kapat
   
29 Ocak 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergun Babahan @ SABAH
SMS:
EB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

"Tayyip Bey'in kararına uyulur"

Meclis Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendisinden aykırı çıkış bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak bir açıklama yaptı. Arınç, Tayyip Erdoğan'ın genel başkan olduğunu ve onun alacağı karara uyacağını açıkladı.
Dolmabahçe Sarayı'nda bir grup gazeteciyle kahvaltı masası etrafında bir araya gelen Arınç, Meclis Başkanlığı'na aday oluş sürecini de anlattı. O dönemde masaya yumruk vurup aday olduğu yolunda söylentiler çıktığını hatırlatan Arınç şöyle dedi:
" Abdullah Gül görevi alıp geldiğinde bana 'Kabinemde Başbakan Yardımcısı olarak görev almak istersin, Meclis Başkanlığı istersin' diye sordu.
Akşam Başkanlık Divanı toplantısında aynı soruyu Tayyip Bey de sordu. Ben ikisine de Meclis Başkanlığı'nı tercih edeceğimi söyledim.
Toplantıda Vecdi Gönül de adaylık niyetini beyan etti. Oylama sonucu ben aday olup seçildim. Ben çizgisi belli bir insanım."
Bu hikâyeyle parti disiplinine, yol arkadaşlığına ve demokratik seçim ilkesine duyduğu saygının altını çizen Arınç, teklif sonucu bu makama geldiğini vurguladı. Konu Cumhurbaşkanlığı'na gelice de tavrını net koydu:
"Genel Başkan olarak Tayyip Bey'in evet dediğine hayır demem. Genel Başkan'ın dediği olur. Genel Başkan dedikten sonra diyeceğimiz olmaz."
Arınç, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması durumunda Abdullah Gül'ün başbakanlığı konusunda da bir tartışma yaşanmayacağını vurguladı.
Ancak, karizması, dinamik kişiliğiyle Tayyip Erdoğan'ın bir beş yıl daha görev yapmasını daha uygun bulduğunu açıkladı.
Nisanda Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül ile bir araya gelip durum değerlendirmesi yapacaklarını anlatan Arınç, "Tayyip Bey 'Adayım' derse önü arkası tartışılmaz. Aday olmaz ve bir aday gösterilirse, fikrimizi söyleriz ama o kararın arkasında oluruz" mesajı verdi.
Arınç, cumhurbaşkanlığı konusundaki tavrını, fedakârlık, akılcılık ve makullük olarak belirlerken, adayda aranacak nitelikleri şöyle sıraladı:
- Devlet tecrübesi olmalı.
- Türkiye'nin siyasi birliğini sağlamalı.
- Özgürlükleri korkmadan öncelemeli.
- Halkın eğilimine göre veto yetkisini kullanmalı.
- Kendi durumunu sorgulamaya açık olmalı .
Türkiye'nin beş yıl daha istikrarlı bir döneme ihtiyacı olduğunu anlatan Arınç, CHP'nin Çankaya'yı rejim meselesi haline getirmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
CHP'nin "Uzlaşın" çağrısının aslında "Bizim istediğimizi seçin" anlamına geldiğini savunan Arınç, "Bu kadar üstümüze gelirlerse bizim genlerimizde var, 'Madem öyle, işte böyle' diyebiliriz" uyarısı yaptı.
Bu tavrın düşüncelerini, duruşlarını radikalleştirebileceğinin altını çizen Meclis Başkanı, "Ama inşallah makulde uzlaşacağız" temennisinde bulundu.
AKP'nin yeni gerilimlere yol açmadan çözüm arayışında olduğunu söyleyen Arınç, bu partiye oy veren dinamik kesimin katsayı, meslek liseleri, başörtüsü gibi konularda beklentilerinin karşılanamadığını, bu kesimin şimdi kendilerine "Cumhurbaşkanını doğru seçerseniz sizi affederiz" mesajı verdiğini savundu.
Yetkileri çok, süresi uzun, sorumluluğu olmayan bir makamın tartışılmasının normal olduğunu söyleyen Arınç, yeni cumhurbaşkanının "Hülle Partisi" genel başkanını Anayasa Mahkemesi'ne seçmeyecek veya Yargıtay'a Kanadoğlu gibi birini atamayacak biri olması gerektiğini vurguladı.
Yeni cumhurbaşkanının en geç dördüncü turda belli olacağını ifade eden Arınç, önümüzdeki dönemde yavaşlayan reformlara hız verecek ve işleri ilk 100 günde yapacak bir ekip oluşturmak gerektiğini belirtti.
301'inci madde konusuna da değinen Arınç, hükümetin bu konuyu CHP'nin MHP'den bile fazla abartmasından ve milliyetçi kesimde "Türklüğe hakareti serbest bıraktılar" propagandası yapılmasından çekindiği için gündeme alamayacağını söyledi.
Ayrıca Hrant Dink cinayetinin hemen ardından böyle bir değişiklik yapılmasını uygun bulmadığını, bu durumda da "Birinin ölmesini mi bekliyordunuz" eleştirilerinin yapılacağını savundu. Arınç, Dink suikastinde medyadaki ve siyasetteki gerilimlerin de etkili olduğuna inandığını söyledi.
F tiplerindeki düzeltmenin gereksiz olarak geciktirildiğini söyleyen Arınç, "Adalet Bakanlığı bana önce 'Yapamayız' dedi, şimdi bir genelgeyle düzelttiler. Olacaksa niye önceden yapmadın. Bak Türkiye rahatladı" değerlendirmesinde bulundu.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Poliste neler oluyor?   / 28-01-2007
 Faili meçhul bir fotoğraf   / 26-01-2007
 İsmail Cem   / 25-01-2007
 Futbol, şiddet ve Türkiye...   / 25-01-2007
 Jandarmanın son kahramanı   / 24-01-2007
 Bekçi Mesut!   / 23-01-2007
 Aynaya bakma zamanı   / 22-01-2007
 Güvercinleri de vururlar, değil mi!   / 21-01-2007
 MİT'e kulak verin   / 19-01-2007
 SABAH ve pompacılar   / 18-01-2007
ERGUN BABAHAN
"Tayyip Bey'in kararına uyulur"
Meclis Başkanı...
MEHMET BARLAS
"Vizyon"da hem icraat hem de bugünü anlamak öğeleri...
UMUR TALU
Minimize kafamız!
Nasıl olacak bu işler.
ERDAL ŞAFAK
Sıcak durumlar
Yeni hafta ruh...
Yeni 'cepheyi' Ay'a açıyorlar
Her şey Başkan Bush'un bir konuşmasında Ay'a yeniden gideceklerini...
'Eski Renault başkanıyla aşk yaşıyor' iddiası
Fransa'da cumhurbaşkanlığı adayı Segolene Royal hakkındaki...
Nobre... oh be!
Nobre... oh be!
Beşiktaş, Manisa karşısında sezonun en iyi futbolunu oynayıp...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu