kapat
   
25 Ocak 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emniyet Müdürü: Ne varsa çıkacak
Evine bile zor gidiyor

Emniyet Müdürü: Ne varsa çıkacak


Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, "Dink cinayetinin gerisinde örgüt mü var, yoksa mahalle çeteleri mi, titizlikle inceliyoruz" dedi.

Trabzon'un deneyimli polis müdürü Reşat Altay, günlerdir yoğun biçimde sürdürülen operasyonlardan evine bile gitmeye zor vakit buluyor. Trabzon'un güvenliğinden sorumlu Reşat Müdür'le Hrant Dink cinayetiyle bir kez daha gözlerin çevrildiği kentin durumunu konuşuyoruz. Deneyimli bir terör ve örgüt uzmanı olan Altay'la makamında hem bir şeyler atıştırıp hem de konuşuyoruz.

* Kamuoyunda yaygın bir kanaat var. McDonald's bombacısı Yasin cezaevinden çıktıktan sonra dikkatlice izlenebilseydi, ne rahip cinayeti, ne de Hrant Dink cinayeti olurdu. Papazı vuran delikanlı da tetiği çeken el olarak kısa sürede yakalandı ama gerisi gelmedi.

16-
17 yaşında çocukların, 3-4 kafadar birkaç mahalle abisi bularak yapabilecekleri iş mi bu?
ALTAY-
Bütün olaylar arasındaki bağlantı en ince detaylarına kadar hem emniyet hem istihbarat birimlerince değerlendiriliyor. Adam suçu işlemiş, yargılanmış, cezaevinde yatmış. Sonra da çıkıp bir spor kulübüne futbolcu olmuş. Başka bir hayatı yaşayacağının sinyallerini vermiş. Türkiye'de aynı durumda cezasını çekip, çıkan binlerce insan var. Bunların hepsine 'yeniden suç işleyecek potansiyelde' gözüyle bakamayız. Hepsinin peşine polisler, istihbaratçılar takamayız. Burada polise görev düştüğü kadar ailelere ve çevreye de görev düşüyor. Adam cezaevinden çıktıktan sonra, 'Yaşasın bombacımız geri döndü' diye karşılamak tabii ki son derece yanlış bir mantık. Ama bu yapılmıştır. Mutlaka ihbar mekanizmalarının çalışması gerekir.

* Ama bu adam sadece futbol oynamamış ki. Kendini abi ilan etmiş, reis ilan etmiş. Gençleri alıp, silah talimlerine götürmüş. "Gazan mübarek olsun" diye cinayete yollamış. Bu nasıl takip edilmez?
- Bunu kim söylüyor?

* Kendi ifadesinde ikrar ediyor.
-Bakın mahkemeye çıkıp gazetelerde okuduğumuz pek çok şeyin uydurma olduğunu söyleyecekler. Ve inkâr edecekler. Onun için biz son derece titizlikle, bilimsel yöntemlerle, teknik çözümlemelerle kanıtlardan suça, suçluya gidiyoruz. Başta İstanbul emniyeti olmak üzere, bizler, genel müdürlüğümüz, istihbarat birimlerimiz bunun uğraşını veriyor. Yakında çok daha sağlam şekilde bunları ortaya koyacağız.

SONUNA KADAR GİDERİZ


* Siz çok deneyimli bir terör, örgüt uzmanısınız. Bu olay 3-5 kişilik bir mahalle çetesinin işi mi yoksa arkasında önemli, iri kıyım örgütsel yapılanmalar mı var?
-Şu anda İstanbul emniyeti var gücüyle bunu detaylandırmaya çalışıyor. Var ya da yok demek hem yanlış hem zamansız olur. Aklınıza gelebilen her şey bizim de aklımıza geliyor. Elbetteki çok daha fazlası geliyor. Her soruya cevap arıyoruz.

* Elinizi tutan bazı şeyleri sumen altı ettiren, araya giren, aracılık eden, 'Kapatın bu işi' diyen kişiler, kuruluşlar, makamlar var mı?
- Asla. Aksine en üst düzeyden bile 'Bu işin sonu nereye, kime, kimlere giderse gitsin, araştırın, mutlaka çözün' yolunda talimatlar ve yüreklendirici destekler geliyor.

* Peki Trabzon güvenli bir şehir mi? Emniyet Müdürü olarak siz korumasız bir şekilde sokaklarda dolaşabilir misiniz?
-Elbette dolaşırım. Dolaşıyorum da. Halkla ilişkilerde çok mesafe kaydettik. Trabzon, özelliği olan bir kent. Vatanseverlik ve hassasiyet isteyen konularda aşırı duyarlılık, bölge insanının tipik özelliği. İklimi, denizi onları sert insanlar olarak yetiştirmiş.

DUYARLILIK ARTMIŞ


* Bu kadar olayı kalkıp iklim koşullarına, coğrafyaya göre açıklayamayız herhalde müdürüm?
-Elbette onu demek istemiyorum. Ama bu da insanların kişiliğinin oluşmasında önemli unsurlardan biridir. Trabzon insanı, içten pazarlıklı olmayan, söyleyeceğini fazla hesaba kitaba vurmadan dümdüz söyleyen, özünde sıcacık pırıl pırıl, saf insanlardır.

* Pekiyi vatan sevgisi, bayrak sevgisi konusunda Trabzon'un altını böyle çizerek, diyelim ki Afyon'a, Kütahya'ya, Denizli'ye, Isparta'ya haksızlık yapmış olmuyor muyuz?
-Elbette ki ülkemizin her metrekaresi sayısız yiğit, vatansever, milletsever insanlarla dolu. Ama burada yüzyıllar içinde yaşanan olaylardan sonra, geleneksel duyarlılık artmış.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İsmail Cem'i kaybettik
 İDO seferleri iptal
 Bu kez Orhan Pamuk'a tehditler savurdu
 Hepimiz Ermeni'yiz diasporayı şaşırttı
 Ne metro, ne karayolu Tek başına çözüm değil
 Her veliye mektup... Öğrenciye ödev yok
 Havada bomba ihbarı panik yarattı
 Vekiller Ankara'da internet kafe bastı
 Gaffar Okkan unutulmadı...
 Uğur Mumcu 14. yılında karanfillerle...
 Oflu İsmail 28 yıllık cinayeti anlattı
 Şimdi de 'e-kitap' devri
 Okullardan Mehmetçiğe sevgi mesajı
 Hastane sahibi doktora gözaltı
 ABD'nin yüzen devi geldi
YILMAZ ÖZDİL
Hepimiz İsmail Cem'iz...
24 Ocak, Uğur Mumcu.
24...
ERGUN BABAHAN
İsmail Cem
Yumuşak ama inançlarından taviz vermeyen...
MEHMET BARLAS
Siyaset İsmail Cem'e değil, İsmail Cem siyasete katkıda...
UMUR TALU
Şahsi beyan!
Ne düşündüğümü söyleyeyim de.
Bir...
ERDAL ŞAFAK
İsmail Cem ve sol
Dışişleri eski Bakanı ve...
Sovyetler geri geliyor
Rus uzmanlara göre Kremlin, eski Sovyet ülkelerine karşı petrol ve...
'Yeni Irak planına bir şans daha verin'
6 yıldır ilk kez Demokratların çoğunlukta olduğu bir Kongre'ye...
Bomba gibi dönüyorum
Bomba gibi dönüyorum
G.Saray'ın efsane golcüsü Hakan, SABAH'a konuştu: "Sakatlığım geçti.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu