kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Alman destekli İspanyol aslanı
Alman destekli İspanyol aslanı


Hayatımda ilk kez Seat kullanmak heyecan vericiydi. Heyecanın nedeni 'Cupra' hakkında duyduğum efsanelerdi. Bakalım, Cupra'nın ay farkıyla küçük kardeşi Leon FR, heyecanımı korumama yardımcı olabilecek miydi?.

Daha önce hiç kullanmadığım ender markalardan birini kullanmak, doğrusunu isterseniz heyecan vericiydi. Heyecanın nedeni Seat'ın Leon'uyla ilgili duyduğum 'efsaneler'di. Özellikle de 240 beygirlik Leon Cupra için duyduklarım... Fakat ne yazık ki, Leon Cupra henüz Türkiye'ye gelmemişti ve bizim kullanacağımız otomobil, Leon Cupra'nın ay farkıyla küçük kardeşi diyebileceğimiz 200 beygirlik bir Leon FR'dı. Otomobili ilk gördüğümde biraz şaşırdım. Çünkü bir spor otomobili andırmakla beraber, hafif bir monospace havası da vardı. Öndeki hava delikleri ve etkileyici jantları 'gücü' konusunda tüyo veriyordu ama aklımda bir 'acaba' dolaşıyordu. Ama direksiyona oturup, gaza asılınca acabalar' buharlaşıp gitti. Leon FR'ın dış hatları son dönem Alfa Romeo'lardan izler taşıyor. Farların tarzı, arka stopların biçimi, arka kapıların kapı kolları ve bazı asimetrik ögeler Alfamsı. Ama yine Leon başka hiçbir otomobile benzemiyor. Kendine has çizgileri var. Yatık ve geniş ön cam, monospace otomobiller gibi açılan ön kapı, arkadaki gizli kapı kolları, ilginç arka tasarım çok 'tekil'. FR'a mahsus hava girişleri ve marşpiyerler de farklı. Otomobilin içi için aynı şeyleri söylemek çok mümkün değil. Sıradan. Otomobil havasına ve gücüne değil ama fiyatına uygun düşen malzeme kalitesi ve işçilik biraz daha özen istiyor. Göstergeler yarı sportif. Ama kilometre göstergesinin sonundaki 260 sayısı hayli sportif. Devir saatinde 7 bin devirden sonra başlayan kırmızı bölge de öyle. Koltuklar sporcu. Sert ama biraz daha aşağıda olabilirdi. Yan destekler yeterli. Vites kolu bayağı hoş. Aslında sözünü ettiğimiz otomobil dört kapılı ama ben nedense ona coupe muamelesi yapıyorum. Buraya kadar olan vaziyet vasatla, vasatın az üzerinde.

MOTOR ENFES, ETKİLEYİCİ

Ama kullanıma gelince iş değişiyor. Bir kere motor enfes, etkileyici. Turbo makine çok hızla devir kazanıyor ve devir tüketiyor. 200 beygirlik güç ve 280 nm'lik tork çok çok iyi. Hele torkun 1800 devirde maksimuma ulaşması şaşırtıcı. Ama yine de bu otomobili 4 bin ila 7 bin devir arasında kullanmak daha iyi sonuç veriyor. Otomobilin sıfırdan yüze çıkması 7 saniyenin az üzerinde bir zaman alıyor. Ama daha etkileyici olan bundan sonrası... 200 kms'ye kadar otomobilin ataklığı fazla azalmıyor. Kitabında son sürat olarak 229 yazmışlar ama ben 235 kms'yi bir ara gördüm. 6 ileri şanzımanın vites aralıkları başarılı. Güç kaybı hiç olmuyor. Frenler de gayet başarılı. Önde hava kanallı, arkada ise düz disk frenler var. Ancak üst üste sert frenlerde bayağı güç kaybı yaşadığını hissediyorsunuz. Sürüş keyfi veren bir otomobil. Yüksek süratlerde yol tutuş mükemmel. Viraj kabiliyeti de çok iyi. Kopma, savrulma minimumda. Yol tutuş özellikleri olarak Golf GTI ile bire bir aynı diyebilirim. Yüksek süratlerde viraj alırken iyi ama ortalama süratlerde sert köşe dönerken akıl almaz başarılı. Hafi ve derli toplu olması bunun en büyük nedeni. Yüksek süratli virajlarda önden biraz kaçmaya çalışıyor ama dengesi bozulmuyor. Sert viraj çıkışlarında ani gazlamayla arka arkayı hafif sallıyor ama bu sportif etkiyi artıran bir unsur. Otomobil yol tutuş konusunda gerçekten çok ama çok başarılı. Çok önem verdiğim özelliklerden biri olan farlar iyi aydınlatıyor. Tüketimde ise ölçüler makul. 2 litre turbo bir motora ve sürekli yüksek devirde kullanıma rağmen 100 kilometrede 15 litrenin çok az üzerinde bir tüketimle karşılaştık. Daha ne olsun dediğinizi duyar gibi oluyorum ama insan gibi kullanınca bu sayı yüzde 20-25 azalır gibime geliyor.

PARANIZ YETMİYORSA...

Bu otomobilin fiyatı 63 bin YTL. Az değil. Gücüne göre çok değil. Zaten bu kadar güçlü olmayanları neredeyse yarı fiyatına bulmak mümkün. Ama bu sürüş zevkinin de bir bedeli olmalı. Benden size bir tüyo. Bu otomobil, Volswagen Golf'le çok fazla benzeşiyor. "Yani bir Golf GTI alayım" diye düşünüp de parayı denkleştiremiyorsanız Leon FR'ı tavsiye ederim. Ama "Biraz daha parayı gözden çıkarırım," diyorsanız Leon Cupra'yı bekleyin.

Seat Leon FR

Motor Hacmi: 1984 cm3
Max Tork: 280 nm
0-100 km/sa hızlanma: 7.3 sn.
Fiyatı: 63,5 bin YTL
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 70 milyona tek ambulans uçak
 Tatlısu arazi aracı...
 A380'i bitirecek adım
 'Aramızda kalsın ama Elvis iyi bir gitarist değildi'
 Antonov'a rapor zor!
 Corus Wijk aan Zee başlıyor!
 NBA'de 'top'lu eylem
 Lastiklerinde tutkal var
 Uçak üreticileri uçtu!
 Lufthansa Türkiye'de iç hatlara giriyor
 Büyükusta ve çırağı
 Hem oturaklı hem sportif
 80'lerle dans edip Londra'ya gideceğiz
 Özel havayolları küçülüyor
 Şoförü 'kendisi' olanlara
 Uçaklar havada çarpışır mı?
 Bir Fiskaya var Diyarbekir'den içeri...
 Caz dinleyen obsesif polis
 Hamsi, kabak tatlısı ve blues
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
TURGAY NOYAN
Yelkenin beşiğinde, futbolcu heykeli
Fenerbahçe ya da...
ÖNCEL ÖZİÇER
İklimler
Ah o cemreler! İnsanın gönül yaylarını nasıl da...
GÜNTAY ŞİMŞEK
70 milyona tek ambulans uçak
Acı ama gerçek. Koskoca...
Maçtan önce seks yapmalı mı?
Maçtan önce seks yapmalı mı?
Sporcu hekimleri Doç. Dr. Önder Yaman ve Op. Dr. Asım Baykan dünyada...
'Stadı ısıtacaklarına evlerindeki ampulü değiştirsinler'
Açık Radyo'nun kurucusu Ömer Madra, yıllardır dinleyicilerini küresel...
'Tuğba'nın aklı ıstakoz seçmeye ermez'
Buz pateninin Türk gençliğine faydalı olacağını düşündüğü için jüri...
Hedefi hep gökleri nişanlamaktı
DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan, 30 yıllık gazetecilik ve siyaset arkadaşı İsmail...
İnternette ırkçılığı denetlemek mümkün
İnternette ırkçılık aldı başını gidiyor, suç(lu)lar övülüyor, katiller...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.