kapat
   
28 Ocak 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Petrolde "K.Irak şartı" gerginliği

Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'nun, Irak'a petrol ürünleri taşıyan Türk firmalarına, ''Bundan sonra işe devam etmek istiyorsanız kuzey eyaletlerindeki yetkililerle temas geçin'' şeklinde yazı gönderdiği öğrenildi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bir soru üzerine olayı doğrularken, ''Türkiye'yi test etmek isteyenler, bunun bedelini öder'' diyerek tepkisini dile getirdi.

Irak Milli Petrol Şirketi SOMO, Irak'a petrol ürünleri ihracatı yapan ve sözleşmesi sona eren Türk firmalarının yeni sözleşme taleplerini kabul etmeyerek, SOMO Genel Müdürü Dr. Fallah Alamri imzasıyla bir yazı gönderdi.

Firmalara
gönderilen yazıda, ''Bahse konu kontratlar ... tarihinde sona ermiştir. Ancak, Türkiye üzerinden Irak'a petrol ürünü sevkiyatına devam etmek istiyorsanız kuzey eyaletlerindeki ilgili yetkililerle temasta bulununuz'' denildi.

SOMO'nun, Irak'a petrol ürünleri ihraç eden firmalara dönük yeni sözleşme için ''Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimle temasa geçmeleri'' şartı, Türk makamlarınca tepkiyle karşılandı.

TÜRKİYE İLE IRAK ARASINDAKİ PETROL SEVKİYATI DURDU

Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'nun, Irak'ın Kuzeyindeki Kürt yönetimini Türkiye'ye tanıtmaya yönelik hamlesinin ardından sınırdaki petrol sevkiyatı durdu.

Habur Gümrük kapısından en son petrol tankeri bu gece saat 00.00'da geçecek. Kapıdan son geçecek olan Çakan Uluslararası Petrol Taşımacılığı Yönetim Kurulu Başkanı Lokman Çakan, firmalarına ait 850 araç bulunduğunu, bunların 500'ünün Irak tarafına geçtiğini, 150 aracın da saat 00.00'a kadar geçeceğini söyledi.

BAKAN TÜZMEN NE DİYOR?

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, SOMO'nun Türk şirketlerine gönderdiği yazıyı doğrulayarak, şunları söyledi:

''Firmalarımıza bu tür garip yazılar geldiğini gördük. Bazı firmalarımıza da sözlü olarak aynı doğrultuda uyarılar yapıldığını tespit ettik.Dış Ticaret Müsteşarlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğündeki arkadaşlarımız, gelişmelerle ilgili SOMO'dan bilgi talebinde bulundular. Ancak henüz bir yanıt alınamadı. SOMO yetkilileri telefonlara çıkmıyorlar.''

"TÜZMEN: TÜRKİYE'Yİ TEST ETMEK İSTEYENLER BEDELİNİ ÖDER''

SOMO'nun yeni tavrının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Tüzmen, şöyle devam etti:
''Birileri Türkiye'yi test etmeye çalışıyorsa, bunun bedelini ağır öder. Türkiye bölünmemiş ve toprak bütünlüğü olan bir Irak'ı tanımaktadır. Dolayısıyla petrol ticaretindeki muhatabımız Irak merkezi hükümetidir, Irak Milli Petrol Şirketi SOMO'dur. Birileri Türkiye'ye bir şeyleri dayatmak istiyorsa, bunu başaramayacaklarını göreceklerdir. Türkiye Cumhuriyeti, oldu bittilere asla izin vermez. Şimdilik söyleyeceklerim bunlardır.''

Alınan bilgiye göre Türkiye, daha önceki dönemlerde çıkarılan bir Başbakanlık genelgesi uyarınca, Irak'la petrol ticaretinde sadece Irak merkezi hükümetini ve SOMO'yu muhatap alıyor.

IRAK PETROL BAKANINA MEKTUP

Bu arada Bakan Tüzmen, Irak Petrol Bakanına bir mektup göndererek, SOMO'nun Türk firmalarına gönderdiği yazılarla ilgili tepkilerini iletti.
Tüzmen'in, Irak Petrol Bakanına yazdığı mektupta, konuyla ilgili olarak özetle şöyle denildi:
''SOMO tarafından Türk firmalarına kontratlarının bittiği ileri sürülerek sevkıyatlarının boşaltılmasına izin verilmediğini ve bu firmaların Irak'la petrol ürünleri ticaretine devam etmek istemeleri halinde ise (kuzey eyaletlerindeki yetkililerle temasta bulunulması) tavsiyesini öğrenmiş bulunuyorum... Daha önce Irak'la petrol ticaretine ilişkin anlaşmaya vardığımız temel prensiplere riayet edilmemesi veya tek taraflı bir karar verilmesi, Türkiye ile Irak arasındaki petrol ürünleri ticaretinin sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyebileceğine işaret etmek isterim.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Gemi korsanı Geliboluya gönderildi
 Beyoğlu'nda 3 farklı protesto
 'Kimse gençleri sadist emellerine alet etmesin'
 Atatürk'ün cenazesinden önce heykelini kaldırmışlardı
 Başkentin siyaset ve spor camiası yasta
 2007'de 40 bin yeni öğretmen
 Eğitimcilerin kavgalı genel kurulu
 İmamlara bar ve pavyona gitmeme cezası verildi
 Dologh'un Tayland savunması kızdırdı
 İstanbul'da terör zirvesi
 Sıfır noktasında askeri hareketlilik
 Büyükanıt Paşa'nın maç keyfi
 Nusaybin'de 4 terörist cesedi
 Danıştay'dan türban kararı
 Roma'daki törende 'diyalog' öne çıktı
YILMAZ ÖZDİL
Skandala bak!
Şifresi 38 bin...
ERGUN BABAHAN
Poliste neler oluyor?
Emniyet teşkilatının nasıl bir...
MEHMET BARLAS
Yeni dünya düzeni kurulurken biz ne...
UMUR TALU
Farklı bir yer!
Bir başbakan;
"Olayın ucu...
FATİH ALTAYLI
Büyük Abi'de muhbir şüphesi
Hrant Dink...
ERDAL ŞAFAK
Cehennemin kapısı
Lübnan'da 170 bin...
İşkence Özürü
Kanada, Amerika'da tutuklanıp Suriye'ye gönderilen ve 10 ay işkence...
'Yarı bağımsız' Kosova
BM temsilcisinin hazırladığı plana göre, Kosova'ya tam olmasa da...
Hakanlar'a Şükür
Hakanlar'a Şükür
G.Saray, kötü oynadığı maçta Hakan Şükür'le öne geçti, Ankara...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu