kapat
   
31 Ocak 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk müteahhitlere Libya'dan çağrı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk müteahhitlerinin Libya'da ''büyük yatırımlara, prestij projelerine imza atmak istediğini'' bildirdi.

Türkiye-Libya 20. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısına katılmak ve çeşitli resmi temaslarda bulunmak için, 150 kişilik işadamı heyetiyle Libya'nın başkenti Trablus'ta bulunan Devlet Bakanı Tüzmen, Maliye, İskan ve Ekonomi bakanları ile görüşmeler yaptı.

Bakan Tüzmen, İskan Bakanı Abuzaid Dorda'yı ziyareti sırasında, Türkiye'nin Libya ile ticari ilişkilerinin gittikçe arttığına işaret etti ve 2006 yılında ticaret hacminin 2,7 milyar dolara ulaştığını söyledi.

2003
yılında Libya'da sadece 100 milyon dolarlık müteahhitlik hizmeti yapan Türk müteahhitlerin iş hacminin de 2006 yılında 1,6 milyar dolara ulaştığını ifade eden Tüzmen, ''Bu rakamlar bize gelecek için ümit veriyor'' dedi.

21. yüzyılın en önemli ülkelerinden biri haline gelecek Libya'da büyük projelere imza atmak istediklerini vurgulayan Tüzmen, İskan Bakanlığının bu noktada büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle konuştu:

''Siz, önümüzdeki dönem Libya'nın altyapı ve üst yapısını inşa edeceksiniz. Biz altyapı ve üst yapıda dünyada 85 milyar dolarlık iş yaptık. Bu rakamın yaklaşık yüzde 20'si Libya'ya ait. Türk müteahhitleri özellikle 1970'li yıllarda Libya'da önemli işler yaptı. Yani biz ilkokul eğitimimizi burada yaptık. Körfezde orta okul, Rusya'da lise, Orta Asya'da üniversite, İrlanda'da master, Hindistan'da doktora eğitimimizi yaptık. Şimdi profesörlüğü almak için buradayız. Bize (bu profesörlük belgesini sayın bakan verir) dediler. Her türlü imtihana hazırız. Sizden destek bekliyoruz.Türk firmalarının dünyanın bir çok ülkesinde havaalanı, akıllı otel, altyapı ve üst yapı projeleri, toplu konut yaptıklarına vurgu yapan Tüzmen, ''Lafla değil işle kendimizi göstermek istiyoruz. Tüm projelerinize talibiz" dedi.

''AKDENİZ'İ SERBEST TİCARET ALANINA ÇEVİREBİLİRİZ''

Akdeniz'in iki yakasındaki ülkeler olarak yapılacak anlaşmalarla Akdeniz'in bir serbest ticaret alanına çevrilebileceğini kaydeden Tüzmen, bu konuda da Bakan Dorda'dan destek istedi.

LİBYA İSKAN BAKANI DORDA

Libya İskan Bakanı Abuzaid Dorda ise Türkiye ile Libya arasındaki özellikle son 20 yıldaki gelişmeleri çok iyi bildiğini söyledi ve eski başbakanlardan merhum Turgut Özal döneminden övgü ile söz etti.

Özal döneminde Türkiye ile Libya arasında tüm ülkelere örnek bir işbirliği sergilendiğini belirten Dorda, ''O dönemlerde büyük rakamlara ulaşan işbirliğimiz olmuştu. O dönemdeki ilişkilerin Türk ekonomisine de büyük katkıları oldu. Ticaretimiz 3 milyar dolar düzeyinde idi ve bunun belkide tamamı Türkiye'den Libya'ya satılan mallardı'' diye konuştu.

İki ülke arasında ilişkilerin yeniden geliştirilmesi için iki tarafın da gayret göstermesi gerektiğini ifade eden Dorda, Libya'nın Ankara Büyükelçisi Muhammed Al Manguş'un bu konuda büyük katkılar gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin 1970'lerde adeta bir ateş çemberinde bulunduğunu anlatan Dorda, 1973 yılındaki batı basınına, özellikle Fransa'da çıkan gazetelere bakıldığında, batılıların Türkiye'nin AB'ye üye olmasını istemediğinin daha iyi görülebileceğini savundu.

Dorda, ''Türkiye'yi güçlü, kuvvetli görmek istemiyorlar. Hiç kuşkusuz Türk kardeşlerimiz de bunun bilincindedir. Biz el ele vermek suretiyle tüm sorunlarımızı çözebiliriz. İşbirliği yapmamız zorunlu, elzem..." diye konuştu.

LİBYANIN KONUT İHTİYACI

Uluslar arası haksız ambargo nedeniyle Libya?nın konut ihtiyacının büyüdüğünü kaydeden Dorda, hali hazırda 420 bin konuta acil ihtiyaçları bulunduğunu bildirdi.

Bu konuda Türk şirketleriyle ortaklık yapılabilecek pek çok proje olduğuna işaret eden Dorda, bu konuyla ilgili bir Libya heyetinin yakın zamanda Türkiye'ye geleceğini bildirdi. Söz konusu heyetin turistlik gezi için değil, ellerinde detaylı projelerle geleceğini belirten Bakan Dorda, şöyle konuştu:

''Bu konudaki projeleri ihale ile vermeyeceğiz. Çünkü bir ihale bir yıl sürüyor. Bu konuda yeni bir çalışma metodumuz var. Önce firmalardan ham fiyatları alacağız, yeterliliği tartışılmayan şirketlerle anlaşabiliriz. Projeleri illere ve bölgelere ayırdık. Konut işini alan firmaya o ilin veya bölgenin altyapı işleri de verilecek."

Söz konusu projelere ilgi duyan İtalya, Almanya, İspanya, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika?dan firmalar olduğuna da işaret eden Dorda, "Ama biz önce Türk kardeşlerimizin kapısını çalmak istiyoruz" dedi.

TEMİNAT MEKTUBU SORUNU

Türk firmalarının teminat mektubu sorununa da değinen Dorda, bu konuda 3. bankayı araya sokmak yerine, iki ülke merkez bankalarının kefil olabileceğini söyledi.

Bunun üzerine Tüzmen, Türkiye Merkez Bankasının özerk yapısı nedeniyle kefil olamayacağını kaydetti. Bakan Dorda, ülkesinde inşaat malzemeleri konusunda da büyük bir açık bulunduğunu, Türkiye?nin ise bu konularda oldukça kaliteli üretimde bulunduğunu belirterek, bu alanda iş yapacak Türk firmalarını ülkesine davet etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Çorabına 3 $ harcamayandan para alır mısınız?
 Dış ticaret açığı 51.9 milyar $'a yükseldi
 Polise ek ödeme teklifi
 Borsa yüzde 0,42 geriledi
 28 YKr'lik sigaraya 4 YTL'lik fiyat
 Faizde düşüş beklentisi yüksek
 Demir çelikte 12 milyar $'lık dev birleşme
 Dolar 1,4210 YTL'ye geriledi
 Irak ticaretini kesmek terörü destekler
 Türkiye, Irak'a akaryakıt musluğunu yarın kapatıyor
 'Gazda indirim için nisanı bekleyin'
 Çin istilası tekstilden tüm sektörlere yayıldı
 'ÖTV artışıyla büyüme durdu, yeni ürün şart'
 'Hak etmeyen borsaya giremez, ayrıcalık yok'
 Turizm gelirinde 4 milyar $ turistte 3 milyon fire verdik
 Uzan Grubu'nun vergi borçları için Maliye'ye 406 milyon...
 Nuhoğlu: Tırsan Türk şirketi olarak kalacak
 Şirketlerden
 Ocak ayında doğalgaz faturalarına ne oldu?
 Bilgisayarına veya cebine güvenene Vista penceresi
 Meclis'te iddaa'ya POAŞ benzetmesi
 Adapazarı'nda iletim hattı devrine onay
 Devlet bir reçetede en fazla 4 ilacı ödeyecek
 Gemi trafik inşaatında 'gizli ayıp' tespit edildi
 'Doğu Akdeniz'de petrol aranmasına izin vermeyiz'
 'Satılan ve yeni açılan aracılar pastayı büyütür'
 AB, Vista hakkındaki şikâyeti incelemeye aldı
 Bakan açıklamasa da 2007 yılı gelir hedefi 21.5 milyar dolar
 Gıda sektörünün dünyada en hızlı büyüyen kategorisi 'ayran'...
 Türkler, yeni yılda 'denge' istedi
 Fitch: Türkiye'nin kredi notunu yükseltmek için henüz erken
 Gökhan Yardım'a 'böcek' davası açıldı
 Reklamcılar Türk Markaları Ansiklopedisi çıkaracak
 Karayolları arazisi için 10'u aşkın şartname satın alındı
 Halkbank özelleştirilecek Tekel'de daha karar yok
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yabancılardan Erdoğan'a seçimler öncesi altın fırsat...
Sedat Peker'e 14 yıl hapis
"Kelebek Operasyonu" kapsamında tutuklanan ve 108 sanıkla birlikte...
Savcı, mütalaasında Çakıcı için 24 yıl hapis cezası istedi
İstanbul Bebek'te Tevfik Nurullah Ağansoy'un da aralarında bulunduğu...
El Kaide mektebinde 'Yıldız Takımı' eğitimi
El Kaide mektebinde 'Yıldız Takımı' eğitimi
El Kaide operasyonunda bulunan ve medrese gibi kullanılan Konya'daki...
Savcılık cinayet ihbarını basından öğrendi
Savcılık cinayet ihbarını basından öğrendi
Dink cinayetinde İstanbul polisinin elindeki bazı bilgileri,...
IMKB
E: 41.126 D:% -0,56
DOLAR
S: 1,422 D:% 0,035
EURO
S: 1,841 D:% -0,081
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu