kapat
   
25 Ocak 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kart: Unakıtan eliniz temiz mi?
Kart: Unakıtan eliniz temiz mi?

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ''Sayın Bakan'ın (Kemal Unakıtan) ellerinin temiz olmadığına dair ciddi bulgu, bilgi ve olaylar süreci söz konusudur'' dedi.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Bilgi İşlem Merkezine giren kişilerin, mal varlığı ve vergi sorgulaması yaptığı isimler arasında bulunan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ile CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Parlamentoda konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yönetiminde bulunduğu BEM Dış Ticaret A.Ş'nin Foça'da 15.6 milyar liraya aldığı araziyi 18 ay sonra özel finans kurumu Albaraka Türk'e 1.260 trilyon liraya satması işleminin incelenmesini istediklerini belirten Kart, ''Hal böyle iken Maliye Bakanlığı, iddia ve şikayetlerimize cevap vermek yerine kendince 'Temiz Eller Operasyonu' adıyla bir süreci başlattı'' dedi.

''ANADOLU
AJANSININ HABERLERİNDEN ÖĞRENİYORUZ''


''Anadolu Ajansının haberlerinden Cumhurbaşkanının banka hesaplarıyla ilgili olarak 50 kez sisteme girildiği, operasyon kapsamında 5 kişinin görevden alındığını öğreniyoruz'' diyen CHP'li Kart, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in hesaplarına girildiği iddia edildiği illerde, görevden alma işleminin neden uygulanmadığının açıklanmasını istedi.

Yasin El Kadı'yla ilgili inceleme ve soruşturmanın hangi gerekçeyle engellendiğini soran Atilla Kart, ''Sayın Başbakan, bu konu gündeme geldiği zaman neden kontrolünü kaybederek, kamu yönetimi adına ibret verici ve üzücü tepkiler vermektedir?'' dedi.

''İŞE ÖNCE CEMAL BOYALI'DAN BAŞLAMALIYDI''

İstanbul Park ve Bahçeler Müdürlüğünün yaptığı ihaleleri incelemek üzere görev üstlenen bir denetim elemanının, bu görevinin durdurularak elinden
alındığını ileri süren CHP Konya Milletvekili Kart, denetim elemanına müdahalenin hangi gerekçeyle yapıldığını sordu.

Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına vekaleten getirilen Cemal Boyalı'nın, Ankara Defterdarlığı görevini vekaleten sürdürürken, kararnamesinin Cumhurbaşkanından geri döndüğünü anımsatan Kart, ''Kararnamesi Cumhurbaşkanlığı makamından iade edilen bir kişi hangi takdiri ve yasal gerekçeyle hem fonksiyonel olarak ve hem de statü olarak daha da önemli bir görev niteliğinde olan Teftiş Kurulu Başkanlığına vekaleten getirilmiştir? Sayın Bakan, Temiz Eller Operasyonunda samimi ve tutarlı ise işe önce Cemal Boyalı'dan başlamalıydı'' diye konuştu.

''İKTİDARIN YARATTIĞI KAOS SÖZ KONUSUDUR''

CHP'li Atilla Kart, gelinen aşamada kamu yönetiminin iflas ve tıkanma noktasına geldiğini gösteren bir tabloyla karşı karşıya olunduğunu ifade ederek, ''Vasıfsız kadrolaşma yoluyla kurumların içini boşaltan, kurumların işlevini kaybetmesine yol açan 'kifayetsiz ve muhteris' bir siyasi iktidarın yarattığı kaos söz konusudur'' dedi.

Kart, konuşmasını şöyle sürdürdü:''Temiz Eller Operasyonunu başlattığını ifade ve iddia eden bir Maliye Bakanı'nın öncelikle ellerinin temiz olması gerekir. Sayın Bakan'ın ellerinin temiz olmadığına dair ciddi bulgu, bilgi ve olaylar süreci söz konusudur. Sayın Bakan, Bakanlık görevini kötüye kullanarak; şantaj ve bilgi kirliliği yaratma hedefi içindedir.Uganda dahil dünyanın hangi ülkesinde, hakkında vergi kaçakçılığı, hayali ihracat, sahte belge düzenleme iddiaları içeren raporlar bulunan bir kişi Maliye
Bakanı yapılmıştır? Bu örnek AKP iktidarıyla birlikte dünyada sadece ve maalesef Türkiye'de gerçekleşmiştir.''

''İRONİK KATKI YAPMAKTAN ÖTEYE GİTMEYECEKTİR''

''Sayın Bakan'ın yapacağını iddia ettiği Temiz Eller Operasyonu, Türk mizah sanatına ironik bir katkı yapmaktan öteye gitmeyecektir'' diyen Kart, şunları kaydetti:

''Oyun ortadadır. Şemdinli benzeri Hükümetten kaynaklanan bir müdahale ve Rektör Aşkın benzeri bir senaryo söz konusudur. Sistemi demokrasi olan her rejimde, böyle bir tablo karşısında Maliye Bakanları istifa ederler. Demokrasinin, hukukun ve siyasi ahlakın gereği budur.''

Atilla Kart, CHP olarak süreci kararlı bir şekilde takip edeceklerini ve gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

''VEDOP SİSTEMİNDE BANKA HESAPLARI YOK''

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise Vergi Dairesi Otomasyon Projesinde (VEDOP) sadece vergi ve taşınmaz bilgilerin yer aldığını kaydetti.
Taşınmaz bilgilerin belediyeler ile Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinden de temin edilebileceğini belirten Kılıçdaroğlu, vergi bilgilerinin ise işyerlerinde
asılı vergi levhalarında da bulunduğunu söyledi.

VEDOP sisteminden banka hesaplarına girilmesinin mümkün olmadığını bildiren Kılıçdaroğlu, ''Banka hesaplarının öğrenilmesi için ilgili bankalardan yetkili kişinin yazılı olarak talepte bulunması gerekir. Bir Maliye Bakanı, bir milletvekili veya Maliye Bakanlığı Müsteşarı bile bankalardan hesaplara ilişkin bilgi alamaz. Buna göre, bu güne kadar anılan kişilerin banka hesapları kimlerin yazılı istemiyle Bankalardan istenmiştir? Bakanın önce bu soruyu cevaplandırması gerekir'' diye konuştu.

''MALİYE BAKANLIĞI, DEVLETİN NAMUSUDUR''

CHP'li Kılıçdaroğlu, Foça'daki arsanın 15.6 milyar liraya alınıp 1.260 trilyon liraya satılmasından dolayı vergi ödenmediğini ileri sürerek, ''Bu alım
satımdan 1 kuruş vergi ödenmedi. Eğer Unakıtan aksini söylerse mutlu oluruz'' dedi.

Şahıslara ait bazı bilgilerin mahremiyeti bulunduğuna dikkati çeken Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''Maliye Bakanlığı, devletin namusudur. Devletin namusu demek, Maliye Bakanlığı demektir. Ancak Unakıtan'ın Maliye Bakanlığına getirilmesinden sonra VEDOP sistemi, Google gibi Maliye Bakanlığı arama motoru haline getirilmiştir. Unakıtan, halen o koltukta oturuyorsa arama motorunu 75 milyon halkımıza açsın. Google'a nasıl giriyorsak VEDOP'a da girip bakalım. Maliye Bakanlığı, bu konudaki açıklamalarıyla ayağına kurşun sıkmıştır.''

''GERÇEKTEN ELİNİZ TEMİZSE, O ELİNİZİ ÖPERİZ''

Maliye Bakanı Unakıtan hakkında şikayet dilekçesi verildiği için Temiz Eller Operasyonu sürecinin başlatıldığını savunan Kılıçdaroğlu, ''Yani Sayın Bakan, sizin eliniz gerçekten temiz mi? Eğer temizse elinizi öperiz, değilse o koltuğu bırakacaksınız'' diye konuştu.

Banka hesaplarının kimler tarafından istendiğini ve bu bilgilerin nerede depolandığının açıklanmasını isteyen CHP'li Kılıçdaroğlu, ''Bu operasyonu sonuna kadar izleyeceğiz. Operasyonun dürüst, namuslu gerçekleşmesi için Sayın Unakıtan koltuğu bırakmalıdır. Bir Maliye Bakanı, Temiz Eller Operasyonu yapacaksa küçük memurların arkasına sığınıp, kendisince büyük işler yapmamalıdır. Bakan istifa etmediği sürece olaylar aydınlığa kavuşmaz'' diye konuştu.

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Müzakereleri sürdürmekten memnuniyet duyacağız
 NYT: Gül 301 değişsin dedi
 Bahçeli, TUSİAD'ı yerden yere vurdu
 Cem'in töreni yarın
 Siyasi gündem yoğun
 İngiltere'de yargılandı KKTC'de hapse girdi
 Kürt parlamentosu Türkiye'yi konuştu
 Lübnan'a 4 milyar $ yardım
 Başbakan'a taziyede serzeniş
 Yazıcıoğlu, Tuncel'le olan fotoğrafı reddetti
 İstanbul'da gizli cenaze diplomasisi
 AB'den yeniden masaya oturmak için yeşil ışık
 Toker'e Avrupa görevi
 'Bağlantılar bulunacak'
 Gül'den 301'de değişiklik sinyali
 YSK'da yeni başkan Aydın
MAHMUT ÖVÜR
İsmail Cem ve Hrant Dink'in ortak mirası
Hrant...
YAVUZ DONAT
301 ve Cemil Çiçek
Adalet Bakanı'na takıldık:
-...
Kadın vekilin sorusu: IQ ile fahişeliğin bir ilgisi var mı?
Meclis Okulda Şiddeti Araştırma Komisyonu Başkanı profesöre sordu:...
Tecavüz kurbanı bebeğe üç aile
CHP'li Milletvekili Canan Arıtman, tecavüz kurbanı 17 aylık N.N.B.
İsmail Cem'i kaybettik
İsmail Cem'i kaybettik
Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem, 28 gündür tedavi gördüğü hastanede...
Bu kez Orhan Pamuk'a tehditler savurdu
Bu kez Orhan Pamuk'a tehditler savurdu
Dink cinayetinin zanlısı Ogün Samast, "Çok pişmanım" dedi ancak Yasin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu