kapat
   
25 Ocak 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Yürüyemez' denilen futbolcu sahalara geri döndü

Elazığ'da 2005 yılında geçirdiği trafik kazasının ardından ''Bir daha yürüyemez'' denilen 25 yaşındaki futbolcu Ali Gitmiş, geçirdiği ameliyatın beşinci gününde yürüdü, üçüncü ayında ise futbol sahalarına geri döndü. Mucize iyileşmenin ardından Ali Gitmiş, 2. Lig (B) kategorisindeki profesyonel futbol yaşamına kaldığı yerden devam etti.

İkinci Lig (B) Kategorisi 5. Grup'ta bulunan Şanlıurfa Belediyespor'da forma giyen Ali Gitmiş'in 2005 yılında geçirdiği trafik kazasının ardından yaşadıkları, duyanlara mucize gibi geliyor. 2005 yılı Ekim ayında geçirdiği trafik kazasında belinin kırılmasının ardından ''Felç olur, yürüyemez'' denilen Gitmiş, omuriliğine platin takılmasıyla önce yürümeye başladı, ardından profesyonel futbol hayatına geri döndü.

Antalya'da
takımı ile birlikte kamp yapan Ali Gitmiş, kendisini ameliyat eden Nöroşirürji Uzmanı Doç. Dr. Cahide Topsakal ile de bir araya geldi. Hastası Ali Gitmiş ile bir süre sohbet eden Topsakal, sağlık durumuyla ilgili bilgi aldı. Topsakal, Ali Gitmiş'i, kendisinin Fırat Üniversitesi Tıp Merkezi Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı görevindeyken tanıdığını, geçirdiği trafik kazasının ardından hastaneye getirildiğinde felç kalma ve yürüyememe ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi. Gerçekleştirilen platin yerleştirme ameliyatının ardından bu riskin ortadan kaldırıldığını ve Ali Gitmiş'in ameliyatın beşinci gününde yürüdüğünü ve üçüncü ayında da futbol oynamaya başladığını belirten Topsakal, şunları kaydetti:

''Ali'nin kırığı belindeydi ve darmadağın bir kırıktı. Felç kalma ihtimali vardı. Ali'nin şansı, kaza olduktan sonra çevredeki duyarlı vatandaşlar tarafından çekiştirilmemiş, sarsılmadan hastaneye ulaştırılmış. Eğer bu ameliyatı geçirmeseydi, eğer beline bir platin takmasaydık, iki ayağı birden felç olacaktı. Bütün hayatı yatakta geçecekti. Ben kendisine ve babasına durumu anlattım, 7 saat süren bir ameliyat gerçekleştirdik ve omurgaya platin taktık. Bu çok uzun süren ve incelik isteyen bir ameliyattır. İyi ellerde yapıldığı sürece sonuçları çok iyi olan bir ameliyattır. Çok kısa sürede ayağa kalktı. Çok kısa zamanda aktif futbol yaşantısına geri döndü. Bırakın futbolu, yürümesi bile onun için hayaldi.''

Yaşanan trafik kazalarının ardından birçok insanın hastaneye getiriliş şekli nedeniyle sakat kaldığını belirten Doç. Dr. Topsakal, platin takma ameliyatının doğru ellerde yapılması halinde hiçbir tehlikesinin bulunmadığını da bildirdi.Ali Gitmiş'in ameliyattan 5 gün sonra yürüdüğünü ve 3 ay sonra da futbol oynamaya başladığını belirten Topsakal, toplumda, beli kırılan bir insanın yürüyemeyeceğinin düşünüldüğünü ancak Ali Gitmiş'in bir mucizeyi gerçeğe çevirerek, aktif futbol hayatına döndüğünü söyledi.

Topsakal, şöyle devam etti:

''Omurgaya takılan platinler, kırılan parça kemiklerin kaynamasından sonra artık asıl yükü taşımıyor. Yani devreden çıkıyor ve vücudun yükü eskisi gibi bel kemiğine yükleniyor. Şu an Ali'nin bel kemiği hem kaynadı, hem de platinle destekleniyor. Yani kısacası, normal bir insanın belinden daha kuvvetli. Bu ameliyatı olmasaydı kesinlikle felç olurdu.''

İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ

Kaza sonrası ilk yardım ve duyarlı vatandaşların yaralılara yaklaşımının da çok önemli olduğunu ifade eden Topsakal, ''Kaza olduğu anda çevredeki insanların bilinçli olması çok önemli. Bir kaza anında belinde, boynunda kırık olabilecek hastaları, hiç bir şey bulamazsanız, çevrenizdeki bir kapıyı sökün, onun üzerinde hastaneye taşıyın. Asla başka yöntemlerle götürmeye kalkmayın. Sakat kalan vatandaşların büyük bölümü, kaza sırasında değil, kaza sonrasında yaşanan kurtarma ve taşıma teknikleri nedeniyle sakatlanıyorlar'' diye konuştu.

''ESKİSİNDEN İYİYİM''

25 yaşındaki futbolcu Ali Gitmiş de, Elazığspor'da futbol oynarken, yaptığı otomobil kazasında camdan dışarı fırladığını ve sırt üstü kaldırım taşına düştüğünü söyledi.

Kazanın ardından Fırat Üniversitesi Tıp Merkezi Beyin Cerrahisi bölümüne kaldırıldığın belirten Gitmiş, şöyle devam etti:
''Bir an olsun felç olmayı düşünmedim. Cahide hocam benimle konuşarak, yapacağı ameliyatın gerekliliğini anlattı. Çok başarılı bir ameliyatın ardından kazadan 5 gün sonra yürümeye, 3 ay sonra futbola başladım. İnsanlar yürüyemeyeceğimi düşünüyorlardı, ben şimdi profesyonel olarak futbol oynuyorum. Cahide hocama dua ediyorum, o benim ikinci annemdir. Şu an yapamadığım hiçbir şey yok, kaza öncesinden daha iyiyim.''

TEKNİK DİREKTÖR SEÇKİN

Şanlıurfa Belediyespor Teknik Direktör Haluk Seçkin de, Ali Gitmiş'in kaza geçirmeden önce çok yakından tanıdığını ve kaza haberiyle birlikte bir daha yürüyemeyeceğini duyduğunda çok üzüldüğünü bildirdi. Daha sonra Ali Gitmiş'in yürümeye başladığını, hatta antrenmanlara çıktığını duyduğunda çok mutlu olduğunu belirten Seçkin, şunları kaydetti:
''Bana bir daha yürüyemeyeceğini söylediklerinde çok üzülmüştüm. Tekrar futbola başladığını duyduğumda sadece ben değil, tanıdığı bütün futbol adamları şok oldu. Çünkü kesinlikle dönemeyeceği söylenmişti. Ben kendisiyle 7 aydır aynı takımda çalışıyorum. Bir kez olsun, ameliyatından ötürü bir sıkıntısının olup olmadığını sormadım. Çünkü öyle bir görüntüsü yok. Antrenman seviyemizin yüksekliğine rağmen hiçbir sıkıntısı olmadı''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Fenerbahçe Ülker: 88 - Eldo Basket Napoli: 93
 İddaa ile ilgili yasa tasarısı
 Ulusoy: Yaşadığımız olaylar talihsizlik
 Aziz Yıldırım askerlik yaptı mı?
 Ersun Yanal G.Saray'da mı?
 Gerets: Şampiyonluk şansımız düşük
 Lig hasreti yarın sona eriyor
 18. hafta hakemleri açıklandı
 Trabzonspor'un kasasına 11 milyon avro girdi
 Çalımbay: Bir gün Beşiktaş'a döneceğim
 Tarihin en golcü kalecisi: Rogerio Ceni
 Galatasaray Lukunku davasını kazandı
 Okur'un 27 sayısı Jazz'a yetmedi
 Avustralya'da Sharapova ve Williams finalde
 Durak: Pankart teklifi gereksizdi
 Potada ikinci yarı hafta sonu start alacak
 Bomba gibi dönüyorum
 Kimse vazgeçilmez değil
 Baş sorumlu susuyor
 Yaz boz tahtası!
 11 yıl hapsi isteniyor!
 Erzik yine aday
 Hızlı Gonzalez
 Trabzon şampiyon olsa bu kadar olay olmazdı
 Kızdırma Efes'i: 76-74
 Günün içinden
 İddaa sonuçları
ERGUN BABAHAN
Futbol, şiddet ve Türkiye...
Türkiye; suikastler,...
İsmail Cem'i kaybettik
İsmail Cem'i kaybettik
Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem, 28 gündür tedavi gördüğü hastanede...
Bu kez Orhan Pamuk'a tehditler savurdu
Bu kez Orhan Pamuk'a tehditler savurdu
Dink cinayetinin zanlısı Ogün Samast, "Çok pişmanım" dedi ancak Yasin...
Bedenlere yeni ayar
Bedenlere yeni ayar
İspanya'nın moda devleri, giysi bedenlerini, kadınların gerçeğe uygun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu