kapat
   
30 Ocak 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erhan Tuncel
Suikastı 11 aydır biliyorlardı

Trabzon Emniyet Müdürlüğü 17 Şubat 2006’da resmi yazıyla Ankara ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü uyardı, ama işlem yapılmadı.

"SUİKAST İÇİN İSTANBUL'A GİDECEK"
Dink suikastinden tutuklu olan "Polis muhbiri" Erhan Tuncel, Hrant Dink'e suikast hazırlığını resmi makamlara defalarca bildirdi. Trabzon Emniyet Müdürlüğü, geçen yılın 17 Şubat'ında Ankara'daki Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne resmi yazı yazdı.

ADRESİNİ BİLE VERDİLER
Sabah'ın ulaştığı bu resmi yazıda aynen şöyle deniyordu: "Trabzon'da oturan Yasin Hayal'in İstanbul'a gelerek Hrant Dink'i vuracağını söylediği duyumu alındı. Yasin Hayal İstanbul'da bir akrabasının yanında kalacak." Ve yazıda adres bile verildi. Ancak kimse kılını kıpırdatmadı. 11 ay sonra, Yasin Hayal bir başkasına cinayeti işletti.


'Büyük Abi' suikasti 11 ay önce bildirmiş

Muhbir Tuncel'in 17 Şubat 2006'da "Dink'i vuracaklar" ihbarında bulunduğu, Trabzon Emniyeti'nin de bu ihbarı resmi yazışmalarla Ankara ve İstanbul'a ulaştırdığı öğrenildi.

Hrant Dink suikastının azmettiricisi olduğu gerekçesiyle tutuklanan, 'Büyük Abi' Erhan Tuncel'in, Trabzon Emniyeti'ne Dink'in öldürüleceğini haber verdiği, Trabzon Emniyeti'nin de, suikasttan 11 ay önce, 17 Şubat 2006 tarihinde "Hrant Dink'e suikast düzenlenebilir" diye hem Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nı hem de İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü uyardığı ortaya çıktı.

YİNE DE KORUMA VERİLMEDİ

İçişleri Bakanlığı kulislerini sarsan iddiaya göre, Dink suikastına ilişkin soruşturma yapmak üzere Trabzon'a giden mülkiye başmüfettişleri çarpıcı bir bilgiye ulaştı. Başmüfettişler, 'Büyük Abi' Erhan Tuncel'in, geçen yıl şubat ayı ortalarında Trabzon Emniyeti'ne Dink'in öldürüleceğini haber verdiğini, Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün de bu duyumu, hem İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne, hem de EGM İstihbarat Daire Başkanlığı'na ilettiğini saptadı. İstihbarat Daire Başkanlığı da, duyumu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne iletip, önlem alınmasını istedi. O sırada henüz Trabzon Emniyet Müdürü olan, mayıs ayında İstihbarat Daire Başkanlığı'na atanan Ramazan Akyürek'in döneminde gönderilen yazıda şöyle denildi: "Trabzon'da oturan Yasin Hayal adlı kişinin İstanbul'a gelerek Hrant Dink'i vuracağını söylediği duyumu alınmıştır. Hayal'in, Trabzon'dan ayrılıp İstanbul'a geldiğinde, Trabzonlu bir akrabasının yanında kalacağı öğrenilmiştir. Adı geçen kişinin Trabzon'dan ayrılması halinde tekrar bilgi verilecektir." Yazıda adres bile verildi. Ancak Dink'e suikast düzenleneceği ihbarı kâğıt üzerinde kaldı, hiçbir önlemYasin Hayalalınmadı. Dink'e, "Kendisi talep etmiyor" diye yakın koruma polisi verilmedi.

SAMAST'TAN HABERSİZDİ
Erhan Tuncel'in Trabzon Mc Donald's'ın bombalandığı 2004 yılından beri polise muhbirlik yaptığı öne sürülmüştü. İddialara göre, Erhan Tuncel de bombacı Yasin Hayal ile birlikte Mc Donald's'ın bombalanmasıyla ilgili soruşturmada zanlılar arasındaydı. Ancak dönemin Trabzon Emniyet Müdürü, şimdi ise İstihbarat Daire Başkanı olan Ramazan Akyürek, "Sen üniversitelisin, diğerleri gibi serseri değilsin. Bize bu grupla ilgili bilgi getirirsen seni davanın dışına çıkarırız" diyerek Tuncel'i ikna etti. Ancak Tuncel'in Yasin Hayal'le ilgili Trabzon Emniyet'ine bilgi vermesine rağmen Ogün Samast'ın İstanbul'a gittiğinden haberi olmadığı öğrenildi. Emniyet yetkilileri, Tuncel'in daha önceden verdiği bilgi çerçevesinde Ogün Samast ismi ortaya atılmadan önce Yasin Hayal'in gözaltına alındığını söylediler.

CİNAYET 'GELİYORUM' DEDİ

Trabzon'da Rahip Santoro'nun 5 Şubat 2006'da öldürülmesinden sadece 12 gün sonra, gazeteci Hrant Dink'in öldürüleceği ihbarı Ankara ve Trabzon emniyetleri tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bildirildi. Bu dönemde Trabzon Emniyet Müdürlüğü koltuğunda oturan Ramazan Akyürek 2 Mayıs 2006 günü Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'na atanmak üzere merkeze alındı. Reşat Altay ise 15 Mayıs 2006'da Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün başına getirildi.

Kadir ERCAN / ANKARA Aytunç ERKİN / HABER MERKEZİ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Beş ilde El-Kaide operasyonu
 Afrika'ya AIDS desteği
 Sağ kurtuldu ama kazayı hatırlamıyor
 'Gölgede kalma' kırıklığı
 Amaç 'duygudaşlık'tı
 Fareler Adli Tıp'ı basıp esrarı yedi
 Prof. Oran'a savcıdan 'tehditçinle uzlaş' önerisi
 Güler: Tuncel'le ilgili iddialar araştırılıyor
 Düşünce özgürlüğü ihlalinde rekor kırdık
 İhsanoğlu, Chirac'la Elysee'de görüştü
 Kerbela'yı kan bağışı ile andılar
 Sağlık Bakanlığı bürokratlarına çete kurma davası
 'Asker daha fazla tasarruf yapamaz'
 Polis memuru görevi başında intihar etti
 Ralston Mahmur'u ziyaret etti
 Kömür ocağında göçük: 2 ölü 1 yaralı
YILMAZ ÖZDİL
İstanbul...
Bazen soruyor okurlar...
Boş...
ERGUN BABAHAN
Erdoğan, yargının yanlılığından şikâyetçi
Addis...
MEHMET BARLAS
Cumhurbaşkanı seçimi AK Parti'nin bir iç meselesi...
UMUR TALU
Devlet başa...
1. Deniyor ki; E.T. bir gün Y.H. ile...
FATİH ALTAYLI
Trabzon'daki sır gözaltı
Trabzon Emniyet Müdürü...
ERDAL ŞAFAK
Toplumsal cinnet
Trabzonspor-Kayserispor...
Sistani'yi kurtarmak
Mehdi olduğunu iddia eden bir din adamının kontrolündeki 'Cennetin...
Kuzey İrlanda'dan barış için dev adım
Kuzey İrlanda'nın ayrılıkçı Katolik partisi Sinn Fein dün protestan...
İlacım G.Saray
İlacım G.Saray
Vestel maçında 3 gol atarak patlayan Beşiktaşlı Nobre, "Efes Cup'ta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu