kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eski dostunuz bir tık ötededir belki
Eski dostunuz bir tık ötededir belki
En çok Galatasaraylılar ve İstanbullular arıyor

Eski dostunuz bir tık ötededir belki

eskidostunubul.com sitesinin 100 bin üyesi eski dostunu arıyor. Sekiz yıldır görüşemeyen arkadaşlar Dilara, Tuğba ve Sezgin ise birbirlerini site aracılığıyla bulanların sadece üçü....

Ortaokul arkadaşı için, "Tuğba'nın yeri ayrıdır," diyor Dilara. Dilara Üstüner 27 yaşında. Gözlük malzemeleri satan bir dükkanı, arkadaşı Tuğba'nın da bir tercüme bürosu var. Gürsol Koleji'nde okuyan iki arkadaşı farklı kılan; aradan 11 yıl geçtikten sonra birbirlerini bulmaları. Dahası, asıl işlevi eski dostların bir araya gelmesini sağlayan bir internet sitesi aracılığıyla buluşmaları. Dilara'yla Tuğba, ilkokul yıllarında ailece görüşüyorlarmış, yazları beraber tatile gitmeleri dostluklarını artırmış. Onlara göre yeni tanıştıkları insanlara anlatamadıklarını paylaşmaları, dostluğun en basit tarifi. İlk karşılaşma nasıl olmuş peki? Burada devreye Dilara'nın eşi Emre giriyor. e-ticaret yaparken eski dostların birbirlerini bulabileceği bir site yaratmak fikri aklına gelmiş Emre'nin. 2006 başında sitenin yazılımını tamamlamış. Ardından 'test sürüşü' olarak tabir ettiği deneme safhasında sitenin epeyce ilgi gördüğünü fark etmiş. Liseden arkadaşlar, aynı memleketin sokaklarında büyüyenler birbirlerini aramaya başlamış. Emre'ye 'Isparta'dan arkadaşım Cevdet'i arıyorum acaba bulabilir misiniz?' türünden sorular da gelmiş ama o yalnızca eski dostların birbirlerini bulmasına olanak sağlıyor ve ekliyor: "Birçok site çöpçatanlık gibi yeni ilişkilerin pekişmesine hizmet ediyor ve kâr sağlıyor biz ise para kazanmayı düşünmeden eski dostların birbirlerini bulmasını istiyoruz." eskidostunubul.com sitesinin bilinen ilk icraatı da Emre'nin eşi Dilara'nın, Tuğba ve yine aynı okuldan arkadaşları Sezgin'le buluşmasıyla gerçekleşmiş.

ESKİ DOST UNUTULMAZ

Dilara siteye Tuğba'yı aradığını yazmış, bir tercüme bürosunda hayat gailesiyle boğuşan Tuğba yazıyı görmüş ve buluşmuşlar. Peki ilk karşılaşma nasıl olmuş? Sanki 11 yıl önce kaldıkları yerden devam etmişler. "Peki ama yeni arkadaşlarınızda bulamayıp da eski dostlarda bulduğunuz ne var?" Dilara, Tuğba ve Sezgin'in soruya cevabı net: "Eski yaşanmışlıklar." Birlikte okudukları Gürsoy Koleji'nin bazılarının anı defterine yansıyan ama çoğu hafızalara kazınan anıları eski dostların bir araya gelmelerine neden olmuş. Bir tekstil firması sahibi olan Sezgin Topçu artık yurtdışı yazışmalarını Tuğba'nın bürosu üzerinden hallediyor. Tabii gözlük ihtiyacı için adresi de Dilara'nın dükkanı olmuş. Bir zamanlar hemşehrileri bir araya getiren dernekler, aynı memleketi paylaşanların birbirlerine çevre yaratması olgusu artık sanal aleme taşınmış durumda. Gürsoy Koleji'nden bir araya gelen 11 kişi belirli zamanlarda toplanma kararı almış, sitenin moderatörü Emre'nin Kartaltepe İlköğretim Okulu'ndan arkadaşları da bir araya geliyorlarmış. Isparta'nın Şarkikarağaç ilçesinde büyüyenler, Ankara Deneme Lisesi'nin aynı koridorlarını paylaşanlar, Pertevniyal Lisesi'nin toplantılarına katılanlar da bir araya gelmeye başlamış ve geçen yıl Emre'nin 'Eski dostlar birbirini bulsun, anılar tazelensin,' diyerek başlattığı girşimin şu an itibariyle 104 bin 368 üyesi olan büyük bir topluluk haline gelmiş. Ne kadar kişinin birbirini bulduğu belli değil ama üyelerin bazıları buluşmanın fotoğraflarını siteye gönderiyor, forumlar düzenleyip, özel toplantı organize ediyorlar. Emre'nin yaptığı ise yalnızca taleplere göre yeni bölümler eklemek ve kötü niyetli kişilere karşı önlemler geliştirmek. Yani sitesini çöpçatan işlerinin yürütüldüğü değil, eski dostların buluşup anıları tazelediği bir yer haline getirmek.

Nuh Köklü

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Bu serginin ismi yok dişiliğin sembolü var
 Türklerin Barcelona'da fuar çıkartması
 Butik mi Kapalıçarşı mı?
 Kahvaltı bahane aşk şahane
 Tir tir titreyen maymunlar
 Barbi misin magazin güzeli*
 Dördüncü bebek yaşamalı mı?
 Davalık yemek tarifleri
 Rengârenk bakın
 Hesaplı alışverişin yolu: Outlet'ler
 Kokoşka
 Gölgeleri suya düşse de anıları silinmedi
 Teyzem, şarkıları ve ben
 Takıda ihtişam geri döndü
 Gençliğin formülü yarın evinizde
 Sağlıkla güzellik birleşince
 Adrenalin alır mıydınız?
 Hesaplı alışverişin adresi: Outletler
 'Biraz banallik lükse iyi gelebilir'
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Kozmik siparişleriniz alınır
İlker'le kişisel gelişime...
ALİ POYRAZOĞLU
Yalnızlığın kaleleri
"Bilge bir insan olmak, dünyayı...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Cinayetler ve çocuklar
Geçen hafta acı bir ölüm haberi...
Smokinli kuşlar bir canlandırma başyapıtıyla dönüyor
Smokinli kuşlar bir canlandırma başyapıtıyla dönüyor
Penguen denen sevimli ama bizim için o ölçüde de gizemli bu...
Yaşlılara yasak!
Yaşlılara yasak!
Gençlik filmlerinin benim gözümde ayrı bir yeri vardır. Sadece ve...
Naz'lı Türk mutfağı
Boğaz'ın eşsiz manzaralı Taşlık Kahvesi'nin yerinde şimdi içinde ud...
Tijen İnaltong'dan açıklama
Geçen hafta SABAH Cumartesi ekinde yer alan, yemek yazarı Nevin...
'Yeşim'le konuşarak boşanırız...'
Yeşim Salkım'ın 'İlker istese bile ...
'Sanem'le aramızda etkilenme vardı ama aşk yoktu'
Yönetmen Kudret Sabancı'nın, Sanem Çelik'le birlikte yakalanması, geçen yıl...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.