kapat
   
25 Ocak 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Müzakereleri sürdürmekten memnuniyet duyacağız
Almanya da Türkiye-AB ilişkilerini ileriye taşıyacaktır

Müzakereleri sürdürmekten memnuniyet duyacağız

AB dönem başkanı Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, onbinlerce Türk insanının geçen salı günü Hrant Dink'i barışçıl bir biçimde uğurlayarak tüm dünyayı etkilediğini belirterek, bunun Türk Ceza Yasası'nın 301. maddesi konusunda olumlu bir ivme yaratma ve Türk-Ermeni uzlaşısı konusunda çaba sarfedilmesi için bir fırsat olup olamayacağını sordu.

Eckart Cuntz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'daki AB misyon temsilcilerine verdiği yemekte, dönem başkanlığı adına bir konuşma yaptı. Konuşmasının bir bölümünde gazeteci Dink'in öldürülmesine değinen Cuntz, şunları kaydetti:

''Tanınmış
Ermeni asıllı Türk gazeteci Hrant Dink'in İstanbul'da öldürülmesi haberi hepimizi şoke etmiştir. Dink, yaşamını Türk toplumunda karşılıklı anlayış ve demokrasi için harcadığı büyük çabalara adamıştır. O, ifade özgürlüğünü simgeliyordu.''

Başbakan Erdoğan'ın Dink'e atılan kurşunların tüm Türkiye'ye atıldığını söylediğini ve bu saldırının Türk ulusuna, barışa ve istikrara, düşünce özgürlüğü ve demokratik yaşama karşı bir saldırı olduğunu ifade ettiğini hatırlatan Cuntz, adli makamların hızlı davrandığını ve olayı halen izlemekte olduklarını kaydetti. Cuntz, Erdoğan'ın, Dink'in kederli ailesi ve Türkiye Ermeniler Patriği Mesrob II'ye bizzat başsağlığı dilediğini hatırlatan Cuntz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Geçtiğimiz salı günü onbinlerce Türk insanı Hrant Dink'i barışçıl bir şekilde uğurlayarak, tüm dünyayı etkiledi. İfade özgürlüğü ve Türk-Ermeni uzlaşısı için çağrıda bulunarak çok güçlü mesajlar verdiler. Siz bu ülkede her zaman, kendi deneyimleriniz nedeniyle de ifade özgürlüğünün güçlü bir savunucusu oldunuz. Tarihte bazen fırsat pencereleri açılmaktadır. Acaba bu, Türk Ceza Yasası'nın hassas 301. maddesi konusunda olumlu bir ivme yaratma ve Türk-Ermeni uzlaşısı konusunda insanların yararı için bütün tarafların çaba sarfetmesi için bir fırsat olabilir miİ''

AB İLE İLİŞKİLER

Cuntz, Başbakan Erdoğan'ın ilk kez Bulgaristan ve Romanya'nın da dahil olduğu 27 ülkeden oluşan toplam 500 milyon nüfusa sahip birliğin temsilcileriyle biraraya geldiğini dikkati çekerek, ''Türkiye ile müzakereleri sürdürmekten memnuniyet duyacağız'' dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ''AB'nin bir Hristiyan kulübü olmadığı, ortak değerlerin paylaşıldığı bir birlik olduğu'' açıklamalarını hatırlatan Cuntz, AB'nin demokrasi, insan onuru, insan hakları, yurttaşların eşitliği ve din özgürlüğü temeline kurulduğunu kaydetti.

Cuntz'un Merkel'in sözlerine yaptığı bu atıf üzerine Başbakan Erdoğan, ''Bu alkışlanır'' derken Erdoğan da dahil olmak üzere yemek salonundaki tüm davetliler Cuntz'un sözlerini alkışladı.

Cuntz, geçen yıl herkesin bir tren kazasının meydana gelerek Türkye-AB ilişkilerinde derin bir krizin yaşanmasından endişe duyduğunu ifade ederek, ''Ancak AB'nin son kararları halen halledilmemiş konular olmasına rağmen bir tren kazasını önlemiştir. Katılım süreci raydan çıkmamıştır'' diye konuştu.

Cuntz, AB'nin Türkiye'den Ankara Protokolü'nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediğini ifade ederek, diğer yandan AB'nin Türkiye'yi sanayi politikaları, istatistik ile ekonomi ve para politikaları olmak üzere 3 yeni fasılda müzakere pozisyon belgesi sunmaya davet ettiğini hatırlattı.

AB'nin de tarama raporları oluşturmakta olduğunu, muhtemelen mart ayında bir katılım konferansı düzenlemeyi amaçladıklarını kaydeden Cuntz, AB Konseyi'nin 22 Ocak'ta doğrudan ticaret tüzüğüne ilişkin aldığı kararı hatırlatarak, birliğin KKTC'nin ekonomik kalkınması için 259 milyon Avro'yu kullanıma sunduğunu dile getirdi. Cuntz, BM himayesinde Kıbrıs sorunun kapsamlı çözümüne yönelik görüşmelerin Ada'nın birleşmesi hedefiyle canlandırılmasını beklediklerini de kaydetti.

REFORM SÜRECİ

''AB süreci Brüksel'de değil, Türkiye'de gerçekleşmektedir'' diyen Cuntz, ekonomik ve siyasal reformların AB istediği için değil Türkiye ve Türk halkının iyiliği için olduğunu bildirdi.

Cuntz, reformların olumlu etkilerinin şimdiden birçok alanda hissedildiğini dile getirerek, Türk hükümetinin reformlar yolunda ilerlemesini desteklediklerini kaydetti.

Cuntz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2007 yılının bir seçim yılı olmasına rağmen Türkiye için AB süreci açısından kayıp bir yıl değil, başarılı bir yıl olmalı. Hükümetiniz bu yolda ilerleme konusundaki kararlılığını ifade etmiştir.''

Cuntz, Türkiye'nin içinde bulunduğu stratejik konumunda bölge istikrarı için önemli bir rol oynadığını belirterek, Türkiye'nin AB için Kafkasya, Karadeniz ve Orta Asya ile ilişkiler açısından önemli bir ortak olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Ortadoğu barış süreci ve Lübnan konularındaki desteğinin takdir edildiğini ifade eden Cuntz, İran'ın nükleer programı hakkında Türkiye'nin AB'nin endişe ve amaçlarını paylaştığını anlattı.

Cuntz, ''Türkiye, dış politikaya ilişkin birçok konuda AB için yaşamsal öneme sahip bir ülkedir. Teröre karşı mücadelede de birlikteyiz'' diye konuştu. Büyükelçi Cuntz, Türkiye ile AB arasında gümrük birliği sayesinde ticaret ve yatırımlar alanında yakın bağlar bulunduğunu ifade ederek, AB'nin Türkiye'deki doğrudan yabancı yatırımlardaki etkileyici payı bulunduğuna işaret etti.

Türkiye ve AB'nin Alman dönem başkanlığının önceliklerinden biri olan enerji konusunda da doğal stratejik ortaklar olduğuna işaret eden Cuntz, AB Komisyonu'nun bu yılın ilk yarısında bir enerji semineri düzenlemeyi planladığını bildirdi.

Cuntz, konuşmasını şöyle tamamladı:

''AB projesinin hem üye ülkelerde hem de Türkiye'de kamuoyu desteğine ihtiyacı vardır. AB'nin Türkiye'de, Türkiye'nin de AB'de daha iyi ve daha olumlu bir imaja sahip olması için birlikte gayret sarfedelim. AB sürecinde elbirliğiyle çalışalım.''

RENKLİ DAKİKALAR

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Cuntz'un konuşması sırasında Başbakan Erdoğan ve diğer davetlileri keyiflendiren renkli dakikalar da yaşandı.

Büyükelçinin konuşmasına Türkçe başlaması ve birkaç cümle sarfetmesinin ardından Başbakan Erdoğan, araya girerek ''Hepsini Türkçe mi yapacaksınızİ'' diye sordu.

Büyükelçinin olumlu yanıt vermesi üzerine Erdoğan, Türkçe öğrendiği için Cuntz'a teşekkür etti.

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın, konuşması sırasında da büyükelçi Cuntz'un simultane çeviriden yararlanmadığı dikkati çekti.

Konuşmaların ardından Cuntz, Erdoğan'a dönem başkanlığının kravatını ve ''İnsanlığın En Eski Anıtları'' adlı bir kitabı hediye etti.

Cuntz, hediye ettiği kravatın Türkiye'de imal edildiğine dikkati çekti. Başbakan Erdoğan da bunun üzerine teşekkür ederek, yemeğin bitiminde kendilerinin de bütün misyon temsilcilerine Türk kravatları hediye edeceklerini söyledi. Erdoğan daha sonra, ''Bu yolculuk inanıyorum ki dayanışma içinde olacaktır'' dedi.

Erdoğan'ın yemeğine, AK Parti mİlletvekili Murat Mercan, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan ve Ankara'daki AB misyon temsilcileri katıldı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 NYT: Gül 301 değişsin dedi
 Bahçeli, TUSİAD'ı yerden yere vurdu
 Cem'in töreni yarın
 Kart: Unakıtan eliniz temiz mi?
 Siyasi gündem yoğun
 İngiltere'de yargılandı KKTC'de hapse girdi
 Kürt parlamentosu Türkiye'yi konuştu
 Lübnan'a 4 milyar $ yardım
 Başbakan'a taziyede serzeniş
 Yazıcıoğlu, Tuncel'le olan fotoğrafı reddetti
 İstanbul'da gizli cenaze diplomasisi
 AB'den yeniden masaya oturmak için yeşil ışık
 Toker'e Avrupa görevi
 'Bağlantılar bulunacak'
 Gül'den 301'de değişiklik sinyali
 YSK'da yeni başkan Aydın
MAHMUT ÖVÜR
İsmail Cem ve Hrant Dink'in ortak mirası
Hrant...
YAVUZ DONAT
301 ve Cemil Çiçek
Adalet Bakanı'na takıldık:
-...
Kadın vekilin sorusu: IQ ile fahişeliğin bir ilgisi var mı?
Meclis Okulda Şiddeti Araştırma Komisyonu Başkanı profesöre sordu:...
Tecavüz kurbanı bebeğe üç aile
CHP'li Milletvekili Canan Arıtman, tecavüz kurbanı 17 aylık N.N.B.
İsmail Cem'i kaybettik
İsmail Cem'i kaybettik
Eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem, 28 gündür tedavi gördüğü hastanede...
Bu kez Orhan Pamuk'a tehditler savurdu
Bu kez Orhan Pamuk'a tehditler savurdu
Dink cinayetinin zanlısı Ogün Samast, "Çok pişmanım" dedi ancak Yasin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu