan kuruluşlar. Bu nedenle hem bankalar ve diğer finansal kuruluşlar, hem de halka açık şirketler her yerde ve her zaman kamusal gözetim ve denetim altında faaliyet gösterirler, zaman zaman da çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalırlar.
Başkalarının parasını kullandıkları için de, faaliyetlerinin önemli bölümünü yatırımcılarla kendilerine fon sağlayan küçük hissedarlarıyla ilişkiler oluşturur. Son yıllarda 'corporate governance' yani kurumsal yönetişim ilkelerinin geniş uygulama alanı bulmasının da nedeni budur.

- Acı deneyimler - Türkiye'de başkalarının parasını kullanmanın kuralları, denetimi ve yaptırımı iyi konulmamış ve uygulanmamıştır. Bunun geçmişte acı deneyimleri ve çeşitli örnekleri vardır.
- Türkiye'de 1950-60'larda ilk halka açılan şirketlerde küçük yatırımcı hakları korunamamıştır. Bugün Çukurova Elektrik mağdurlarının sayısı 10 binlercedir. Yine 10 binlerce katılımcı ile halka açık olarak kurulan Hastaş'tan geriye başarısız bir girişim ve halkın çar çur edilen parası kalmıştır.
- 1970'ler yurtdışında çalışan gurbetçilerimizin Türkiye'de kurulan işçi şirketlerine yoğun olarak katıldığı yıllardır. Devletin gözetiminde kurulan bu şirketlerin maalesef birçoğu başarısız olmuştur. Geriye sadece iki elin parmakları kadar hayatta kalmış işçi şirketi vardır.
- 1980'lerde geniş halk kitlelerinin yüksek faizle parasını toplayan ve Ponzi finansmanıyla çalışan sokak başı bankerlerinin batışı yaşandı. Yine 100 binlerce kişinin tasarrufları buharlaştı.
- 1990'larda önemli bölümü yurtdışındaki dindar gurbetçilerden toplanan paralarla kurulan yeşil sermaye şirketleri sahneye çıktı. İzinsiz halka arz yapan ve kayıt dışı para toplayan şirket sayısı 76'yı buldu. Toplanan para miktarı da dönemin SPK başkanı tarafından 5 milyar Euro olarak açıklandı. Ortada yine 100 binlerce mağdur olduğu tahmin ediliyor.
- 2000'li yıllarda yine başkalarının parasını kullanan bankacılıkta yaygın batışlara şahit olduk. 22 banka batarken iştiraklerini ve bazı grup şirketlerini de batırdı. Devlet bu kez başkalarının parasını batıranları cezalandırdı, bankacılıkla ve banka sahipleriyle hesaplaştı. Banka sahip ve yöneticilerini yedi sülaleleri ve bütün mal varlıklarıyla 20 yıl geçmişe giderek sorumlu tutarken TMSF aracılığıyla bankalarının ve iştiraklerinin sahip değiştirerek yaşamasını sağlayan bir mekanizma kurdu. Parasını bankalara emanet edenler İmar Bankası'ndaki bonozedeler hariç mağdur edilmedi. Getirilen yeni sıkı düzen yerli banka sahipliğini cazip olmaktan çıkarınca bankacılık yaygın şekilde yabancı sermayenin eline geçti. Başkalarının parasını yanlış yerlerde kullananların yanına kâr kalmadı.

- SPK'nın çözümü - Sermaya Piyasası Kurulu'nu vekaleten yöneten Turan Erol kamuoyunda yeşil sermaye olarak bilinen ve izinsiz halka arz yapan 8 şirketin borsada işlem görebileceğini söyledi. Erol, bir gün sonra da bu söylemiyle hiçbir şirkete ayrıcalık tanınmayacağını açıklama gereği duydu.
Kayıt dışı para toplayanlar ve izinsiz halka arz yaparak elde ettikleri kaynakları verimsiz alanlarda kullananlara, kendi zimmetlerine geçirenlere, çar çur edenlere hiçbir yasal takip yapmadan ve sorumlular sistem dışına çıkarılmadan yeşil sermaye şirketlerine borsa yolunun açılması, bunların kurtarılması sonucunu doğurur. Devletin izinsiz halka arz yapanlarla hesaplaşmadan bu şirketleri aklaması veya aklama yolunu açması bundan sonra da benzer şekilde halktan para toplanmasıyla sonuçlanabilir. Bu da sadece halkın parasının çar çur edilmesi ve yanlış ve verimsiz alanlarda kullanılması değil, aynı zamanda Türkiye'nin sermaye gücünün eritilmesidir. Bir yanda corparate governance ilkelerinin uygulanması ve başkalarının parasını hor kullananların yedi sülalesi 20 yıl geçmişe yönelik sorumlu tutulması söz konusuyken, diğer yanda toplu bir hesaplaşmaya gidilmemesi sadece adaletsizlik ve SPK'nın kendi misyonuyla çelişmesi değil aynı zamanda ciddi ekonomik sonuçları olabilecek bir gelişmedir. Yol olur ve bir anlamda soygun bu kanaldan devam eder.

- Sonuç - "Bir tanesi anlık bir şey, iki tanesi rastlantı, üç tanesi ise eğilimdir." The Economist

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Borçta Maastricht kriteri tamam   / 01-02-2007
 Yabancılardan Erdoğan'a seçimler öncesi altın fırsat mı?   / 31-01-2007
 İyilik dışarıdan geldi kötülük de dışarıdan gelir mi?   / 30-01-2007
 Ankara'nın dalgayı kırma formülü   / 29-01-2007
 'Sermayesini büyütemeyen sorununu büyütür'   / 26-01-2007
 Çeyrek asırlık SPK'nın yeni misyonu ne olmalı?   / 25-01-2007
 Kamu borcu 2006'da ilk kez geriledi, gerisi gelir mi?   / 24-01-2007
 Yabancının tavrına göre iki senaryo   / 23-01-2007
 Rekor sıcak paranın, soğuk yüzü de var   / 22-01-2007
 Sermaye piyasasını kurtarmaya ince ayar yetmez   / 19-01-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bankalarda toplu temizlik, yeşil sermayede kurtarma...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Yeşil sermaye borsaya gelebilir mi?
Sermaye...
TÜPRAŞ'ta temizlik sırasında patlama
TÜPRAŞ İzmit rafinerisinde tank sökümü sırasında meydana gelen...
İncinecek gibi geliyor dokunmaya korkuyorum
29 haftalık doğan bebeği üç ay yoğun bakımda kaldıktan sonra yaşam...
Tetikçiyle kol kola poz
Tetikçiyle kol kola poz
Dink'in katil zanlısı Samast'ın yakalandıktan sonra Samsun Terörle...
17 ihbardan sadece biri İstanbul'a geldi
17 ihbardan sadece biri İstanbul'a geldi
Erhan Tuncel'in Hrant Dink'in öldürüleceğini Trabzon'da 17 kez ihbar...
IMKB
E: 42.302 D:% 2,72
DOLAR
S: 1,405 D:% -0,883
EURO
S: 1,831 D:% -0,571
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu