kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'İstifam Terim'i rahatlattı'
'İstifam Terim'i rahatlattı'
'Futbol oynayan çocuklara burs sağlayıp, eğiteceğiz'
'Fatih Terim'e kırgınım, beni hiç aramadı'
'Bundan sonra artık benim hayatım kızım'

'Turistleri ben kaçırmadım'

Bir yıl önce İsviçre-Türkiye milli maçında rakip futbolculardan birini tekmeleyen Şifo Mehmet'in cezası 7 Şubat'ta bitiyor. Bu olaydan sonra, Türkiye'ye gelen İsviçreli turist sayısında 100 bin azalma olması nedeniyle eleştirilen Şifo Mehmet'le ilk kez evinde SABAH konuştu. "Ben araştırdım bu konuyu. Türkiye'ye diğer ülkelerden gelen turist sayısında da azalma var. Bu da mı benim tekmeme bağlı? Böyle komik bir şey olur mu? Turist azalıyor ama harcamada artış var. Demek tekmelemeden dolayı kaliteli turist geliyor. Buna mı bağlamak lazım."


'İstifam Terim'i rahatlattı'

İsviçre Milli Takımı'yla yapılan maç sırasında rakip oyuncuya tekme atınca FIFA'dan bir yıl ceza alan Şifo Mehmet'in cezası 7 Şubat'ta bitiyor. Şifo Mehmet, evinin kapısını ilk kez SABAH'a açtı ve içini döktü.

İnsan hayatında iyi ve kötü anların kısa bir süreye sıkıştığı zamanlar çok azdır. Tıpkı Şifo Mehmet'in son bir buçuk yılı gibi. Bu süre, Mehmet yani Mehmet Özdilek için iniş çıkışlarla doluydu. Önce Milli Takım'la sözleşme imzalayarak hayatının gururunu yaşadı. Bir ay sonra da evlenerek hayatının mutluluğuna imza attı. Balayına bile çıkamadan omuzlarına futbol seyircisinin beklentisi yüklendi. Milli Takımın İsviçre Milli Takımı'yla yaptığı maçta rakibine bir tekme attı, hayatının utancını yaşadı. A Milli Takım Yardımcı Antrenörü görevinden istifa etti ve FIFA'dan bir yıl hak mahrumiyeti cezası aldı. Cezası 7 Şubat'ta bitecek olan Şifo Mehmet evinin kapılarını ilk kez SABAH'a açtı. Sekiz aylık dünya güzeli kızı Yağmur ve eşi İnci Hanım'la röportaj veren Şifo Mehmet, olaylı İsviçre maçı sırasında ve sonrasında yaşadıklarını anlattı.

- Herkes süreci biliyor. İsviçre'ye gittik, yenildik, dört gün sonra Türkiye'de İsviçre A Milli Takımı'yla yapılan maçta olaylar çıktı. Yaşananlar, bu kadar basit miydi?
- İsviçre maçına giderken üzerimizde inanılmaz bir kazanma baskısı vardı. Sonra mağlubiyetin verdiği psikolojik sıkıntı da yaşandı. Soyunma odasında İsviçreli yöneticilerin, oyuncuların tacizlerine uğradık. Dört gün sonra rövanş buradaydı. Yaşanan olaylardan sonra en çok üzüldüğüm, oyuncuların gösterdiği performansın geride kalması. Yaşanan olaylar her şeyin önüne geçti. Olmuşla ölmüşe çare bulunamıyor. Gönül isterdi ki böyle bir şeyi ne şahsım, ne Türk halkı ne de Milli Takım yaşasın. Neticede bir tek kişiye mal edilmesi çok üzdü beni. Bu süreçte çok yalnız kaldım. Yürekten savunulmadım. Akabinde istifa ettim. FIFA'da da savunulmadığımı düşünüyorum. Çünkü ben 12 ay ceza yedim, ama kasımda istifa ettim, dört ay kaybım var. 16 ay ceza yemiş gibiydim.

- İstifa ettiniz, ama gerçekten etmek istediniz mi? Kendi tercihiniz miydi yoksa istifa etmeye mecbur mu edildiniz?
- Benim kendi düşüncemdi, ama bunu Fatih Terim'le paylaştım. 'Böyle bir düşüncem var,' dedim.

- Fatih Terim size 'Dur,' demedi mi?
- Kimse bu konuda bana bir şey demedi.

- Belki 'Dur,' dese siz hâlâ Milli Takım'da olurdunuz.
- Benim altımda da birçok insan çalışıyor. Benim için ekip liderliği çok önemlidir. Baktığınız zaman ekip liderinin ne demek istediğini anlarsınız, hissedersiniz. Ben de çok akıllı bir insanım, baktığımda insanların düşüncelerini hissedebiliyorum. İstifa etmem gerekliydi yani. Ben de bir anlık refleksi geçmişime yakıştıramadığım için devam etmeyi kendime yakıştıramadım.

- Neden rakip takımın oyuncusu Behrami'ye tekme attınız?
- Bir refleks olarak tekme gibi bir hareketim var. Arkamda çok büyük acı hissettim. Acı hissedince beklemediğiniz hareketler içinde oluyorsunuz. Ben yatıp kahraman da olabilirdim. Ama stresin yoğun olduğu anlarda sağlıklı düşünemiyorsunuz.

YATIP KAHRAMAN OLABİLİRDİM'


-'Düşsem kahraman olurdum,' dediniz, düşmediniz 'ne' oldunuz?
- Ne oldum? Bir şey olmadım. Çok üzüldüm. Kendime yakıştıramadım. Oyuncuların sahada gösterdiği performans gölgede kaldı. Cezalar açıklandıktan sonra Türk seyircisine verilen cezaya çok üzüldüm. Ama üzülmekle kalıyorsunuz. O günleri değiştirme şansınız yok. Herkes büyük ders almalı. Ben dersimi ertesi gün aldığım için herkes dersini almalı. Kendi içimizde de birlik olamadık.

- Olayların aslında planlı olduğu bile konuşuldu...
- Maç öncesinde çocuklara telkinde bulunduk 'Sakin olun,' diye. Bu tür motivasyonlar yaptık, gidin vurun patlayın gibi bir düşünce mümkün değil olamaz. 30. saniyede penaltıdan gol yememiz, maçın farklı boyutlara geçmesine yol açtı. Her şey anlıktı.

- Son bir yıldır İsviçre'den gelen turist sayısında 100 bin azalma varmış, sizin tekmenizle ilgisi var mı?
- Ben araştırdım bu konuyu. Türkiye'ye diğer ülkelerden gelen turist sayısında da azalma var. Bu da mı benim tekmeme bağlı? Böyle komik bir şey olur mu? Yani kuş gribinden değil, benim tekmemden. Yok artık. Turist sayısında azalma var, ama harcamada artış var, demek ki tekmeden dolayı kaliteli turist geliyor. Buna mı bağlamak lazım?

Sonat BAHAR

DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 'Stadı ısıtacaklarına evlerindeki ampulü değiştirsinler'
 'Tuğba'nın aklı ıstakoz seçmeye ermez'
 'Okan puan alamaz çünkü şişman'
 'Lüks gıdaya ve israfa karşıyız'
 Şampiyonluk maçının perde arkası
 'Her ülkenin kendine göre bir cinselliği var'
 'Töreyi bitirmek gibi bir iddiamız yok'
 'Benim için bir kadını sevmekten çok bağlanmak önemli'
 'Hacıları Teşvikiye kafelerine davet ediyorum'
 'Onuruma laf edecek olanın küçük dilini sökerim'
 'Babasız bayram olmaz'
 'Kadir'le ip cambazları gibiyiz...'
 'Kocam Müslüman bir işadamıydı, şimdi ise rahip'
 Türkiye'de nasıl rahip olunur?
 'Paragöz değilim, Galatasaray'dan çok az para aldım'
 'Babam kıymetimi geç anladı'
 Kasparov Türk satrancı için ne dedi?(4)
 Kramnik, Don Kişot mu?
 13 yıla 20 trilyon az mı, çok mu?
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Hedefi hep gökleri nişanlamaktı
Hedefi hep gökleri nişanlamaktı
DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan, 30 yıllık gazetecilik ve siyaset...
İnternette ırkçılığı denetlemek mümkün
İnternette ırkçılığı denetlemek mümkün
İnternette ırkçılık aldı başını gidiyor, suç(lu)lar övülüyor,...
Yemek mucitleri
Siz hiç zeytinyağı havyarı yediniz ya da toz halinde zeytinyağına...
70 milyona tek ambulans uçak
Acı ama gerçek. Koskoca Türkiye'de uluslararası havacılık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.